gospodarstvo

Za HE Mokrice ugotovljena prevlada javne koristi nad koristjo ohranjanja narave

10.12.2020 | 11:00 | R.M./STA

Vizualizacija HE Mokrice (vir: HESS)

Vizualizacija HE Mokrice (vir: HESS)

Ljubljana/Mokrice - Vlada je včeraj izdala odločbo o prevladi javne koristi energetike - obnovljivih virov energije nad javno koristjo ohranjanja narave v zvezi z integralnim postopkom izdaje gradbenega dovoljenja za HE Mokrice, so sporočili po seji vlade. Določila je tudi izravnalne ukrepe, ki jih mora izvesti investitor, družba HESS.

Hidroelektrarna (HE) Mokrice bo po navedbah ministrstva za okolje in prostor kot obnovljivi vir energije bistveno prispevala k učinkovitemu delovanju celotne obstoječe verige elektrarne na spodnji Savi in tako k realizaciji ciljev obnovljivih virov. Tako bo prispevala k podnebnim ukrepom in čimprejšnjemu prenehanju rabe fosilnih goriv v Sloveniji.

V primeru Mokrice so ugotovili bistven vpliv večnamenskega projekta hidroelektrarne, ki zagotavlja tudi poplavno varnost, izboljšanje stanja podzemnega vodnega telesa ter prilagajanje na podnebne spremembe za dve evropsko pomembni vrsti - zvezdogleda in platnico.

Vlada je sicer določila tudi izravnalne ukrepe, ki jih mora izvesti družba Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) kot investitor. V posebnem ohranitvenem območju Spodnja Sava mora izvesti drstišče pod jezovno zgradbo, drstišča v prehodu za vodne organizme in v obvodni strugi, drstišča v pretočni akumulaciji, ureditev izlivnega dela Krke, ureditev zatonov na izlivnih delih pritokov Orehovec in Grajski potok in posebnem ohranitvenem območju Krka s pritoki.

V posebnem ohranitvenem območju Krka s pritoki je izravnalni ukrep izvedba ribjega habitata in drstišča na izlivnem delu reke Krke.

Zaradi delnega strokovnega dvoma v uspešnost nadomestitve ukrepov v izlivnem delu Krke za populacijo zvezdogleda je vlada upoštevala tudi načelo previdnosti in določila dodaten izravnalni ukrep, in sicer se na območju Sava-Medvode-Kresnice dopolni z vrsto zvezdogled, ki se izvede pred izdajo integralnega gradbenega dovoljenja.

Kot poudarja okoljsko ministrstvo, je nujna izvedba vseh izravnalnih ukrepov. Določiti je treba tudi monitoring, in sicer je potrebna natančna določitev metode ciljnega monitoringa za zvezdogleda in platnico, pri tem pa upoštevati najnovejše metode in prakse.

V postopku ugotavljanja prevlade javne koristi nad koristjo ohranjanja narave, ki ga je okoljsko ministrstvo kot prvi tovrstni primer v Sloveniji začelo 5. julija, so sodelovale tudi nevladne organizacije, o zadevi pa je bila obveščena tudi Evropska komisija, so spomnili na ministrstvu.

Odločitev o prevladi javne koristi nad koristjo ohranjanje narave je pomemben korak na poti izgradnje zadnje v verigi spodnjesavskih hidroelektrarn. Direktor HESS Bogdan Barbič je pred časom v pogovoru za STA izrazil pričakovanje, da bodo gradbeno dovoljenje za HE Mokrice pridobili spomladi prihodnje leto. Če pri procesu ne bo prišlo do upravnega spora, bo gradnja lahko stekla takoj po tem.

Gradnja verige HE na Spodnji Savi, ki predvideva pet HE - Boštanj, Blanca, Krško, Brežice in Mokrice - in pripadajočo infrastrukturo, bi se morala sicer po prvotnih načrtih končati že leta 2018, a se je dokončanje projekta zamaknilo zaradi zapletov, ki so nastali po umeščanju v prostor, še navaja STA.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava