kočevsko-ribniško

Vrtovec v nedeljo na prvo vožnjo po prenovljeni kočevski železnici

2.12.2020 | 14:20 | L. M.

Na postaji v Ribnici: Aleš Mihelič in ribniški župan Samo Pogorelc (foto: M. G.)

Na postaji v Ribnici: Aleš Mihelič in ribniški župan Samo Pogorelc (foto: M. G.)

Kočevje - Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se bo v družbi državnega sekretarja Aleša Miheliča, predstavnikov Direkcije RS za infrastrukturo in generalnega direktorja Slovenskih železnic Dušana Mesa v nedeljo udeležil prve vožnje po prenovljeni železniški progi Grosuplje-Kočevje. Redni potniški promet se na to progo vrača po več kot 50 letih.

Kot so sporočili z ministrstva, se bo Vrtovec proti Kočevju odpeljal z glavne železniške postaje v Ljubljani. Delegaciji se bodo na železniških postajah v posameznih občinah pridružili tudi župani.

Odsek železniške proge med Grosupljem in Kočevjem so začeli prenavljati leta 2016. Aprila lani je po prenovljeni progi prvič po desetih letih zapeljal tovorni vlak, potniški vlak pa bo sledil nekoliko pozneje, kot je bilo načrtovano sprva. Redni potniški promet so namreč napovedovali za oktober, vendar so dela nekoliko zavrli protikoronski ukrepi.

Celoten projekt prenove kočevske železniške proge naj bi stal 99,6 milijona evrov, naložba pa je v celoti državni strošek.

12 let od začetka prenove

Začetek prenove odslužene kočevske železnice sega v leto 2008. Prvih 26 kilometrov proge odseka Grosuplje-Ortnek so prenovili do leta 2011, leta 2013 je sledila nadgradnja devetkilometrskega odseka Ortnek-Ribnica.

Traso železniške proge Ljubljana-Kočevje, ki je pospešila predvsem izvoz rjavega premoga, lesa in lesnih izdelkov iz kočevsko-ribniške doline ter tamkajšnji gospodarski razvoj, so določili leta 1887, progo pa so leta 1892 začeli graditi v Velikih Laščah. Slavnostno so jo odprli 27. septembra 1893.

Po progi so v njenih najboljših letih prepeljali do 170.000 ton premoga in nekaj več kot 130.000 ton lesa. Hkrati s tovornim je na progi Ljubljana-Kočevje potekal potniški promet. Potniški vlaki so na omenjeni progi od leta 1968 vozili le še do Velikih Lašč, po letu 1970 pa so ukinili še te.

‹ nazaj

Komentarji (4)

3.1.2021 5   (5)   (0)   Ocenimiha 
Pa to je super. Sedaj ko imajo nove vlake in novo progo ki so jo prenavljali 5 krat dlje kot so jo takrat gradili samo z lopatami in krampi je čas potovanja iz Kočevja do Ljubljane koliko?
3.1.2021 3   (4)   (1)   Ocenimiha 
Bom kar sam odgovoril. Odgovor sem danes slišal na TV. Potovanje traja 70 minut. Pa to je vrhunsko.
4.1.2021Ocenitrue truic 
miha, kaj pa tisti Q ekspres, ki bo do Doba zapeljal ? Bo vrhunski in hiter ? kaj misliš ?
4.1.2021Ocenimiha 
vidš tega pa ne poznam. Dej probej pa nam sporoči, če ima kaj zamude pa te zadeve??

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava