Pohod na Mangart, odhod izpred Tuša Novo mesto

16.8.2020 | 04:00

MANGART 2679 m/nm

v nedeljo 16. 8. 2020

Planinsko društvo Krka Novo mesto vabi željne vzponov v naše gore na pohod na Mangart. Mangart je 2679 metrov visoka gora v Julijskih Alpah. Je četrti najvišji vrh. Leži na meji z Italijo in zato privabi mnoge pohodnike z obeh strani meja.

ODHOD:

16. avgusta 2020 z avtobusnega postajališča pri TUŠU ob 4.00 uri. Prevoz z osebnimi avtomobili. Če bo dovolj prijav, max sedem oseb, bo organiziran kombi.

TURA:

Zapeljali se bomo do mejnega prehoda Rateče, kjer bomo vstopili v Italijo in se peljali mimo Trbiža do mejnega prehoda Predel, kjer zopet vstopimo v Slovenijo. S Predela se bomo odpeljali proti Mangartskemu sedlu. To je najkrajša cestna povezava iz Novega mesta v kolikor bo možno prehajati mejo med Slovenijo in Italijo zaradi COVID-19. V kolikor ne bo možno potovati čez Italijo, potem se bomo peljali čez prelaz Vršič do Loga pod Mangartom, kjer bomo pustili svoja vozila in se z brezplačnim javnim prevozom odpeljali do Mangartskega sedla.

Vzpon na Mangart bomo opravili s parkirišča, do koder se je možno pripeljati z vozilom. Vzpon na vrh Mangarta bomo opravili po slovenski strani in sestopili po italijanski strani nazaj do parkirišča.

TURA JE ZELO ZAHTEVNA IN JE PRIMERNA SAMO ZA DOBRO PRIPRAVLJENE PLANINCE, SKUPNE HOJE BO ZA 8 UR.

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v večernih urah.

OPREMA:

CENA:

Za visokogorje, planinski čevlji, topla oblačila, zaščita proti dežju in vetru. OBVEZNO: ČELADA, PLEZALNI PAS IN SAMOVAROVALNI KOMPLET.

Za gorivo in cestnino na Mangartsko sedlo po dogovorom z voznikom ( po oceni približno 20,00€ po osebi ).

HRANA:

Iz nahrbtnika ali v koči na Mangartskem sedlu.

PRIJAVA:

DODATNE INFORMACIJE:

Najkasneje do četrtka, 13. 8. 2020: GSM: 041 652 742, Mladen, vsak dan po 17:00 uri. Pri prijavi sporočite vaše osebne podatke: ime in priimek, datum rojstva, naslov stalnega bivališča, e-naslov in telefonsko številko.

Mladen, GSM: 041 652 742, vsak dan po 17:00 uri

VODENJE:

Turo bodo vodili vodniki PZS. Vodji bova Mladen Živković in Andreja Bele.