dolenjska

Vojaški lovci v zahvalo zaslužnim v epidemiji leteli nad Novim mestom

1.6.2020 | 09:00 | L. M.

Prelet letal okrog 14. ure nad Novim mestom. (Foto: MiM)

Prelet letal okrog 14. ure nad Novim mestom. (Foto: MiM)

Slovenski in ameriški vojaški piloti bodo danes, ob uradnem preklicu epidemije, v zahvalo vsem sodelujočim v boju proti epidemiji novemu koronavirusu z lovci preleteli slovenske kraje, ki jih je epidemija najbolj zaznamovala, tudi kliniko na Golniku, Šmarje pri Jelšah in Metliko. Policijske patrulje pa bodo v tem času v neposredni bližini bolnišnic prižgale modre luči.

Pripadnikom 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske s pilatusi se bo nekaj po 13. uri na Jesenicah pridružilo šest ameriških lovcev F-16, ki bodo tja prileteli iznad Italije. Nato bodo leteli nad Golnikom in Kranjem, nad Ljubljano bodo ob 13.23. Polet bodo nadaljevali proti Celju, Mariboru in Ptuju, nato pa obrnili proti Šmarjam pri Jelšah ter nadaljevali proti Brežicam, Metliki, Črnomlju, Kočevju in Postojni. Polet bodo sklenili v Izoli nekaj pred pol tretjo popoldne.

Tudi nad Brežicami, Metliko, Črnomljem, Kočevjem

Letala bodo Slovenijo preletela v dveh ešalonih, med katerima bo milja razmika, in sicer na višini približno 1.200 metrov s povprečno hitrostjo 425 kilometrov na uro. V slovenski zračni prostor bodo ameriška letala vstopila ob 13.10. Nad našimi kraji bodo letela: ob 13.52 nad Brežicami, ob 13.59 nad Metliko, ob 14.02 nad Črnomljem ob 14.05 nad Kočevjem.

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Janez Gaube je v petkovem srečanju z novinarji zagotovil, da bodo polet izvedli v skladu z zakonom o letalstvu. Leteli bodo z razmeroma nizko hitrostjo, tako da velikega hrupa ni pričakovati. "Na ta način se želimo z našimi partnerji v Sloveniji na jasen, glasen in viden način zahvaliti vsem tistim ljudem, ki so dali vse od sebe v boju s covidom-19," je dodal Gaube.

Ameriški obrambni ataše podpolkovnik Ben Shaha je izpostavil, da so v obrambnem sistemu izjemno hvaležni tistim, ki so se v prvih vrstah spopadali z virusom kot novo obliko grožnje. Zato želijo skupaj s slovenskimi oboroženimi silami to hvaležnost tudi izkazati.

Znak sodelovanja

Kot so dodali na ministrstvu za obrambo, želijo s to potezo ob uradnem preklicu epidemije sporočiti, da se z velikimi tveganji lahko uspešno soočamo le tako, da sodelujemo in si med seboj pomagamo. Ameriški piloti bodo v znak zahvale pred tem preleteli še nekatera italijanska mesta.

K dobri epidemiološki sliki so prispevali vsi, a najtežje breme je bilo na plečih zdravstvenih delavcev v UKC Ljubljana in Maribor, na kliniki na Golniku in v Splošni bolnišnici Celje, na 16 vstopnih točkah za testiranje potencialno okuženih, po domovih za starejše, v 13 zdravstvenih ekipah, oblikovanih za pomoč osebju v domovih za starejše, pa tudi na plečih epidemiologov, so še navedli na obrambnem ministrstvu.

‹ nazaj

Komentarji (2)

1.6.2020 3   (5)   (2)   Ocenitoto 
sedaj nas bodo preletavali kje so pa bili ko smo potrebovali maske in zaščitna sredstva BLEFERJI takrat so raje denar ki bi ga namenili v korist ljudem raje uporabljali za p.......e tistih ki niso na njihovi strani. žal da se nahajamo v taki družbe in se borimo za tuje interese. Za hlapce rojeni za hlapce vzgojeni.
1.6.2020 7   (8)   (1)   Ocenimiha 
Kar se mene tiče, je tole nepotrebno. Pa tako čist zrak smo imeli ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava