kultura

Na Jakčevi rojstni hiši znova spominska plošča

16.7.2020 | 14:10 | M. Ž.

Novomeški župan Gregor Macedoni, direktorica Dolensjkega muzeja Jasna Dokl Osolnik in solastnik hiše, v kateri se je rodil Božidar Jakac, Ljubo Murn. (Foto: M. Ž.)

Novomeški župan Gregor Macedoni, direktorica Dolensjkega muzeja Jasna Dokl Osolnik in solastnik hiše, v kateri se je rodil Božidar Jakac, Ljubo Murn. (Foto: M. Ž.)

Obnovljena spominska plošča

Obnovljena spominska plošča

Novo mesto - Na novomeškem Bregu, na rojstni hiši slikarja in grafika ter novomeškega rojaka Božidarja Jakca, sta danes Dolenjski muzej in Mestna občina Novo mesto ponovno odkrila obnovljeno spominsko ploščo, posvečeno temu velikemu umetniku. S tem so počastili 121. obletnico njegovega rojstva, ki ga praznuje ravno danes, in 100-letnico novomeške pomladi, kjer je bil eden ključnih osebnosti tega umetniškega dogodka.

Spominska plošča je bila na pobudo Dolenjskega muzeja na njegovi rojstni hiši prvič postavljena 16. julija 1999 ob 100. obletnici njegovega rojstva, a je bila pred nekaj leti ob obnovi hišnega pročelja odstranjena. »Glede na to, da letos obeležujemo 100-letnico novomeške pomladi, smo se v Dolenjskem muzeju odločili, da damo pobudo tako Mestni občini Novo mesto kot lastniku hiše, da ploščo ponovno naredimo in jo vrnemo nazaj. Na srečo se je izkazalo, da je Ljubo Murn ploščo ohranil v hiši, tako da smo jo lahko dali restavrirati in je zdaj prvotna plošča znova nameščena na isto mesto,« je ob dogodku povedala direktorica muzeja Jasna Dokl Osolnik in dodala, da je vnovična postavitev zelo pomembna, saj jih veliko obiskovalcev Jakčevega doma, ki prihajajo na ogled razstave njegovih del, sprašuje, kje je bil rojen.

Ob tem je županu Gregorju Macedoniju dala še pobudo, da bi čimprej na podoben način označili še druge hiše, v katerih so bili rojeni pomembni Novomeščani, da bodo obiskovalci, ko se bodo sprehajali po Novem mestu, lahko imeli še dodatne točke, ki bodo pritegnile njihovo pozornost.

‹ nazaj

Galerija (5)

jakac01
jakac04
jakac13
jakac14
jakac17

Komentarji (1)

17.7.2020 3 (3) (0)OceniTrue Truic 
Skupina hvaležnih občanov je baje podala županu Nm predlog oziroma pobudo za postavitev spominske plošče lokalnemu faraonu Gregorju Macedoniju, na urejenem mavzoleju Gl. trg. Lepo bi bilo , ko bi se v bodoče turisti in sprehajalci lahko poklonili zgodovinskem spominu temu velikemu človeku, dobrotniku, humanistu in gospodarsko uspešnemu Novomeščanu, ki je uspel združiti in preporoditi vse občane v prizadevanju za lepše in kvalitenejše sobivanje v naši občini. . Upajo, da bo predlog na eni od sej MONM obravnavan in tudi večinsko sprejet., saj gre prav gotovo za enega najzaslužnejših prebivalcev našega mesta...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava