dolenjska

Grandove ob deževjih zalivata voda in blato s sosednje parcele

29.10.2020 | 09:00 | L. Markelj, foto: L. M., osebni arhiv Grandovih

Tudi po izkopu zadrževalnih kanalov ni bolje, voda se ob deževjih preliva čez na Grandovo parcelo. Na sliki njihova lopa.

Tudi po izkopu zadrževalnih kanalov ni bolje, voda se ob deževjih preliva čez na Grandovo parcelo. Na sliki njihova lopa.

Nevenka Granda

Nevenka Granda

22. novembra  - voda in blato, vse je drlo po potkah in parceli Grandovih navzdol, vse do ceste.

22. novembra - voda in blato, vse je drlo po potkah in parceli Grandovih navzdol, vse do ceste.

Voda po potkah je tekla kot potok...

Voda po potkah je tekla kot potok...

Šmarješke Toplice - Ko sta se pred desetimi leti zakonca Granda iz Novega mesta preselila v Šmarješke Toplice, kjer sta si v čudovitem naselju Nad Prinovcem kupila brunarico z vrtom, si tudi v sanjah nista predstavljala, da se bosta po nekaj letih mirnega upokojenskega življenja ukvarjala s hudimi težavami, za katere nista kriva sama.

Ob večjih deževjih z zgornje sosednje parcele voda dobesedno dere navzdol ter jima na njun vrt prinaša kupe blata in povzroča škodo. Takrat, ko je bilo najhuje, pa je blato naneslo vse do spodnje lokalne ceste.

A tako ni od nekdaj, pač pa se je, po besedah Nevenke Granda, vse začelo to jesen.

Najprej odstranili rastlinje

Nad njuno parcelo v zadnji vrsti hiš v stanovanjsko počitniški soseski Prinovec, na slabih treh hektarih velikem nepozidanem območju na vzhodnem obrobju naselja Šmarjeških Toplic in ob gozdnem robu na severu, namreč že nekaj časa nastaja nova stanovanjska soseska Prinovec 2. V treh vzporednih pasovih naj bi postavili 36 novih stanovanjskih hiš ekološke gradnje, pretežno iz lesa.

Naložbenik, ljubljansko nepremičninsko podjetje NEP Projekt, se je že lotil urejanja, posekal je gozd, uredil tudi novo dostopno pot iz smeri Družinska vas, a ker je vse skupaj že nekaj časa stalo, so poseko zarastli akacija, ambrozija in japonski dresnik.

Prav po njegovi odstranitvi, kar po mnenju Grandovih očitno niso opravili strokovno in so tudi spremenili teren, pa so se začele pojavljati druge težave.

Najhuje 22. septembra

22. septembra je prišlo do prvega in do zdaj najhujšega vdora meteorne vode z zgornjega terena. V hudem deževju se je mimo Grandove lope in čez ves vrt vsula zemlja, voda je drla kot za stavo, blato pa je nanašalo navzdol po celotni Grandovi parceli, potkah, stopničkah, vse do spodnje ceste v naselju, kjer so se zamašili celo jaški.

In ob vsakem večjem deževju se pojavijo podobne težave.

O problematiki Grandovih, ki si želijo le mir in prejšnje stanje, pa tudi kaj pravijo tako investitor kot na Občini Šmarješke Toplice in na Medobčinskem inšpektoratu občin Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice in Kostanjevica na Krki, preberite več v današnji novi številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (14)

GRANDA 001
GRANDA 002
GRANDA 003
GRANDA 004
GRANDA 005
GRANDA 006
GRANDA 007
GRANDA 008
GRANDA 009
GRANDA 010
GRANDA 011
GRANDA 012
GRANDA 013
GRANDA 014

Komentarji (3)

29.10.2020 2 (2) (0)Ocenirim 
Gospa za toiažbo niste edini v občini kjer so odvodni kanali samo za slikat.Tudi pri nas namesto da gre voda po jarku se razliva proti poslopjem. Glede, da je občina neka turistična parcela je infrastruktura zelo zanemarjena je pa župan zelo aktiven posebno na protokolih. In ndokler bo tak župan bomo samo v večjem sranju.
29.10.2020–4 (0) (4)OceniRobi Drago 
A Bernardka bi pa vse porihtala mar ne. Trotlni preden ste kupili parcelo bi se lahko malo pozanimal ne pa sedaj jokat po časopisih. Mar ne?
30.10.2020 1 (1) (0)OceniJanez Novak 
Preden sta kupila parcelo ni bila predvidena cesta tam, kjer jo sedaj gradijo. Pa ne, da si pohvalil sedanjega župana z grajo prejšnje Robi?!? Čeprav nobeden od njiju ni neki biser, pa mi prosim ne primerjaj tretjerazredne pijanske fontane, ki je sedaj nihče ne sme uporabljati s cesto čez celotno naselje, novimi otroškimi igrišči, ki sedaj veselo propadajo, tržnico, ki takisto propada, prenovo Žalovič in še čim, kar je naredila prejšnja. Še celo terme so odrekle popust občanom pri kopanju!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava