Maske obvezne tudi na prostem; vlada pripravlja še vrsto drugih ukrepov

18.9.2020 | 08:10

Simbolna slika (foto: Bobo)

Simbolna slika (foto: Bobo)

Število aktivnih primerov okužb s covidom-19 pri nas je prvič preseglo 1000. Vlada je zaradi poslabšanja razmer uvedla nove ukrepe, tudi nošenje mask na prostem in v šolah ter zaprtje gostinskih lokalov po 22. uri.

Med drugim je tako torej odločila, da bo od konca tedna obvezno nositi maske na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so denimo tržnice in mestna jedra. Spremembe glede nošenja mask bodo začele veljati v noči s petka na soboto.

Maske tudi v šolah

Nošenje mask pa bo po novem ves čas pouka obvezno za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente. Tudi vzgojitelji v vrtcih in učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske. "Epidemiološka ocena v tem trenutku je taka, da lahko ta ukrep veliko pripomore k temu, da bi šole lahko še naprej delovale brez posebnih motenj," je dejal Kacin.

Lokali se zaprejo prej

Prihodnji teden bo v veljavo stopila tudi odločitev o spremenjenem obratovanju lokalov. Čas obratovanja gostinskih lokalov se bo omejil, predvidoma na termin med 6. in 22 uro.

Merjenje temperature

Vlada je danes tudi sklenila, da bo treba ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Po Kacinovih navedbah s tem ukrepom delodajalec zaščiti delovni kolektiv pred okužbo, ni pa še znano, kdaj bo ta ukrep stopil v veljavo.

Kot je pojasnil, bodo vsi s povišano temperaturo napoteni na bolniško. Ob tem je napovedal, da bo pristojno ministrstvo pripravilo zakonsko podlago, ki bo omogočala kratkotrajno bolniško odsotnost do treh dni tudi brez obiska zdravnika.

Vlada pripravlja tudi nove ukrep

Za primer nadaljnjega povečevanja števila okužb vlada po Kacinovih besedah pripravlja tudi ukrepe, povezane z delovanjem mestnega in medkrajevnega javnega prometa, trgovin, lekarn, pošt, bank in zdravstvenih ustanov, katerih cilj bo zaščita najbolj ranljivega dela populacije. Prav tako razmišlja o spremembah pri vstopu v državo v primeru nadaljnjega zaostrovanja razmer v sosednjih in drugih državah.

Prav tako vnaprej pripravlja ukrepe, ki bi se izvajali po morebitnem dogovoru držav članic EU o gibanju znotraj EU. Dogovor o pogojih za prehajanje notranjih meja naj bi EU dosegla sredi prihodnjega tedna, po predlogu Evropske komisije bi se karantena nadomestila s testiranjem, je dejal Kacin. Pojasnil je, da je vlada sprejela sklep, da je treba do takrat uveljaviti vse pogoje za implementacijo teh testiranj kot mehanizma za prehajanje meja znotraj EU. V primeru sklenitve dogovora bi bilo mogoče vsaj dele tega dogovora uporabiti tudi za t. i. tretje države.

Napovedal je, da bodo prihodnji teden razširjene tudi bolnišnične kapacitete, in sicer za najmanj 50 postelj za bolnike s covidom-19 na eni lokaciji. Po njegovih besedah potekajo priprave za selitev na lokacijo Bolnišnice Petra Držaja.

Z več ukrepi pa si vlada prizadeva tudi za manj okužb z novim koronavirusom v domovih za starejše. Domovom je za rešitev kadrovske stiske denimo na voljo 29 milijonov evrov. Hkrati pa jih po besedah Kacina pozivajo, naj se držijo ukrepov in naj v domovih ne potekajo dogodki, na katerih bi se zbralo več ljudi.

Večina okužb v domove za starejše in delovnovarstvene centre prihaja od zunaj. Glede na to je pomembno, da vsi ravnamo samozaščitno, je pozval državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič. Po njegovih besedah je ključno, da se stanovalce domov s sumom na okužbo umakne v negovalne bolnišnice, kjer naj ostanejo do sedem dni.

Ministrstvo za zdravje je po Uršičevih besedah oblikovalo interdisciplinarno delovno skupino, ki bo lahko pogledala, kako naj se dom reorganizira, da bosta zagotovljena varnost in zdravje stanovalcev in zaposlenih. Določilo je tudi posebno številko, na kateri bo mogoče dobiti vse potrebne informacije.

Vlada je pozivala predstojnike institucij in organizacij, upravljavce stavb in organizatorje dogodkov, da v okviru svojih pristojnosti odgovorno poskrbijo za upoštevanje priporočil. Lastniki in vodstva podjetij pa naj od strokovnjakov za medicino dela pridobijo oziroma dopolnijo oceno tveganja širitve koronavirusa v podjetju ter pravočasno uvedejo vse svetovane preventivne ukrepe.

Prav tako vlada pričakuje, da se vse javne prireditve izvedejo brez pogostitev, saj se v praksi kaže, da se na uradnem delu udeleženci držijo omejitev, na neuradnem delu pa se razdalje ne spoštuje. Vlada tudi predlaga, naj sami omejimo vse nenujne stike ter da svoje obiske v trgovinah in drugih javnih prostorih načrtujemo čim bolj racionalno.

STA; M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava