AVDIO: Delovna skupina za obravnavo romske problematike napoveduje hitrejšo socializacijo romskih otrok. Neobiskovanje šole bo kaznovano!

30.11.2020 | 17:25

Predsednik delovne skupine za obravnavo romske problematike dr. Anton Olaj (Foto: M. Ž.)

Predsednik delovne skupine za obravnavo romske problematike dr. Anton Olaj (Foto: M. Ž.)

Z leve: Anton Olaj, novomeški žušan Gregor Macedoni in član sveta KS Bučna vas Matic Vidic

Z leve: Anton Olaj, novomeški žušan Gregor Macedoni in član sveta KS Bučna vas Matic Vidic

Novo mesto - Po današnjem obisku v Novem mestu je predsednik delovne skupine za obravnavo romske problematike in državni sekretar na ministrstvu za notranje zadevedr. Anton Olaj povedal, da bo sredi decembra predstavila predloge sistemskih ukrepov. Ob tem je napovedal ukrepe v okviru že veljavne zakonodaje in ukrepe, za katere jo bo treba še dopolniti. Olaj se je srečal in pogovarjal z vodstvom generalne in območne policijske uprave ter z novomeškim županom Gregorjem Macedonijem.

Tako bo ministrstvo za izobraževanje ponudilo neobvezen dodatni program vzgoje z dodatnim poučevanjem slovenščine in socializacijo. Ta program je prostovoljen, skupnost pa bodo poskušali motivirati z okrožnicami in navodili ter dodatnimi angažiranimi romskimi pomočniki, da pridobili v ta program več romskih otrok.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo predstavilo ukrepe za preprečitev neobiskovanja šole in zlorabe socialne pomoči, ki naj bi vplivali na izplačevanje socialnih transferjev, je dejal.

Ministrstvo za pravosodje bo predstavilo zaposlitve treh romskih policistov v Novem mestu, Ljubljani in Murski Soboti, kadrovanje zanje pa že poteka. Dodal je še, da bo nenadzorovano streljanje v romskih naseljih kaznivo, in napovedal ustanovitev dodatnih delovnih skupin, ki bodo med drugim naslovile problem pogojnih obsodb.

Ukrepe bodo pripravili tudi na ministrstvu za okolje in prostor, kjer imajo po Olajevih besedah v pripravi dva zakona, za katera mislijo, da tudi v precejšnjem delu naslavljata te probleme. "Ampak vsi vemo, da je tukaj še veliko prostora, katerega bomo v nadaljevanju še naslavljali," je med drugim povedal Olaj.

Kot je dejal, pričakuje čim hitrejše sprejetje omenjenih predlogov in skladno s temi "ukrepanje v realnem času".

Povedal je še, da so se na pogovoru na novomeški policijski upravi sogovorniki strinjali, da je varnostni model na območju romskih naselij v jugovzhodni Sloveniji nezadovoljiv. "Potrebne so spremembe, dopolnitve. Zdaj in nemudoma, kar pričakujem."

Kot je pojasnil medijem, je treba na "območju z večetnično skupnostjo" znatno okrepiti delovanje s kriminalnimi povratniki, saj je zdajšnji "koncept bolj usmerjen v pravočasno in takojšnje interveniranje nečesa, kar je že bilo storjeno".

"Biti moramo proaktivni z osebami, ki imajo težave z razumevanjem reda in norm," je poudaril. S takimi se je po njegovem treba preventivno ukvarjati prej, da do ekscesov in kriminala pride pozneje ali pa sploh ne. Spremembo omenjenega koncepta na problematičnih področjih in tudi v Kočevju pa pričakuje že med skorajšnjimi prazniki, je še dejal Olaj.

Novomeški župan Macedoni je ocenil, da v novomeški občini živi nekaj manj kot tisoč Romov, na območju JV Slovenija pa nekaj več kot 10.000. Največ Romov živi v občinah Novo mesto, Kočevje, Črnomelj, Metlika in Krško.

M.Ž., STA

Zvočni zapisi

Predsednik delovne skupine za obravnavo romske problematike Anton Olaj o predlogih ukrepov

Komentarji (9)

1.12.2020–10   (0)   (10)   OceniMičo 
Kje je romski prestavnik al je to upravičeno da sami nekaj predlagajo brez romskega prestavnika.
4.12.2020 6   (6)   (0)   OceniFranci D 
Ko bodo romski predstavniki v skrbi za preživetje udeleženi v delovni maniri, potem se naj zgoraj komentatorji javljajo na članke. Pošteno delo se šteje!
4.12.2020Ocenikajtimar 
glede na 'zatipkovanje' je v Noum mest že zelo pesto ;)
4.12.2020—   (1)   (1)   Ocenikajtimar 
'zadevedr. Anton' in 'novomeški žušan' potem pa sem nehal z branjen tega 'novinarskega zmaska'
12.12.2020Oceniprimoz 
Citati iz članka (https://reporter.si/clanek/slovenija/tako-bi-se-drzava-lotila-romske-problematike-namesto-izplacil-v-denarju-bi-jim-placevali-racune-za-vozniski-izpit-bi-se-zahtevala-osnovnosolska-izobrazba-833185 ): ...
12.12.2020 2   (2)   (0)   Oceniprimoz 
"... Država prek centrov za socialno delo ne izvaja zakonodaje, ker na Dolenjskem obstaja etnična skupina državljanov, ki z ustrahovanjem socialnih delavk doseže, da jih še vedno zalagamo z denarjem, čeprav ne izvajajo niti obveznosti pošiljanja otrok v osnovno šolo." "Področje javnih del: že po sedanji zakonodaji bi morali tistega brezposelnega, ki brez opravičljivega razloga noče opravljati javnih del, zbrisati iz evidence (in mu s tem odtegniti denarno nadomestilo). Toda, pozor! Kot pravi Ribičeva, se to »do zdaj sicer ni striktno izvajalo, strokovni sodelavci na zavodih za zaposlovanje pa so bili na to opozorjeni.« ..."
12.12.2020Oceniprimoz 
"Po besedah župana občine Črnomelj Andreja Kavška bi morali biti tisti, ki delajo z Romi, dodatno usposobljeni (zaposleni v centrih za socialno delo, na šolah, občinah). Morda bi jim morala biti zagotovljena tudi psihološka pomoč! Opozoril je še, da učitelji ne sporočajo, da otroci izostajajo od pouka. Očitno niti učitelji ne želijo imeti preveč težav …"
12.12.2020Oceniprimoz 
"Predstavnik z ministrstva za pravosodje je v zvezi s problematiko povratništva (ponavljajoča se kazniva dejanja) predstavil dva vidika: povratniki ne plačujejo glob za prekrške. Na MP predlagajo izvajanje veljavnega (!) zakona o prekrških. Če so ugotovljeni takšni prekrški, storilec ne more dobiti vozniškega in prometnega dovoljenja. Le zakaj se to ne izvaja!?"
12.12.2020Oceniprimoz 
... Semiška županja, ga. Polona Kambič, mag., pa se gre sistemski rasizem in zvračanje odgovornosti na "ćivile" ( https://www.lokalno.si/2020/09/25/242468/aktualno/DL_Stari_avtomobili___Kam_vodijo_sledi____Kdo_prodaja_ta_vozila_Romom__Mi/ )

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava