kultura

Dragocenih 70 Dolenjskega muzeja

1.6.2020 | 18:00 | M. Ž.

Na razstavnih panojih so fotografije 70 predmetov vseh oddelkov Dolenjskega muzeja. (Foto: M. Ž.)

Na razstavnih panojih so fotografije 70 predmetov vseh oddelkov Dolenjskega muzeja. (Foto: M. Ž.)

Dragocenih 70 Dolenjskega muzeja

Novo mesto - Dolenjski muzej Novo mesto, ki je eden od večjih in pomembnejših muzejev v Sloveniji, praznuje 70 let. Prve pobude za ustanovitev muzeja v Novem mestu so bile že leta 1865 ob 500-letnici mesta, vendar je do njegove uresničitve prišlo šele po 85 letih, na današnji dan leta 1950.

Praznovanje rojstnega dne je letos zavoljo koronakrize nekoliko drugačno kot sicer, so pa danes na muzejskih vrtovih na ogled postavili jubilejno razstavo z naslovom Dragocenih 70, ki je poklon kolektiva muzeja vsem prijateljem, podpornikom, zvestim obiskovalcem, ustanoviteljem in financerjem, ki vrsto let spremljajo njihovo delo.

»Razstava ni študijske narave, ampak nosi bolj simbolni pomen. Ker smo morali odpovedati slavnostni dogodek, smo se odločili, da v naših zbirkah poiščemo 70 predmetov ali skupine predmetov, ki za vsak oddelek pomenijo nek presežek. Nabor so kustosi opravili popolnoma po svoji presoji in predstavljajo vseh pet naših kustodiatov in Jakčev dom,« je ob tem povedala direktorica Dolenjskega muzeja Jasna Dokl Osolnik.

Ob razstavi, ki bo na ogled do 30. septembra, so izdali tudi knjigo s fotografijami izbranih predmetov.

Podrobneje o delu Dolenjskega muzeja v četrtkovi tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (12)

muzej01
muzej03
muzej04
muzej05
muzej06
muzej07
muzej08
muzej09
muzej10
muzej11
muzej13
muzej21

Komentarji (2)

2.6.2020 1   (1)   (0)   OceniMarjeta Z. 
Najprej čestitke Dolenjskemu muzeju za obletnico in poklon vsem delavcem do zdaj, ki ste soustvarjali vsebino DM. Se mi pa zdi, koroni navkljub, da je ta razstava zelo skromna. Sploh zato, ker so muzeji že kar nekaj časa odprti in se lahko mirno sprehajamo po vseh, zatorej škoda, da niste šli v konkretno otvoritev in konkretno praznovanje. Ker si muzej oz. delavci to zaslužijo.
3.6.2020Ocenimiha 
odlično

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava