novice

Furs poslal drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine

30.5.2020 | 10:15 | STA, M. Ž.

Foto: M. Ž.

Foto: M. Ž.

Ljubljana - Finančna uprava RS (Furs) je včeraj na pošto odpremila drugi paket ali 686.961 informativnih izračunov dohodnine za leto 2019. Prvi paket izračunov je približno 800.000 zavezancev prejelo v prvih dneh aprila in tisti, ki so lani med letom državi plačali preveč dohodnine, so jo najpozneje do včeraj prejeli vrnjeno.

Furs je doslej skupaj poslal 1.485.904 informativnih izračunov. Naslednji in hkrati zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine bo odpremljen konec junija. Tisti, ki izračuna ne bodo dobili, pa so imeli lani obdavčljive dohodke, morajo napoved vložiti sami do 31. avgusta, je poročala STA.

Če podatki v izračunu ne držijo, mora zavezanec najpozneje do 29. junija podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Obrazec ugovora je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani Fursa. Če še niso, lahko zavezanci v ugovoru uveljavijo posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane.

Rok za vračilo preveč plačane dohodnine izračunov, poslanih v drugem paketu, je 29. julij, ko se bo iztekel tudi rok za doplačilo dohodnine.

V drugem svežnju bo 244.063 zavezancev ali 35,5 odstotka z doplačili, 350.950 ali 51,1 odstotka z vračili, ostali bodo brez vračila ali doplačila. V tej tranši bo skupaj za 64,22 milijona evrov doplačil in 219,72 milijona evrov vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 263 evrov, vračila pa 626 evrov, so povzeli na STA.

V prvem svežnju so običajno predvsem tisti zavezanci, ki ne uveljavljajo vzdrževanih družinskih članov, ne dosegajo dohodkov iz dejavnosti ali nimajo katastrskega dohodka. V drugem svežnju sledijo še vsi preostali, letos pa je zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužbe z novim koronavirusom izjemoma predviden še tretji sveženj. V njem bodo informativni izračuni za tiste samostojne podjetnike, ki ugotavljajo davčno osnovo glede na dejanske stroške.

Letos je razlika od prejšnjih let tudi ta, da so bili v prvem svežnju samo tisti zavezanci, ki imajo vračilo dohodnine ali pa so brez vračila oz. doplačila. Tistih z vračilom je bilo 352.650, povprečni znesek vračila pa je 201,83 evra. Za vse skupaj to pomeni 71,18 milijona evrov vračil.

V Fursu so opozorili še na posebnost pri regresu. Izplačevalec dohodka je v povzetek obračuna lanskih dohodkov vključil podatke o izplačanem regresu v celotnem znesku izplačanega regresa, ne glede na to, da se v davčno osnovo všteva le znesek regresa, v delu, ki presega 100 odstotkov povprečne plače, preračunane na mesec za leto odmere. Povprečna plača za lani po podatkih statističnega urada znaša 1753,84 evra.

Če je zavezanec prejel regres do vključno 100 odstotkov povprečne plače, preračunane na mesec za lani, se ta ne všteva v davčno osnovo in je v izračunu polje dohodek prazno. Če je prejel višji regres, se v davčno osnovo všteva tisti del, ki presega 100 odstotkov povprečne letne plače zaposlenih in sorazmerni del prispevkov za socialno varnost glede na delež regresa, ki se všteva v davčno osnovo. Ti podatki so vključeni v informativni izračun. V obrazložitvi izračuna je v obeh primerih to posebej pojasnjeno.

Če pa regres za letni dopust ni bil vključen v informativni izračun dohodnine in o tem ni zapisa v obrazložitvi informativnega izračuna, pa mora zavezanec vložiti ugovor in napovedati celoten prejeti regres, so izpostavili.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava