Včeraj 21 novih okužb

2.7.2020 | 12:35

V sredo so v Sloveniji ob 1198 testiranjih potrdili 21 okužb z novim koronavirusom. Doslej so v Sloveniji potrdili skupno 1634 okužb.

Kot poroča STA, vladni podatki kažejo, da se je včeraj v bolnišnici zdravilo devet bolnikov s covidom-19, nihče od njih ni potreboval intenzivne nege, prav tako niso nikogar odpustili v domačo oskrbo.

Infektologinja in vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je za današnjo oddajo Svetovalni servis na Radiu Slovenije pojasnila, piše STA, da velik del novih okužb še vedno prihaja iz tujine, čeprav imamo tudi širjenje po državi iz neprepoznanih virov. »Ti, ki okužbo prinesejo od drugod, pa povzročijo dodatne primere pri nas, v družini, delovnih okoljih. To je zelo zaskrbljujoče,« je opozorila.

»Ti, ki zbolevajo v zadnjih dneh, večinoma niso bili iz tveganih skupin. Prav v zadnjih dneh pa je prišlo tudi do hujšega primera,« je za radio še pojasnila Beovićeva.

Spomnila je tudi na simptome okužbe z novim koronavirusom. V začetku se simptomi kažejo kot prehladno obolenje, lahko so prisotne bolečine v mišicah in driska. Zelo značilen simptom je izguba voha, kar okužbo s koronavirusom ločuje od drugih okužb dihal. Po kakem tednu od okužbe pa se pri nekaterih bolnikih virus preseli na pljuča, razvije se pljučnica, oseba težko diha.

STA, M. L.-S.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava