Še vojska ni bila tako brezobzirna; NM izgublja edini park, v zameno ne dobi ničesar

23.7.2020 | 12:50

Mitja Simič (levo), predsednik Društva arhitektov Dolenjske in Bele  krajine Jurij Kocuvan in Igor Derlink (desno) opozarjajo, da bo nova  stavba dosegla višino občine (v ozadju desno), park pred KCJT, ki je že  močno degradiran, pa bo praktično popolnoma izginil. (Foto: B. B.)

Mitja Simič (levo), predsednik Društva arhitektov Dolenjske in Bele krajine Jurij Kocuvan in Igor Derlink (desno) opozarjajo, da bo nova stavba dosegla višino občine (v ozadju desno), park pred KCJT, ki je že močno degradiran, pa bo praktično popolnoma izginil. (Foto: B. B.)

Zmagovalna rešitev arhitekturnega natečaja (vizualizacija: Arhitekti Počivašek Petranovič)

Zmagovalna rešitev arhitekturnega natečaja (vizualizacija: Arhitekti Počivašek Petranovič)

Novo mesto - Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je prejšnji teden objavila rezultate natečaja za stanovanjsko-poslovni objekt NT6, ki ga namerava na Novem trgu v Novem mestu zgraditi litijsko podjetje Trgograd. Prvo nagrado je, kot smo poročali, prejela ekipa avtorjev iz biroja Arhitekti Počivašek Petranovič iz Ljubljane.

Zmagovalni projekt sestavljata dva vila bloka, ki sta v parterju povezana. Od osmih etaž dve predstavljata podzemni garažni etaži, tu so še pritličje in pet nadstropij. Kdaj se bo Trgorad lahko lotil projekta, je vprašanje zase, saj mora občina naprej sprejeti novelacijo OPPN, gradnja pa sproža tudi pomisleke v javnosti.

Novo mesto izgublja edini park

Med drugim ji nasprotujejo v Društvu Novo mesto in Društvu arhitektov Dolenjske in Bele krajine, saj Novo mesto s tako pozidavo izgublja edini mestni park. Ragov log, Marof in Portoval so mestni gozdovi, drugega parka mesto v resnici nima.

Park je nastal v letih po prvi svetovni vojni. Po drugi vojni je vojska vanj najprej postavila svoje poveljstvo, iz katerega je nato zrasla nova občinska stavba, pozneje pa postavila še Dom JLA, današnji KC Janeza Trdine. »Še vojska svojega doma ni postavila na sredino parka, ampak ga je umestila na njegov rob, tako da je park ostal,« pravi Derlik.

Poleg tega predvidena stavba mestu in meščanom ne bo doprinesla praktično ničesar. »Uradno je to stanovanjsko-poslovna stavba, a poslovnih prostorov je na Novem trgu in v bližnji okolici že zdaj veliko praznih. Ne vem, zakaj bi se tukaj napolnili, torej bodo tu predvsem stanovanja,« ugotavlja Simič.

Če bi nov objekt prinašal kak program z javno funkcijo, morda dodatno dvorano za kulturni center, saj je sedanja res majhna, mu danes najbrž ne bi nasprotovali.

Več in podrobneje v današnji novi, tiskani številki Dolenjskega lista

Komentarji (16)

23.7.2020 23   (26)   (3)   Ocenimiha 
itak da je to brezveze - ti bloki mislim. Bo zanimivo kdo se bo potem notri naselil. Se bo pa zdaj tole inatilo in na zaprmej zgradilo samo zato ker si je nekdo tako odločil, namen in posledice pa tako kot vedno niso pomembne... Ko pa kdo reče naj se kaj resnega naredi v tej vasi, je pa prec narobe. Konkretno prva stvar ki bi jo bilo treba urediti v tej vasi je infrastruktura, samo to je prekompleksno ... So zelo nejasne vizije in prioritete še manj pa smisli vseh teh dejanj na tem področju.
23.7.2020–1   (2)   (3)   OceniMalo Morgen 
Eni nagradijo drugi nasprotujejo. Arhitekti...
23.7.2020–15   (5)   (20)   Oceniqwd634 
@miha: Vasi? Nejasne vizije? Toliko pozitivnih sprememb, kot jih Novomeščani opažamo v zadnjih letih in to na vseh področjih, jih nismo prej v vseh preteklih mandatih skupaj. Zakaj bi bili stanovanjski objekti "brezzvezni"? Povpraševanja po novogradnjah, je na našem koncu ogromno! Bodoča objekta so lepo umestili v prostor, ostaja tudi park in precej zelenja. Projekt je bil nagrajen, zamislila si ga je stroka. Ampak, jasno, vsakič se morajo najti posebneži, zagrenjenci, ki nečemu nasprotujejo. Na srečo jih je malo.
23.7.2020 7   (9)   (2)   OceniTrue Truic 
Miha, metati bisere svinjam je škodljivo in potratno dejanje .Svinja ima v glavi le eno: pogoltnost in uživanje valjanja v lastnem blatu . Drugo jo ne zanima...
23.7.2020 14   (17)   (3)   OceniAlojz Kobe GAS 
Priložnost, da bi bil na Novem trgu park je bila izgubljena v tistem trenutku, ko je MO Novo mesto prodala zemljišče privatnemu investitorju in sprejela zdajšnji zazidalni načrt. Težko bo najti investitorja ki bo investiral nekaj sto tisoč EUR, da bo na njegovem zemljišču javni park? Seveda bi nam vsem, ki nismo prizadeti bilo to všeč, vendar vprašajmo se kdo izmed občanov bi odstopil svoj vrt, zelenico ali hišo brez odškodnine, da bi se na njegovem zemljišču naredil javni park? Zdajšnje parkirišče je neurejeno in moramo biti veseli, če se bo tudi ta del uredil. Je pa res da je bila pred tem na tej lokaciji le ena stavba in je tudi za eventualno novo stavbo potrebno zagotoviti, da bodo izpolnjeni vsi zakonski predpisi glede umestitve v prostor, da bo zagotovljen primeren dostop, zagotovljeno zadostno število parkirnih mest, da ne bo presežen faktor pozidanosti, da bo zagotovljenih dovolj zelenih in igralnih površin,...
25.7.2020 2   (6)   (4)   OceniPavel Šuštarič 
Gospodje arhitekti in njihovi somišljeniki lahko dajo denar na svetlo in odkupijo zemljišče in potem urejajo park, po privat zemljišču pa se nimajo kaj iskati.
25.7.2020 5   (6)   (1)   OceniTrue Truic 
Res je Pavel, to kar praviš- čisto prav imaš ... bi pa lahko občani / oz. organi pregona imel marsikaj za iskat pr Macedoniju. Pa so tiho , eni in drugi. Zato naj imajo vse kot imajo - čist prav , ne jokat okol vogalov in ropotat prot macedoniju in ekipi...kar ste hotl, to imate kot pravi Miha. Kolk ste se za*ebal pa zdaj vidite sproti, pa še 4 leta ste mu dal......ENJOY:)
27.7.2020Oceniprimoz 
MONM lahko spoži razlastitveni proces, ako se z zasebnim investitorjem ne zmore dogovoriti za kompenzacijo. Dokaže, da je zadeva v javnem interesu (OPPN, razne študije raznih vplivov narazne stvari, sklepi občinskega sveta, ...) na koliko stopnjah druge veje oblasti je pač potrebno, ter plača prisojeno odškodnino. Sam menim, da bo težko karkoli dokazala, sploh ker je sama prodala zemljišče. Tudi vpliva na spremembo projekta MONM nima veliko brez plačila odškodnine, ker je sama prodala zemljišče, predvidevam, da so bile okoliščine (pogoji) znanane tako prodajalcu kot kupcu. Gdo pa je že bil ta prodajalec na strani MONM? Dokler pa gradnja ne steče, je še vedno možen dogovor (verjetno ne poceni); nasprotniki gradnje preštejejo svoj politični vpliv (peticija naslovljena na MONM in ne na zasebnega investitorja), če bo podpisev volilcev dovol (lahko tudi manj kot 50%) potem Novo mesto ne bo izgubilo parka.
27.7.2020 7   (8)   (1)   OceniTrue Truic 
V NM je potrebno nasloviti peticijo za odstranitev ljudi, ki trenutno upravljajo z našo kvaliteto bivanja v NAŠEM mestu. Zakaj že imamo te ljudi? Za splošno nezadovoljstvo , delitve občanov in FAKE projektiranje dokler je bilo sredstev. Sedaj ko je malha prazna, KAJ NAM PONUJA TA EKIPA? to sem se spraševal ( pa ne sam) že med največjo korona krizo in karanteno, to se sprašujem tudi sedaj ? NIĆ. Logično - zato ker so v takih časih pomembni ljudje s smislom in posluhom za človeka, pred tistim materijalnim nakladanjem kaj bomo oh in sploh in kako zgradil na Gl.trgu /"Trgu nebeškega miru " .....Kaj je zmanjkalo denarja, projekti zavajanja propadli...? Ne duha ne sluha , ni "kruha in iger" na gl trgu, ni odvzemanja objektov društvom, ni šminkanja pločnikov in kandelabrov....ničesat ni več . . Ostala je lupina kiča, fake projektov in zavajanja , da so se omogočile razne barabije ...Dandanes NIČ od NIČ od Rotovške ekipe. Nimajo kaj ponudit. Jasno. Tudi nikoli ni imel. Vsi projekti so zajahani od prejšnje garniture novih izvornih NI. To mesto nima nobene dolgoročne vizije, samo blefiranje .. vakum. Gnilo in fake. Brez duše in vsebine...S posebnim občutkom za sekanje drevoredov in uničevanjem edinega parka. Bravo. Destroy team v vsej svoji raskošnosti in bebavosti....
27.7.2020–3   (3)   (6)   OceniLojzekov stric 
True Truic deluješ kot nestrokovnjak , kot kak majster za ureditev bengalskih parkov

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava