LJD Ensemble, KC Janeza Trdine Novo mesto

23.10.2020 | 20:00

Sodobna slovenska avtorska glasba v nenavadnih inštrumentalnih kombinacijah.

Milko LAZAR, čembalo; Luka JUHART, akordeon; Matjaž DREVENŠEK, sopranski in baritonski saksofon

LJD Ensemble je nova zasedba na slovenskem glasbenem prizorišču. Sestavljajo jo trije priznani slovenski glasbeniki: skladatelj, pianist in čembalist Milko Lazar, akordeonist in skladatelj Luka Juhart in saksofonist Matjaž Drevenšek. Ansambel je bil sestavljen z namenom izvajati predvsem lastno avtorsko sodobno glasbo, ki na samosvoj način reflektira sedanjost, kot tudi kreativno raziskovati sodobne ustvarjalne in izvajalske prakse. Vsi trije člani so tako interpreti, kot tudi kreativni improvizatorji in skladatelji. Skladbe, ki jih izvajajo, so v veliki meri preplet natančno notirane glasbe in improvizacije, ki je znotraj kompozicije na določenih mestih vtkana v smislu enega od kompozicijskih postopkov. Na ta način skladbe z vsako izvedbo, kljub natančni strukturi, zazvenijo drugače in sveže.

Ena od posebnosti ansambla je, poleg zanimive kombinacije treh različnih glasbenih osebnosti s širokimi in raznolikimi glasbenimi izkušnjami, zanimiv spoj treh popolnoma različnih, a po svoje zelo sorodnih glasbil – čembalo (eden najstarejših evropskih glasbenih instrumentov, ki je na glasbenem prizorišču kraljeval od 15. stoletja skoraj 400 let in tlakoval pot sodobnemu klavirju) in saksofon ter akordeon (dva najmlajša evropska glasbena instrumenta, nastala nekje v polovici in proti koncu 19. stoletja.) Vsi trije instrumenti so, kljub svojim nespornim samosvojim kvalitetam, zelo dolgo čakali na (ponovno) akademsko priznanje in samostojno pozicijo v odnosu do ostalih klasičnih glasbil. Avtentični čembalo je - paradoksalno - kljub svoji večstoletni bogati zgodovini, po ponovnem »odkritju« v 20. stoletju še dolgo veljal kot alternativno glasbilo za pianiste, saksofon za klarinetiste, akordeon pa kot prenosno »ljudsko« glasbilo s tipkami za ljubitelje.

LJD Ensemble je zasedba, ki skuša podirati glasbene tabuje, tako v smislu sodobne komponirane glasbe, kot tudi v smislu nenavadnih instrumentalnih kombinacij. Čembalo je lahko, kljub svoji neizmerni zgodovinski teži, zelo sodoben instrument, ki se lahko izjemno uspešno zvočno spaja s svojima veliko mlajšima in drugačnima partnerjema. Po drugi strani pa lahko saksofon in akordeon zazvenita tako, kot bi bila iznajdena že pred mnogimi stoletji.

PROGRAM:

Milko Lazar: Štiri arije s subverzivnimi razodetji / Four Arias with Subversive Revelations za čembalo, sopranski in baritonski saksofon in akordeon (2016)

Luka Juhart: hrUP za solo akordeon s skupinsko improvizacijo (2013)

Milko Lazar: Simple Pieces/Preprosti komadi za sopranski saksofon, čembalo in akordeon (2020)

Luka Juhart – sKIČica za baritonski saksofon, akordeon in čembalo (2018/20)