Prazni hiši sta kupili romski družini, ki zdaj tam živita, domačini napovedujejo peticijo

13.8.2020 | 14:30

Ponikve (foto: M. L.)

Ponikve (foto: M. L.)

Rože na Jurkovičevem dvorišču (foto: Kristjan Brajdič)

Rože na Jurkovičevem dvorišču (foto: Kristjan Brajdič)

Vrtni palčki prinašajo srečo. Ta je na vrtu Mirjane. (Foto: M. L.)

Vrtni palčki prinašajo srečo. Ta je na vrtu Mirjane. (Foto: M. L.)

Ponikve - Brežiška obcestna vas leži blizu slovensko-hrvaške meje. Domačinom najbrž ni vseeno, da so nekatere hiše v vasi ostale prazne. Naravnost zaskrbljeni pa so nekateri, kot pravijo, zato, ker prazne hiše na Ponikvah spet dobivajo stanovalce. Hišo Ponikve številka 2 in hišo Ponikve številka 4 je kupila romska družina in vas od takrat živi z vprašanjem, ali se bo prišlekom uspelo dovolj hitro vživeti in vključiti v življenje vasi.

MIR

Zakaj bi se človek danes priselil v tako vas? »Sem smo prišli, da bi imeli boljše življenje, kot smo ga imeli tam,« je rekla Mirjana Primožič, katere družina stanuje v eni od praznih hiš na Ponikvah. Pred tem so živeli v Mirni Peči.

Med domačini je bilo slišati, da je najbrž z dvorišča te hiše slišati po vsej vasi zelo glasno glasbo. »Glasbo imamo za sebe. Ni preveč na glas,« je rekel Kristjan Brajdič.

Mirjana ima sedem otrok. Mož je zaposlen. Družina dobiva socialno podporo. Hčerka bo šla v prvi razred, nekateri že hodijo v šolo. Kako bo, če bo tudi jeseni pouk potekal na daljavo? Mirjana meni, da to za otroke ne bi smel biti prevelik problem, saj igrajo igrice na telefonih in se znajdejo s temi napravami.

Kristjan je bežno omenil morje. Šli bi potem, ko se bodo stvari tam na morju umirile, je rekel. Slišal je namreč, da so nekateri letos v Portorožu povzročali težave. »To ni v redu, delati take probleme,« je rekel Kristjan.

iPhone

Na sosednjem dvorišču nas je sprejel trinajstletni Emiro Jurkovič. Njegova družina je že pred časom kupila eno od praznih hiš na Ponikvah. Njegova mama je bila zelo zadržana, da bi povedala kaj o tem, kje so stanovali prej, ali so bili na Rimšu, preden so kupili to hišo na Ponikvah.

V družini so štirje otroci. »Če bi bila zdaj sveta noč. In bi bila smrečica, kaj naj bi bilo na tej smrečici? Kaj si želite?« »Najnovejši telefon Samsung«, »ta novi ajfon, ja, ajfon, iPhone se napiše,« so vroče želje izpovedovali otroci, od katerih nekateri svoja leta štejejo šele z nekaj prsti ene roke.

NEGOTOVOST

Vaščani pravijo, da niso vedeli, da bodo prazne hiše imeli Romi. Oni se bodo morali prilagoditi nam, pravijo nejevoljni. Zakaj ne bi Romov krška občina naselila na svojem območju, namesto da so prišli sem? Menda še povprašujejo za nakupe praznih hiš v tukajšnjih krajih.

Ponikve pa napovedujejo tudi peticijo za odselitev Romov iz vasi.

Veliko podrobneje v današnji novi, tiskani številki Dolenjskega lista.

Komentarji (7)

14.8.2020–20   (3)   (23)   OceniFelix 
Kakšna peticija? Proti komu? To so slovenski državljani,davkoplačevalci,posest so pošteno plačali in imajo tam pravico živeti. Vi staroselci se boste morali pač prilagoditi njihovim navadam,običajem. Sobivanje je danes izredno pomembno. Čimprej to sprejmite lažje boste dobivali. Pa srečno....
14.8.2020 14   (15)   (1)   OceniRomanija 
Poslušaj i prekleti zrukani levičar upam d ti bodo cigani nadlegovali otroke in ti kradli vse kar boš imel.zarukanec levi.vzemi si cigane k sebi.
14.8.2020 12   (12)   (0)   OceniRomanija 
Davko plačevalci?mislim ti nisi zdrav.delavci plačujemo davke oni pa dobijo podporo.ljudje zbudite se.to kar je novinar napisal je laž.osebno smo dali izjavo drugače on je napisal po svoje ker je levičar in nima zaenkrat takih problemov.sramota od dolenjskega lista da ima take novinarje kateri pišejo tisto kar oni mislijo in ne tisti kateri povejo kar mislijo
15.8.2020 4   (7)   (3)   OceniFelix 
Zakaj taka ,,,nestrpnost,,RO! V našem okolišu živijo omenjeni že 50let. Dokler je bilo to le nekaj ljudi s svojimi kluseti je bilo kar dobro. Toda danes je slika čisto druga. Nas,ki opozarjamo,prosimo,moledujemo,rotimo o vsem kar se dogaja ste ožigosali za nestrpneže,rasiste itn. Pa ne le vi,tudi oblast,ki na ta račun prenekateri vleče lepe denarje. Očitno pa niste razumeli mojega prvega posta!!! In še 1x...res veliko sreče z vašimi novimi sovaščani....
18.8.2020—   (1)   (1)   Ocenienkratno 
V času velikega filantropa Stalina je moral vsak sovjetski državljan pridobiti ustrezni potni list, če je hotel recimo iz rojstne vasi kje za Uralom, ali na Finski meji, odpotovati v svoje glavno mesto Moskvo ali kakšen Leningrad. Takšen postopek je skoraj mejil na misijo nemogoče. Danes v demokratičnih časih se seveda kaj takšnega ne dogaja več. V Sloveniji je veliko mest in vasi, s praznimi hišami in čudovitim okoljem, ne samo v Brežiški občini. Prav pogrešam tovrstnih novic recimo z gorenjskega, primorskega... Mislim, da bi pri naslednjih nakupih pristojni lahko opomnili iskalce stanovanj, da Slovenija obstaja tudi izven naših občinskih meja in dolenjske regije. Ne bodimo nestrpni, pomagajmo ljudem, da poiščejo svojo srečo še kje drugje.
18.8.2020 7   (7)   (0)   OceniFranci D 
Slovenski državljani in največji uporabniki davkoplačevalskega denarja.
20.8.2020 6   (6)   (0)   Oceniprimoz 
Peticijo? Zakaj samo eno, saj je vprašanj in tudi naslovnikov več? Npr. vprašanje izvira denarja družin, katerih večinski vir naj bi bila socialna podpora in niso kreditosposobne, za nakup hiše, ponudi več naslovnikov: CSD, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pri neznanem izviru denarja in bližine državne meje, ki kaže na možnost meddržavne kriminalitete, se odpre vprašanje za NPU, policijo in ustrezno ministrstvo. Sama varnost občanov, sem spadajo tudi romski družini (»Sem smo prišli, da bi imeli boljše življenje, kot smo ga imeli tam,«), zahteva veliko večjo prisotnost policije in občinskega redarstva v vasi, da v njo ne pridejo veliki problemi, ki imajo zelo veliko tendenco širjenja, iz okolja v katerem sta prej živelo romski družini. Pa imamo še dve peticiji, se popravljam tri, ker ta mora biti naslovljena tudi na občino in župana, ki je tudi odgovoren za varnostne razmere v svoji občini. Lahko verjamem, da vaščani niso vedeli za vselitev romov, ne verjamem pa, da župan ni tega vedel.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava