Praznujemo dan reformacije

31.10.2020 | 08:00

Trubarjeva podoba pred Kulturnim centrom Primoža Trubarja v Šentjerneju. (Foto: arhiv DL, L. M.)

Trubarjeva podoba pred Kulturnim centrom Primoža Trubarja v Šentjerneju. (Foto: arhiv DL, L. M.)

V avli doma je Trubarjev doprsni kip. (Foto: arhiv DL, L. M.)

V avli doma je Trubarjev doprsni kip. (Foto: arhiv DL, L. M.)

Adam Bohorič

Adam Bohorič

Danes je 31. oktober, v Sloveniji dan reformacije, praznik in dela prost dan (od leta 1992(, ki obuja spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju. Slovenci hkrati obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika. Letošnji praznik je zaznamovala epidemija koronavirusa, zato je osrednja proslava potekala kot televizijski dogodek.

Praznično bogoslužje po televiziji

Tudi praznično bogoslužje ob dnevu reformacije bo letos mogoče spremljati v obliki televizijskega prenosa iz evangeličanske cerkvene občine Moravske Toplice. Vodil ga bo častni škof Evangeličanske cerkve Geza Erniša in bo potekalo brez prisotnosti vernikov. Prenos bo ob 10. uri na 1. programu Televizije Slovenija.

Reformacija kot versko, kulturno in politično gibanje se je začela 31. oktobra 1517, ko je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve.

To je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, tudi na slovensko književnost. V tem času je nastala prva knjiga v slovenskem jeziku - Katekizem, ki jo je napisal Primož Trubar, s tem je slovenščina postala knjižni jezik.

500 let od rojstva Adama Bohoriča

Letos pa mineva tudi 500 let od rojstva Adama Bohoriča, avtorja prve slovenske slovnice. Kot je za STA zapisal profesor na ljubljanski Teološki fakulteti Bogdan Dolenc, sta si bila s Trubarjem blizu po skrbi za izobrazbo, tako za najširšo osnovno izobrazbo kot za oblikovanje prihodnjih pridigarjev.

Oba sta slutila, da bo le pravilno načrtovana izobrazba utrdila novo vero med Slovenci.

Bohorič je bil doma blizu Brestanice pri Krškem, zato so se odločili 500-letnico njegovega rojstva obeležiti z Bohoričevim letom.

L. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava