šport

Mišmaš Zrimškova rekordno v Berlinu

14.9.2020 | 08:50 | STA

Maruša Mišmaš na mitingu v Novem mestu (foto: arhiv DL)

Maruša Mišmaš na mitingu v Novem mestu (foto: arhiv DL)

Grosuplje - Grosupeljčanka Maruša Mišmaš Zrimšek je bila tretja na atletskem mitingu v Berlinu, kjer je na 3000 m zapreke s časom 9:20,68 izboljšala svoj slovenski rekord. Tretji je bil tudi Ptujčan Kristjan Čeh s 65,88 m v metu diska, zaostal je le za evropskim in svetovnim prvakom.

Maruša Mišmaš Zrimšek je prvič v sezoni tekla na 3000 m zapreke, v svoji najmočnejši disciplini. Prejšnji slovenski rekord (9:20,97) je dosegla 13. junija lani v Oslu.

"Po dobrih rezultatih v tej sezoni v drugih disciplinah sem pred svojo primarno pričakovala zelo veliko. Danes nisem najbolje odtekla in sem malce razočarana. Ampak če pogledam malo drugače, lani sem na svoji najboljši tekmi v tej disciplini tekla podoben izid. To kaže, da sem vseeno napredovala. Želela bi si, da bi imela več priložnosti v sezoni na 3000 m zapreke, ampak je žal letos na mitingih enostavno ni bilo pa programih. Bom pa še toliko bolj motivirana pri pripravah za naslednjo olimpijsko sezono," je pojasnila Grosupeljčanka.

Pred njo sta bili tokrat le dve izjemni Kenijki. Z izidom sezone na svetu je zmagala Hyvin Kiyeng Jepkemoi (9:06,14), svetovna prvakinja leta 2015, srebrna na OI 2016 v Riu de Janeiru ter bronasta na SP 2017.

Druga je bila Beatrice Chepkoech (9:10,07), ki je lani osvojila naslov svetovne prvakinje v Dohi, predlani pa je postavila svetovni rekord (8:44,32).

Disk

V metu diska je zmagal evropski prvak iz Litve Andrius Gudžius (66,72 m), ki je bil tudi svetovni prvak leta 2017. Drugi je bil Šved Daniel Stahl, aktualni svetovni prvak (65,89 m), ki je bil le centimeter pred Čehom.

Ta je letos premagal skoraj vse tekmece s svetovnega vrha. Pred tekmo je povedal, da je ostal le še Stahl, ki pa ga želi ugnati naslednje leto. A je bil tudi tokrat blizu.

"Zelo sem zadovoljen s sezono, za pet metrov sem presegel lanski osebni dosežek. Tudi tega nisem na začetku leta pričakoval, da se bom tako enakovredno kosal z najboljšimi na svetu, a je potem šlo, ko sem videl, da niso tako pred mano kot lani. Malo več adrenalina sem imel le na začetku sezone, treme pa kmalu ne več in tako sem tudi končal. Z novim lepim izidom," je pojasnil Čeh.

Dva metra in 6 cm visoki Ptujčan je povedel v prvi seriji s 65,88 m pred Švedom Simonom Petterssonom (65,24 m), četrtim leta 2018 na EP.

Stahl je uvodoma ostal brez izida, kot tudi Čeh v drugem poskusu, po katerem je povedel Stahl s 65,89 m. Gudžius je nato vrgel 66,09 m in je zmago potrdil ob koncu tekmovanja s 66,72 m.

Litovec je tako kot pred dvema letoma na EP v nemški prestolnici znova ugnal Stahla, drugega na EP. Šved je obenem doživel svoj prvi poraz po 16 zmagah v nizu.

"Moja prva serija je bila odlična, kot tudi ogrevanje. V drugem sem vrgel še več kot v prvem metu, ampak me je vrglo iz kroga za izmet. Potem mi je malo padla moč, je le zaključek sezone. Tudi po tej tekmi, s katero končujem sezono, sem zadovoljen. Le centimeter sem bil za Stahlom, blizu, a tudi daleč," je zaključil Čeh, lanski evropski prvak za mlajše člane in letošnji evropski rekorder v tej starostni skupini.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava