namig za premik

Svet’ večer, Velika dvorana Kulturnega doma

10.10.2020 | 19:30

drama

za Modri abonma in izven

Drama Svet' večer se ukvarja z vprašanjem razmerja med posameznikom in državo, svobodo in nadzorom, strahom in upanjem, da morda le ni tako, kot je videti. Nastanek drame Daniela Kehlmanna je navdihnil ameriški vestern High Noon režiserja Freda Zinnemanna, na Kehlmannovo pisanje pa sta vplivala tudi prijetje Edwarda Snowdena in teroristični napad v Parizu leta 2015. V romantiki božičnega večera, ko iz toplih domov diši po prazničnih objemih, nekje drugje bije stvarnost svoj krvavi zvon. Moški in ženska nestrpno pogledujeta na uro in napetost med njima narašča. Prav počasi se pred nami lušči pretresljiva zgodba, ki prevzame s svojo neizprosno vpetostjo v tukaj in zdaj. Po Kehlmannovi drami sta nastala tudi televizijska predelava in film z naslovom Zaslišanje ponoči (2019).

Nataša Barbara Gračner (članica ansambla SNG Drama od leta 1998) je dobitnica osmih Borštnikovih nagrad ter, med drugimi, tudi nagrade Prešernovega sklada in Severjeve nagrade za igralske stvaritve.

Vlado Novak je bil dolgoletni član ansambla SNG Drama Maribor, je prejemnik Borštnikovega prstana (2014), šestih Borštnikovih nagrad za vlogo in nagrade Prešernovega sklada.

‹ nazaj