dolenjska

Izbrana arhitekturna rešitev za Novi trg; v javnosti pomisleki

17.7.2020 | 10:00 | B. B.

Zmagovalna rešitev natečaja za NT 6 biroja Arhitekti Počivašek Petranovič. (Vir: ZAPS)

Zmagovalna rešitev natečaja za NT 6 biroja Arhitekti Počivašek Petranovič. (Vir: ZAPS)

Novo mesto - Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je objavila rezultate natečaja za stanovanjsko-poslovni objekt NT6, ki ga namerava na Novem trgu ob Seidlovi cesti v Novem mestu zgraditi litijsko podjetje Trgograd Andreja Poglajna. Prvo nagrado je prejela ekipa avtorjev iz biroja Arhitekti Počivašek Petranovič iz Ljubljane.

Projekt tvorita dva razmaknjena vila bloka, ki sta v parterju povezana. »S strani Seidlove ceste določata jasno ulično linijo, z druge strani pa sta oblikovno zalomljena in ustvarjata razgibano notranjo fasado. Preko nizkega povezovalnega elementa – parterja objekta je v osrednjem delu ustvarjena zahtevana vizualna povezava do kapiteljske cerkve. Razmik med volumnoma je primerno širok in pomeni tudi smiselno členjenost stavbnih mas v prostoru ulice. Terasna etaža je skladno z urbanističnimi zahtevami umaknjena,« je v svojem poročilu o zmagovalni rešitvi med drugim zapisala ocenjevalna komisija.

Objekt je sicer zasnovan v osmih etažah, od katerih dve predstavljata podzemni garažni etaži, tu pa je še pritličje in pet nadstropij.  

Pred začetkom gradnje bo morala novomeška občina sprejeti OPPN za to območje, gradnja tako velikega objekta v prostoru, kjer je nekoč stalo poslopje občine (»nova občina«), pa že dalj časa sproža pomisleke v javnosti. Med drugim ji nasprotujejo v Društvu Novo mesto in Društvu arhitektov Dolenjske in Bele krajine, saj Novo mesto s tako pozidavo izgublja edini mestni park. Opozarjajo tudi, da tako velik objekt, kot je predviden, vizualno in funkcionalno degradira bližnji Kulturni center Janeza Trdine, pa tudi, da mesto in meščani s tako stavbo ne pridobijo praktično ničesar, saj da gre v pretežni meri za stanovanjski objekt.

Več prihodnji četrtek v Dolenjskem listu.

‹ nazaj

Komentarji (12)

17.7.2020 3 (5) (2)OceniTrue Truic 
Evoga še en Počivavšek bi iskazoval svoj "transparentni" umetniško ustvarjalni vtis pod taktirko MONM. :) Vsaka podobnost priimka s Počivalškom je zgolj slučajna. Bravo, čestitamo, super je ta novica !
17.7.2020 4 (5) (1)Ocenimiha 
Sicer sama arhitektura mi je celo včeč, ampak, kam rinete te zadeve... Al je že zdaj vse nabuhano skupaj, kaj pa park? A bo sploh kako drevo ostalo. Papir prenese vse, samo tole se mi zdi da se ne more te objekte takole stisnit not, ne da bo kompletno požagal in pozidal park.... Ah ta nou mejst.
17.7.2020—   (1) (1)OceniTheophil von Hansen 
Občina na odkupi parcelo in razpiše natečaj za mestni park. Vsi bomo ploskali. Ni vse v denarju. Sicer pa ima pozitivno računico edino investitor
17.7.2020 10 (12) (2)OceniTheophil von Hansen 
Občina naj odkupi parcelo in razpiše natečaj za mestni park. Vsi bomo ploskali. Ni vse v denarju. Sicer pa ima pozitivno računico edino privatni investitor. Do lokacije se že dalj časa vsi udeleženci obnašajo kot da je ta na luni. Da lahko počnejo kar jim paše. Tudi Mo . Brez vsake širše razgkedanosti in strokovnosti.
18.7.2020OceniGunca Afne 
Super, da se v mestu gradijo nova stanovanja, ni pa mi všeč ves ta beton. Naj gre stran v zameno za zelene površine. Že itak jih je premalo na ulicah. Poleti je na njih neznosno vroče...
19.7.2020 3 (5) (2)OceniTrue Truic 
@gunca afne, materijalist bo VEDNO hladni preračunljivi opurtunistični materijalist brez kančka občutka do sočloveka...ne pričakuj od takih HUMANOSTI, skrbi za okolje ...itd. Če jo pa že kaže, vedi da IGRA in se za tem skriva njegov osebni ineres. V tem primeru Makedonski.
22.7.2020–4 (4) (8)OceniLojzekov stric 
True Truic izgledaš kot kak udbaš z smislom za lunaparke in komarje
22.7.2020 3 (5) (2)OceniTrue Truic 
Ti striček deluješ kot en konjiček , ki lahko gleda samo v eno smer in je obtičal časovno tam med l.41 in 1945....v deliriju pomanjkanja teh časov namest belih mišk vidiš povsod udbaše. 3x dnevno nariš rdečo zvezdo, da se pritisk izenači, shizofrena paranoja pa omili....Saj pozdravit bo to težko, ker je akutna halucinogena slika vsesplošnega videnja partizana iz hoste, verjetno dosmrtna nepopravljiva dedna deformacija in verjamem, da je s tem strahom težko funkcionirati v današnji dobi informatike in ostalega tehnološkega napretka. Poskusi vsaj ta predpisani recept za prvo silo, če ne zaleže napišemo drucga... vmes 3x globoko vdihni in štej do 5 ko vidiš "udbaša". Bo prec bolš boš vidu....
24.7.2020–1 (5) (6)OceniLojzekov stric 
True Truic mas smisel za humor , obišči dohtarja a saj res danes kolesariš uživi v svojem sovraštvu
25.7.2020 4 (5) (1)OceniTrue Truic 
Striček ti si vinjen tudi, ko si trezen....kot bi rekl naši J bratje: Glup ko točak. JBT bickl :)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava