dolenjska

Na četrtem razpisu WiFi4EU uspešnih 15 občin - tudi Dolenjske Toplice in Mirna Peč

14.7.2020 | 09:00 | M. K.; STA

Slika je ilustrativna (Foto: J. A., arhiv DL)

Slika je ilustrativna (Foto: J. A., arhiv DL)

Na četrtem in hkrati zadnjem javnem razpisu Evropske komisije v okviru programa WiFi4EU, ki je namenjen vzpostavitvi brezplačnih javnih dostopnih točk do brezžičnega interneta, je uspešno kandidiralo 15 slovenskih občin. Skupno je bone pridobilo 170 slovenskih občin.

Na razpisu, ki je potekal med 3. in 4. junijem letos, je uspešno kandidiralo 947 občin iz držav EU, ki bodo pridobile bon v vrednosti 15.000 evrov za vzpostavitev brezžičnega omrežja wi-fi na javnih mestih.

Iz Slovenije je za pridobitev bona v četrtem razpisu uspešno kandidiralo še 15 občin, in sicer Beltinci, Borovnica, Destrnik, Dobrovnik, Dolenjske Toplice, Dornava, Hodoš, Majšperk, Mengeš, Mirna Peč, Mozirje, Nazarje, Šalovci, Veržej in Žetale.

Skupno je bilo tako na vseh štirih javnih razpisih v okviru pobude WiFi4EU iz Slovenije uspešnih 170 občin, kar je več kot 80 odstotkov vseh slovenskih občin.

Financiranje je namenjeno izgradnji omrežij, ki se ne prekrivajo z že obstoječimi zasebnimi ali javnimi brezplačnimi storitvami brezžičnega interneta primerljive kakovosti na istih javnih mestih. Občine, ki bodo prejele sredstva, bodo morale dokazati, da so dostopne točke za brezžični javni internet res vzpostavile, in jih nato tudi vzdrževati najmanj tri leta.

Pobuda WiFi4EU, za katero je EU med letoma 2018 in 2020 namenila 120 milijonov evrov, bo po ocenah Evropske komisije pripomogla k uresničevanju vizije, da bodo vse evropske vasi in mesta v glavnih prostorih javnega življenja imeli prosto dostopno internetno povezavo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava