novice

Vlada ugotavlja zaostrovanje razmer v romskih naseljih na JV države

20.11.2020 | 12:35 | R.M./STA

Foto: Dolenjski list/arhiv

Foto: Dolenjski list/arhiv

Ljubljana/Novo mesto - Vlada je na zadnji seji sprejela sedmo poročilo o položaju romske skupnosti v Sloveniji, ki zajema leto 2019. V njem ugotavlja, da se stanje v romskih naseljih na jugovzhodu države zaostruje, problemi se kopičijo, sobivanje pa poslabšuje, so po seji zapisali v sporočilu za javnost.

Na omenjenem območju gre večinoma za mlado prebivalstvo, katerega število narašča, naselja pa so marsikje nelegalna, komunalno-infrastrukturno neurejena in neprimerna za dostojno bivanje.

Izredno slabo je tudi zdravstveno stanje prebivalcev teh naselij. Glavni vir prihodkov družin so denarne socialne pomoči in otroški dodatki. De facto getoizacija še dodatno ovira pridobivanje jezikovnih in socialnih kompetenc za polno vključenost v družbo, poudarja poročilo.

Poročilo je pripravljeno v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi in vladnimi službami, občinami, kjer živi romska skupnost, in svetom romske skupnosti ter vsebinsko zajema pomembnejše informacije o izvedenih aktivnostih v minulem letu.

Vlada je sicer julija letos ustanovila delovno skupino za obravnavo romske problematike, ki je nadomestila prejšnjo vladno komisijo. Njen namen je v prvi vrsti spremljanje položaja romske skupnosti in uresničevanja programa ukrepov. Doslej je potekala predvsem razprava o potrebnih sistemskih spremembah, ki bi jih bilo treba vključiti v sistemsko zakonodajo na določenem področju, da bi dosegli uspešno izvajanje ukrepov.

V okviru delovne skupine so razpravljali tudi o tem, kako operacionalizirati tiste identificirane aktivnosti oziroma ukrepe, ki se lahko izvedejo takoj, in kako oblikovati čim bolj jasne in konkretne cilje z ukrepi za nov nacionalni program ukrepov. Delo v tej smeri trenutno še poteka, še piše v poročilu.

Sedmo poročilo o položaju romske skupnosti v Sloveniji bo vlada v obravnavo posredovala državnemu zboru.

‹ nazaj

Komentarji (3)

20.11.2020 7 (7) (0)Ocenidelec 
Se kot glavni vir dohodka šteje le tisti vir, katerega transakcija je vidna na banki? Glavni vir nas običajnih državljanov so štipendije, plače ali pokojnine pa nam ne ostane za nakup luksuznih vozil, orožja in droge. Kaj delamo narobe?
21.11.2020 3 (3) (0)OceniPopendekl 
Kaj delamo narobe? Ja to da delamo!
22.11.2020 2 (2) (0)OceniJanez Novak 
Še malo zvišajte cene hrane in osnovnih živil, pa boste videli kakšna socialna bomba se vam bo zgodila. Bo tri vlade vnaprej odnesla, ne samo zdajšnjo... Najbolj se mi smilijo okoliški prebivalci, ki bodo kmalu asimilirani v geto...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava