šport

Brajkovič končal tik pod zmagovalnim odrom

21.6.2020 | 19:50 | R. N./STA

Jani Brajkovič je pokazal dobro pripravljenost pred nadaljevanjem sezone. (Foto: arhiv)

Jani Brajkovič je pokazal dobro pripravljenost pred nadaljevanjem sezone. (Foto: arhiv)

Novo mesto - Na državnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu je Jani Brajkovič, kolesar novomeškega kluba Adria Mobil, osvojil četrto mesto. Za zmagovalcem Primožem Rogličem je zaostal za 53 sekund, drugo mesto je osvojil Tadej Pogačar (+10), tretji pa je bil Matej Mohorič (+39).

Že v prvem krogu je po startu izpod Jenkove lipe v Dvorju ubežna skupina štirih kolesarjev, v kateri so bili Jan Tratnik, Matic Grošelj, Nik Čemažar in Žiga Horvat, prišla do največ treh minut in pol prednosti, glavnina pa jih je večino časa nadzirala na nekje dveh minutah.

V zadnjem krogu sta na čelu dirke vztrajala le še Tratnik in Čemažar, načrt Bahrain - McLarna, da bi razredčili skupino in spravili v težave favorite, pa se ni izšel. Glavnina je narekovala hud ritem, v zadnjem krogu pa je znižala prednost ubežnikov na vsega 30 sekund.

Kot je bilo pričakovati, se je glavni spopad najboljših nato odvil na zadnjem, osemkilometrskem vzponu. Ta je v prvem, strmejšem delu (povprečni naklon 9,7 odstotkov) potekal do Raven, drugi, petkilometrski odsek (8 odstotkov) pa do cilja na Ambrož pod Krvavcem.

Presenetljivo je že na začetku klanca prvi popustil Jan Polanc, moštveni kolega Pogačarja, s čimer je 21-letnik hitro ostal brez pomočnika v boju za prvi naslov. Proti Ravnam pa so se hitro za ubežno dvojico, Janom Tratnikom (Bahrain - McLaren) in Nikom Čemažarjem (KK Kranj), od glavnine odlepili Roglič, Pogačar, Jani Brajkovič (Adria Mobil) ter oba kolesarja Bahrain - McLarna, Matej Mohorič in Domen Novak, ki je branil lanski naslov, letos pa je osvojil peto mesto.

Roglič, najboljši kolesar na lestvici Ucija, je prvi napadel, ujel Tratnika in se odpeljal naprej, iz ozadja pa je nekdanjega smučarskega skakalca ujel Pogačar, s čimer sta prvi in deseti z lestvice Mednarodne kolesarske zveze (Uci) obračunala za prvi državni naslov.

Močnejši je bil 30-letni Roglič, ki je po zadnjem ostrem zavoju v zadnjih 500 metrih uspel ugnati mlajšega konkurenta, ki je v cilj pripeljal z nekajsekundnim zaostankom.

Med ženskami je prvi naslov državne prvakinje pripadel Urši Pintar (Ale BTC Ljubljana), ki je bila na vzponu močnejša od Špele Kern (Lviv Cycling Team). Tretja pa je bila Urška Žigart (Ale BTC Ljubljana). Lanska zmagovalka Eugenia Bujak (Ale BTC Ljubljana) je zasedla četrto mesto.

Med mlajšimi člani do 23 leta starosti je slavil Tadej Pogačar, drugi je bil Nik Čemažar, tretji pa Jaka Primožič. Med mlajšimi članicami pa je slavila Vita Movrin pred lansko zmagovalko Laro Maretič.

DRŽAVNO PRVENSTVO, CESTNA DIRKA:

Cerklje na Gorenjskem-Ambrož pod Krvavcem, 146 km:

Člani:

1. Primož Roglič (Jumbo Visma)

2. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)

3. Matej Mohorič (Bahrain - McLaren)

Članice:

1. Urša Pintar (Ale BTC Ljubljana)

2. Špela Kern (Lviv Cycling Team)

3. Urška Žigart (Ale BTC Ljubljana)

Mlajši člani (do 23 let):

1. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)

2. Nik Čemažar (KK Kranj)

3. Jaka Primožič (KK Kranj)

Mlajše članice (do 23 let):

1. Vita Movrin (Energijateam.com)

2. Lara Maretič (BTC City Ljubljana)

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava