dolenjska

FOTO: Tako bo izgledal bazenski kompleks v Češči vasi

17.9.2020 | 14:10 | M. Ž

Zmagovalna rešitev za bazenski kompleks v Češči vasi. (Foto: M. Ž.)

Zmagovalna rešitev za bazenski kompleks v Češči vasi. (Foto: M. Ž.)

Dean Lah iz arhitekturnega biroja Enota.

Dean Lah iz arhitekturnega biroja Enota.

FOTO: Tako bo izgledal bazenski kompleks v Češči vasi

Novo mesto - Mestna občina Novo mesto je včeraj popoldne na ogled postavila razstavo natečajnih rešitev za bazenski kompleks v okviru športno-rekreacijskega parka v Češči vasi. Zmagovalno rešitev sta izdelala Dean Lah in Milan Tomac s sodelavci iz ljubljanskega arhitekturnega biroja Enota. Izbor je potekal z dvostopenjskim natečajem, poleg prve nagrade pa so podelili še drugo in tretjo nagrado ter tri enakovredna priznanja za preostale projekte, ki so se uvrstili v drugo fazo natečaja.

Kot je na odprtju razstave dejal novomeški župan Gregor Macedoni, so na natečaj dobili izreden odziv, odzvalo se je namreč kar 15 ekip, izbrana rešitev pa je resnično inovativna in kvalitetna. Z omenjenim birojem so že podpisali pogodbo za izdelavo projektne dokumentacijo, tako da se bazen že projektira, na seji občinskega sveta 1. oktobra bo v prvem branju sprememba občinskega podrobnega prostorskega načrta, decembra pa naj bi po časovnici svetniki opravili še drugo obravnavo. »Če bo vse po sreči, bi v decembru ali vsaj v začetku januarja vložili vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja, nato pa bi v začetku naslednjega leta objavili tudi javno naročilo za izvajalca. Z gradnjo si namreč želimo začeti spomladi naslednje leto,« je pojasnil župan.

Dean Lah iz biroja Enota je v opisu njihove rešitve dejal, da je »mestni bazen vsakič lepa naloga in navadno predstavlja neko dominanto v mestu. Specifika te lokacije pa je, da gre za nek širši kompleks, kjer ta dominanta že obstaja. Zato smo se, namesto da bi se trudili vzeti primat velodromu, ki ga ima, raje osredotočili na to, kako bolj približati objekt, ga narediti manj prisotnega in ga predvsem povezati z okoliško naravo. Osnovna misel je bila spustiti objekt oz. ga potopiti v nagnjeni teren in potem z rekonfiguracijo terena ustvariti različne nivoje, ki jih potrebujemo, da jih umestimo v program.«

Kaj je prepričalo ocenjevalno komisijo, da je prvo nagrado podelila biroju Enota, je predstavil namestnik predsednika ocenjevalne komisije dr. Tomaž Slak, za glasbeni predah na odprtju pa je poskrbel mladi kantavtor Domen Brodarič.

Razstavo natečajnih rešitev si lahko ogledate do 16. oktobra od ponedeljka do petka med 7. in 19. uri v prostorih bodočega Domoznanskega oddelka novomeške knjižnice Mirna Jarca, hkrati pa je na ogled tudi razstava Dolenjskega muzeja V objemu Krkinih voda.

‹ nazaj

Galerija (22)

bazen01
bazen02
bazen03
bazen04
bazen05
bazen06
bazen07
bazen08
bazen11
bazen12
bazen13
bazen15
bazen16
bazen17
bazen18
bazen19
bazen20
bazen27
bazen28
bazen29
bazen30
bazen33

Komentarji (6)

17.9.2020OceniTrue Truic 
kaj so lepe slikce, fotografije pa še lepš! za šport in rekreacijo v Nm je lepo poskrbljeno za naslednjih 500 let. Društva so masovno podprta, Vsi športniki in rekreativci pa bodo imeli možnost regljati v abstraktnih mlakah sodobne imaginarne arhitekture...če že ni večnamenske športne dvorane. :) Bravo makedonija in vsi njegovi fani makedonski, ter makedonski eksperti sodobnega ustvarjanja...istančan posluh in korak s časom ter potrebami! Bravo...lepo je (nam) je v Nm.
17.9.2020 1 (1) (0)Ocenimiha 
o kako lepo. škoda ker ni napihljiv tako kot sosednji objekt. a tisto napihovanje je ziher pocen, pa to ...
17.9.2020OceniTrue Truic 
Ti globalistični projekti so super, predvsem pa koristni, poceni...in zelo napredni.
18.9.2020OceniGunca Afne 
Super. Od kje bo voda? Temenica? Je kar nečist vodotok, precej obremenjen. Kako bo potekalo sodelovanje s sosedi zaradi tega? Kaj pa če bi raje vzpostavili kak naravni biotop? Bo kaka rastlinska čistilna naprava? Pa spet sam beton, les bi bolj pasal - vsaj po mojem okusu.
18.9.2020Ocenimiha 
Pa sej je Krka bliz, vode kot blata ... bodo že eno cev potegnil pa bo.
25.9.2020 4 (4) (0)OceniCestnik Peter 
Na novomeški občini radi sklepajo dolgoročne pogodbe z bizarno visokimi zneski, pa naj si bo za najem kakšnih nekoristnih, grdih stavb ali kakšne napihljive kupule. Upam, da sedaj sklenejo dolgoročno pogodbo s sosednjim kmetom za nekaj 10.000€, da bo prečrpaval vodo iz Krke do bazena.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava