Pohodniška odkritja - iz Grosuplja k Županovi jami, zbor na železniški postaji Grosuplje

30.5.2020 | 08:00

Zdaj je čas, da spoznamo Slovenijo drugače! Vsi, ki smo bili vajeni izletov v tujino in ogledov svetovnih znamenitosti, bomo letos več časa namenili raziskovanju presenetljivih skritih kotičkov v bližini doma. Doživetja so res na našem pragu – na sosednjem travniku, ob potoku, sredi kraških polj, ozkih dolin in strmih hribov. Vabimo vas, da z nami odkrijete nekaj manj znanih, a osupljivih naravnih lepot v zeleni okolici Grosuplja.

V soboto, 30. maja, vabimo na 15. pohod po odseku evropske pešpoti E6 iz Grosuplja k Županovi jami, s pričetkom ob 8.00 na železniški postaji Grosuplje.

Nezahteven pohod v dolžini 14 kilometrov se prične v Grosuplju. Pot se vije po podeželskih in gozdnih poteh. Prvi postanek je predviden v Logu pod Cerovim z ogledom čudovito urejenega parka Vodomčev gaj. Na Cerovem se bodo pohodniki lahko osvežili v vaškem jedru, ki je hkrati postajališče več pohodniških poti: evropske pešpoti E6, Grosupeljske planinske poti in hkrati izhodišče za učno pot Po sledeh vodomca. Na interaktivni učni tabli je mogoče prisluhniti zvokom okoliških ptic.

Po krajšem nezahtevnem vzponu na Tabor nad Cerovim sledi zunanji ogled nekdanje protiturške utrdbe, ki še danes stoji kot spomin na odlično organizirano obrambo malih kmetov proti sovražniku. Sledi spust proti Županovi jami, eni lepših slovenskih turističnih kraških jam. Pohodnike bosta navdušila prijetno in mirno okolje sredi gozdov ter lepote podzemnega sveta.

Ogledi: 9.30 Vodomčev gaj, Cerovo; 12.00 Županova jama; 13.30 povratek proti Grosuplju, zaključek okoli 15.00.

Priporočamo pohodniška oblačila in obutev. Malica in pijača je iz nahrbtnika. V Županovi jami je pot utrjena in zavarovana, potrebno pa je nekoliko dodatne kondicije. Izvajalec bo poskrbel za higienske ukrepe o preprečitvi prenosa nalezljivih bolezni v skladu s priporočili NIJZ in s predhodnimi prijavami omejil velikost pohodniške skupine. Hodi se na lastno odgovornost. V primeru slabega vremena bo pohod prestavljen za 1 teden.

Prispevek za organizacijo, topel napitek ter vstopnini s popustom v Vodomčev gaj in Županovo jamo znaša 15 € za odrasle in 10 € za otroke (4 – 15 let), brez ogledov pa 5 €.

Prijave na pohod: info@zupanovajama.si in 041 407 705.