dolenjska

Iz Zaloga odpeljali vse odpadke po požaru v Ekosistemih; odgovorni so se izognili obveznostim

14.9.2020 | 18:40 | STA; M. K.

Julija 2017 (foto: arhiv; M. R.)

Julija 2017 (foto: arhiv; M. R.)

Kostak začel s sanacijo požarišča v Zalogu začel lani avgusta. (Foto: M. M., arhiv DL)

Kostak začel s sanacijo požarišča v Zalogu začel lani avgusta. (Foto: M. M., arhiv DL)

Zalog - Iz Zaloga pri Straži na Dolenjskem so več kot tri leta po požaru v družbi Ekosistemi odstranili vse odpadke. Izvajalec, krški Kostak, jih je odpeljal 8700 ton, stroške v višini 1,8 milijona evrov pa bo kril državni proračun.

Inšpektorat za okolje in prostor je končal postopek izvršbe za odstranitev, prevzem, prevoz in obdelavo odpadkov po drugi osebi, ki so ostali po požaru v družbi Ekosistemi, so zapisali v obvestilu za javnost.

Sredstva za plačilo izvršbe so zagotovljena iz državnega proračuna v okviru ministrstva za okolje in prostor. Zavezanec oz. povzročitelj neustrezno odloženih odpadkov, družba Ekosistemi, se je namreč s pravnimi posli prodaje podjetja lastnikom v tujini in kasnejšim stečajem formalno izognil obveznostim in odgovornostim, so pojasnili na inšpektoratu.

Inšpektorat je sicer stroške predpisanega ravnanja z odpadki priglasil v stečajnem postopku in sprožil vse razpoložljive pravne postopke v smislu odškodninske in kazenske odgovornosti povzročiteljev. V stečajnem postopku so namreč zaznali "pretekla ravnanja, ki nakazujejo oškodovanje upnikov ter povzročitev škode, ki je nastala kot kršitev njihovih nalog". Iz tega razloga so naznanili tudi sum storitve kaznivega dejanja povzročitve stečaja z goljufijo ali nevestnim poslovanjem in kaznivega dejanja oškodovanja upnikov.

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži na Dolenjskem, ki se je ukvarjala s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je zagorelo julija 2017. Požar so pogasili v štirih dneh. Na Policijski upravi Novo mesto so takrat kot vzrok požara ugotovili samovžig.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava