Pri cvičku slavil Marjan Oberč, pri salamah Gašper Gorenc

28.6.2020 | 08:15

Janez Vide in Marjan Oberč iz Tomažje vasi sta slavila - svaka, ki ju med drugim druži tudi ljubezen do vinogradništva in vinarstva.

Prireditev je potekala v gostilni Luzar.

Tudi škocjanski župan Jože Kapler je čestital pridnim vinogradnikom.

Škocjan - V gostilni Luzar je Društvo vinogradnikov Škocjan pred dnevi pripravilo že 15. škocjansko salamijado, podelili pa so tudi priznanja za ocenjena vina na lokalnem nivoju.

Kot pove predsednik društva Franci Matko, je bilo lani glede na zahtevne vremenske razmere - marsikje je pridelek oklestila toča - težko pridelati dobro vinsko kapljico, »zato je bilo potrebno veliko več truda, znanja in časa.« A mnogim je uspelo in Matko z veseljem pove, da se je kar nekaj njihovih vinogradnikov s svojim cvičkom znašlo v polfinalu Tedna cvička.

Dve petčlanski ocenjevalni komisiji, ki sta ju vodila Samo Hudoklin in Andrej Bajuk, sta v Škocjanu ocenili 145 vzorcev vin, največ cvičkov, sledijo pa modra frankinja, dolenjsko belo vino in mnoga kvalitetna sortna vina.

Najboljši cviček je pridelal Marjan Oberč iz Tomažje vasi (ocena 16,23), sledi Janez Vide iz Tomažje vasi (16,17) in z oceno 16,10 kar štirje vinogradniki: Martin Kirn iz Goriške vasi, Slavko Cimprič iz Smolenje vasi, Marko Kirar iz Dobruške vasi ter Vina Kozinc iz Dolenjih Impolj. Šampion ocenjevanja je postal modri pinot letnik 2016 (18,10), ki ga je v Vinjem Vrhu pridelal Janez Vide, že večkrat nagrajen. Kot pravi, so ponosni na odlična vina.

Najboljši trije na škocjanski salamijadi:Gašper Gorenc, Božo Zupančič in Franci Matko.

Pri modri frankinji l. 2019 je zmagal Martin Martinčič iz Male Hubajnice (17,90), pri dolenjskem belem pa Vina Kozinc (17,10).

Na 15. škocjansko salamijado so v oceno prejeli 35 vzorcev salam, ki so bile po oceni strokovne komisije, ki ji je predsedoval Drago Košak, zelo kvalitetne, k čemur nedvomno pripomorejo tudi tekmovanja. Najboljšo salamo je naredil Gašper Gorenc z Vinice pri Šmarjeti (51,8), sledi Božo Zupančič iz Dolenjega Gradišča (51,5) ter Franci Matko iz Malih Poljan (50,4).

Rezultati ocenjevanja salam in vin so v priponkah.

L. Markelj, foto: Marko Kirar

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava