dolenjska

Ministrica Pivčeva podpira načrte v Klevevžu, Šmarjeti…

2.6.2020 | 08:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Članice DPŽD Bela Cerkev z ministrico Aleksandro Pivec in županom Marjanom Hribarjem. Brez znamnite vinjevrške pogače seveda ni šlo.

Članice DPŽD Bela Cerkev z ministrico Aleksandro Pivec in županom Marjanom Hribarjem. Brez znamnite vinjevrške pogače seveda ni šlo.

Klevevž, Šmarjeta, Bela Cerkev - Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je včeraj popoldne z državnim sekretarjem Jožetom Podgorškom obiskala občino Šmarješke Toplice, občino, ki svoj razvoj gradi predvsem na turizmu. Ogledala si je Klevevž - območje naravnega termalnega izvira Klevevška Toplica, kjer občina načrtuje projekt Klevevška Toplica - biser narave, pa tudi Šmarjeto ter Belo Cerkev.

V Beli Cerkvi se je ministrica srečala tudi s šmarješkimi občinskimi svetniki.

V Beli Cerkvi se je ministrica srečala tudi s šmarješkimi občinskimi svetniki.

Glavni namen obiska je bil po besedah župana Marjana Hribarja, Pivčevi predstaviti občino in potenciale, ki so zlasti v sodelovanju med turizmom in kmetijstvom. Zadovoljen je, da je ministrica naklonjena njihovim razvojnim načrtom.

»Država razume potrebe lokalne skupnosti in izpolnjevanja pogojev za prenos lastništva določenih zemljišč na območju Klevevža na občino, ki so zdaj v lasti Slovenske družbe za gozdove in Sklada kmetijskih zemljišč. Gre za manjša, a ključna zemljišča, ki so za občino izjemnega pomena, saj bi tam radi naredili učno pot, muzej na prostem, itd. skratka lokalna skupnost bo tam skrbno in v javnem interesu lahko kreirala doživljajski center oz. park. Verjamem, da nam bo država stala ob strani,« je ob koncu obiska dejal Hribar.

Evropski denar za ureditev trških jeder?

Aleksandra Pivec

Aleksandra Pivec

Šmarječani so ministrici pokazali tudi središče Šmarjete, kjer občina načrtuje ureditev trškega jedra s postavitvijo fontane cvička - slednja bo tam stala v dveh mesecih.

Razveseljiva je bila obljuba, da si bodo na ministrstvu prizadevali, da bi v prihodnji finančni perspektivi 2021-2017 spet nudili možnost črpanja evropskih sredstev za obnovo vaških jeder oz. kulturne dediščine, kar je nekoč že bilo. Kot je povedala Pivčeva, so takšni pozivi iz več območij Slovenije glasni in tudi projekt ureditve šmarješkega jedra ima to perspektivo v okviru Programov razvoja podeželja. Ravno tako projekt muzeja na prostem, ki ga občina v sodelovanju z lastnikom gradu in posesti Klevevž Kmetijo Karlovček ter Zavodom Historium načrtuje na tem območju - tudi predstavnika obeh sta prišla na srečanje z ministrico: Andraž Rumpret in Simon Udvanc.

Sprejem v Hiši žive dediščine: na levi predsednica DPŽD Betka Verščaj, zraven ministrice župan Marjan Hribar, ter nato Andraž Rumpret ter Franc Anderlič, podžupan občine Šmarješke Toplice.

Sprejem v Hiši žive dediščine: na levi predsednica DPŽD Betka Verščaj, zraven ministrice župan Marjan Hribar, ter nato Andraž Rumpret ter Franc Anderlič, podžupan občine Šmarješke Toplice.

V Hiši Žive dediščine v Beli Cerkvi, kjer je zaključila svoj obisk, so ji članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev na čelu s predsednico Betko Verščaj predstavile ne le nove prostore z moderno urejeno kuhinjo, ampak tudi delo društva. Navdušena je bila nad razstavami kruha, ki jih tam tradicionalno pripravljajo, pa razstavo ajdovih jedi - s slednjimi so pridne gospodinje goste iz Ljubljane tudi postregle. Ministrica, ki so jo v Šmarjeti pozdravile tudi tamkajšnje članice Društva podeželskih žensk,  je obljubila, da na naslednjo razstavo kruha - letošnja je spomladi zaradi koronavirusa odpadla -  če bo le mogoče, pride.

‹ nazaj

Galerija (18)

PIVEC 001
PIVEC 002
PIVEC 003
PIVEC 004
PIVEC 005
PIVEC 006
PIVEC 007
PIVEC 008
PIVEC 009
PIVEC 010
PIVEC 011
PIVEC 012
PIVEC 013
PIVEC 014
PIVEC 015
PIVEC 016
PIVEC 017
PIVEC 018

Komentarji (8)

2.6.2020 3 (3) (0)OceniFelix 
Gospa ministrica. Pridite vsak teden v našo občino. Morda bo pa le uspelo pokositi vse brežine v BC. Včeraj so le nekaj metrov tam ko se je gospa peljala. Čez Vinji vrh in večji del BC in okolice je pa drug svet. Kot je nekoč dejal Tirk...to je drugorazredna tema.
2.6.2020OceniTrue Truic 
Kaj sta pa luštna z Marjanom uuauu... Pivčeva je pa res lepotica. Nikol v življenju še ni bla tko luštna kot je zdaj . Marjan pa tak postaven, zelo načelen, korekten možakar zraven. Ćestitam jima. Bravo. Lepa sta zelo.
2.6.2020 1 (1) (0)Ocenirim 
Tudi moje živali so lepe vendar so še zmeraj ...
2.6.2020 1 (1) (0)Ocenirim 
Tudi moje živali so lepe vendar so še zmeraj ...
2.6.2020 1 (1) (0)Ocenirim 
Tudi moje živali so lepe vendar so še zmeraj ...
2.6.2020OceniTrue Truic 
Res sta lepa. Lepo se slikata.
3.6.2020 5 (6) (1)OceniŠentjernejčan123 
Čestitke sosedom v Šmarjeto! Pravilno je, da gre muzej na prostem nekam, kjer cenijo kulturo in bodo očitno lepo poskrbeli za kulturno dediščino. Šentjerneju pa ena velika kritika! Spoštovani šentjernejski petelini in kure na šentjernejski občini, lahko vas je sram kaj počnete s Šentjernejem. Stavbe ki nekaj pomenijo, se rušijo, kultura umira, turizem je mrtev. Poglejte čez občinsko mejo v Šmarjeto, Škocjan, Kostanjevico... Prav povsod se turizem razvija, se spoštuje kulturo... V Šentjerneju pa se z njo dela kot svinja z mehom.
3.6.2020Ocenirim 
šentjernejčan se strinjam kar se tiče kulturne dediščine je za šentjernejsko občino popolnoma neznanka. Že sama selitev je sramota. Naselje je spomenik razvoja naših pokojnih to ni kubik nekega materiala,katerega sodobni kapitalisti zmečejo na kup in prodajo.Šentjernejska občina ima vse v rokah, da lahko ohranijo in gradijo svojo kulturo naprej.Občani brez kulturne dediščine so TNALO katerega porivaš sem in tja. go.župan in svetniki premislite o svoji usodi in usodi občanov.Ni vse zlato kar se sveti. Glede pa turizma v ostalih občinah je psu (se oproščam psom)vse to so same maske.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava