posavje

Društvo za preučevanje rib Vizjaka prijavilo KPK

9.6.2020 | 12:40 | STA

Andrej Vizjak (M. Ž., arhiv DL)

Andrej Vizjak (M. Ž., arhiv DL)

Mokrice - Društvo za preučevanje rib Slovenije (DPRS) je podalo prijavo na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) zoper ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka. Očitajo mu kršitve predpisov o nasprotju interesov ter kršitve etike in integritete javnega sektorja.

V društvu so, kot so zapisali v sporočilu za javnost, KPK seznanili z več dejstvi. Med njimi je to, da je bil Vizjak pred nastopom ministrske funkcije v družbi Partner oz. Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) osebno zadolžen za vodenje projekta hidroelektrarne Mokrice, konkretno za pripravo projekta do izdaje gradbenega dovoljenja.

HESS je za projekt mokriške hidroelektrarne konec leta 2018 dobil okoljevarstveno soglasje Agencije RS za okolje (Arso), ki pa so ga v DPRS vložili v presojo Upravnemu sodišču. Sodišče jim je lani spomladi pritrdilo, odpravilo okoljevarstveno soglasje za Hidroelektrarno Mokrice in zadevo vrnilo v ponovno presojo na Arso. Vizjaka je, kot so poudarili v društvu, razsodba sodišča "osebno vznemirila", krivdo za odpravo soglasja ter odmik začetka gradnje hidroelektrarne pa je pripisal izključno DPRS.

Poznavanje teh okoliščin je po mnenju DPRS pomembno za presojo potez Vizjaka takoj po prevzemu ministrske funkcije v vladi v kontekstu zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Vizjak je, kot so spomnili, tudi član SDS, najmočnejše vladne stranke.

"Z vrsto predlogov, ki so bili sprejeti v obsežnih paketih protikoronske zakonodaje po hitrih, nujnih postopkih brez sodelovanja zainteresirane javnosti, je uspel vsiliti bistvene spremembe na več področjih, povezanih s projektom Hidroelektrarne Mokrice: od odprave ključnih naravovarstvenih varovalk pri začetku gradnje velikih objektov, ki pomenijo nepopravljive posege v okolje in naravo, do uvedbe dodatnih pogojev za sodelovanje nevladnih organizacij v postopkih pridobivanja gradbenih dovoljenj in za pridobitve statusa delovanja v javnem interesu, pa do izključitve stranskih udeležencev v obstoječih postopkih pridobivanja okoljevarstvenega soglasja," so navedli.

Proces izdaje okoljevarstvenega soglasja za gradnjo mokriške hidroelektrarne je medtem še vedno na Arso. "In čeprav strokovna presoja še ni končana in čeprav je torej njen izid nejasen, minister Vizjak javno izjavlja, da okoljevarstveno in gradbeno dovoljenje za Hidroelektrarno Mokrice pričakuje še letos. Izražanje takih pričakovanj v odprtih strokovnih postopkih, ki potekajo na neodvisnih državnih agencijah in organih, je po našem mnenju problematično in nesprejemljivo, saj pomeni nedopusten političen pritisk na strokovno delo teh organov," so zapisali.

Zato menijo, da gre pri Vizjaku "vsaj za nasprotje interesov", ki se ga je skladno z zakonom o preprečevanju korupcije dolžan izogibati. "Moč ministrov vladnih strank - zlasti, če prihajajo iz najmočnejše vladne stranke - po našem mnenju nikakor ne sme pomeniti padec vseh standardov, ki so jamstvo integritete in etike v političnem delovanju, zato menimo, da mora KPK preučiti poteze ministra Vizjaka," so izpostavili.

Dodali so, da je KPK določeno zaskrbljenost sicer že izkazala ob sprejetju ustavno spornih sprememb gradbene in okoljske zakonodaje. Določene njegove ukrepe pa presoja tudi ustavno sodišče.

‹ nazaj

Komentarji (4)

9.6.2020 2 (6) (4)OceniLojzekov stric 
ja kaj bo sedaj še kakšno pustno društvo ali gobarskao se šlo politiko, ali so v tem društvu kaki polit kolesarji
9.6.2020 5 (8) (3)Oceniokoljska.pisarna@rovo.si 
G. Vizjak je pred nastopom ministrske funkcije marca letos dobrih pet let služboval v brežiškemu podjetju Partner, večino časa je bil direktor podjetja, ki je v 100-odstotni lasti in je odvisno podjetje energetske družbe Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS), ki upravlja verigo hidroelektrarn na Spodnji Savi in je del državne Skupine GEN, kjer je zadolžen za vodenje projekta HE Mokrice in pred tem škandalozno vodil projekt investicije HE Brežice kjer nas v ROVO ne skrbi samo ravnanje z davkoplačevalskim denarjem, ki je bilo razvidno iz enega dela dokumentacije kot netransparentno. Pri vsem tem nas bolj bodejo, številne nepravilnosti in ogrožanje varnosti objekta Akumulacijskega jezera HE Brežice in skrbi glede njegove tehnične brezhibnosti. Tu najbolj izstopa zapisnik komisije tehničnega pregleda in izdaja Uporabnega dovoljenja za nepopolno zgrajeni objekt. Gospod Vizjak se je očitno malo prenaglil, zato smo sedaj mi na vrsti na kar spominjamo na stari ljudski rek *palica ima vedno dva konca*!
13.6.2020 2 (5) (3)Ocenitoto 
v tem primeru dam Vizjaku prav dovolj je bilo podtikanj palic v kolesje saj so taka vazi društva in skupine naredile nešteto škode z svojimi podtikanji raznim projektom, kaj naj bi bilo sedaj z temi radioktivnimi ribami narobe ko je bilo treba dvigniti glas proti nuklearki vas ni bilo pa zakaj ker je bil takrat komandant eden in kako je odločil tako je tudi bilo. Teh podtikanj v Sloveniji s strani je ogromno tako okrog veternih elektrarn pojdite v Avstrijo v okolico Dunaja pa boste videli da stoji 1000 veternic in ptiči normalno letajo pri nas pa ne morem teh zelenih projektov izpeljali zaradi potikanj in dovolj je bilo družbeni interes je pomembnejši od ptičasrkih, ribiških in drugih interesov. Gospod Vizjak samo tako naprej saj bodo investicije zagnale gospodarstvo in ne ribiči in ne ptičarji in razni drugi delomrzneži.
13.6.2020 5 (5) (0)OceniJožko 
:-) ... je svoje dni "naš Jure" zarisal obrise bodočega IMVja in je ni bilo politične sile, ki bi se mu upala nasprotovati. In šlo je kar nekaj hiš, rodovitnih polj, ceste, smer glavne cevi vodovoda za Nm in še kaj bi se našlo. Tudi ptički so morali spremeniti smer letanja in predvsem pristajanja, ribe pa se navaditi na spremembe tam spodaj v potoku :-) . Udeležene prebivalce na zarisanem teritoriju ni nihče prosil za soglasje, kaj šele okoliške ljudi ali se strinjajo. Prvi so pošteno dobili nadomestilo ali drugo ustrezno hišo, celo bolj urejeno kmetijo kot so jo imeli prej. Mnogi bili v času gradnje prisiljeni umikati se nekaj sto metrov stran pri miniranju terena za novo tovarno itd , itd ... Vse z namero napredka, delovnih mest in to kar sedaj vidite na področju Revoza. In ko sedaj vse to nagajanje opisano zgoraj bereš, ne veš ali bi se prizanesljivo smejal ali samo zamahnil z roko ... :-))

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava