AVDIO: Pahor v Kočevski Reki za zgledovanje po izkušnji osamosvojitvenega sodelovanja

17.12.2020 | 13:50

V Kočevski Reki na slovesnosti pred leti (arhiv DL)

Kočevska Reka - Pred 30 leti ni zadišalo samo po Slovenski vojski, zadišalo je po samostojni Sloveniji, je v Kočevski Reki dejal predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle. Kot je dodal predsednik republike Borut Pahor, je narava današnje krize drugačna od takratne, a je tedaj zmagalo sodelovanje nad razlikami. K takšnemu sodelovanju je pozval tudi danes.

V Kočevski Reki so danes slovesno zaznamovali 30. obletnico postroja brigade Moris. Zbrane je nagovoril predsednik republike Pahor, še pred tem pa položil venec k spominskemu obeležju.

V nagovoru je izpostavil, da slovenska politična pomlad in osamosvojitev Slovenije na začetku 90. let dokazujeta, da Slovenci nismo nujno zgodovinski zamudniki, pa tudi to, da se iz zgodovinskih izkušenj učimo. Potem ko smo bili sredi 20. stoletja razklani, smo bili namreč pri osamosvojitvi enotni, je spomnil Pahor.

Postroj pred 30 leti je bil pomemben, ker je bilo na tem mestu tedanji slovenski jugoslovanski in mednarodni javnosti predstavljeno novo sodobno orožje, pa tudi zato, ker je potekal vsega teden dni pred plebiscitom o neodvisni in samostojni Sloveniji. Tedanja oblast je s tem državljankam in državljanom sporočila, da nas morda čakajo težki časi, a da se bomo borili in zmagali. "V tem smislu je bil ta postroj nenadomestljivega pomena," je poudaril.

Šlo je za čas, ko dogodkov ni bilo mogoče vnaprej predvideti, čas močnega voditeljstva z jasno vizijo, ki na začetku ni imelo enotne podpore. Vendar je preko sodelovanja do enotnosti prišlo in prav ta enotnost je zagotovila podporo samostojnosti države na plebiscitu in nenazadnje njeno ustanovitev in obrambo. "Mislim, da je ta čas v nekem smislu slovenska sprava par excellence," je dejal predsednik republike.

Narava današnje krize je sicer drugačna od tiste, skozi katero je slovenski narod šel konec 80. in v začetku 90. let. Vendar pa je tedaj zmagalo sodelovanje nad razlikami. In k temu Pahor vabi tudi danes. Prav je, da o vseh vprašanjih obstajajo različna mnenja in da poteka politično tekmovanje, s tem je vse v redu. "Paziti pa je treba, da ne pride do takšnih razhajanj političnih duhov, ki bi lahko grozile z razkolom," je poudaril.

Zlasti v časih, ki terjajo močno voditeljstvo, kritično oceno tega voditeljstva in demokratično razpravo, je po Pahorjevih besedah pomembno, da obstaja kondicija za sodelovanje in za potrebno enotnost, če bi razmere to zahtevale.

Tudi predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle je v nagovoru spomnil na dogodke pred osamosvojitvijo. Postroj v Kočevski Reki, ki je bil po njegovih besedah "de facto prvi postroj Slovenske vojske", ki je znatno prispeval k rezultatu plebiscita.

En teden pred plebiscitom so namreč vsej Sloveniji pokazali, da razpolagajo "z realno silo, ki je pripravljena zavarovati našo pot v samostojno državnost". "To ni bila Beogradu ali režimu podrejena teritorialna obramba, ki je maja nečastno končala svoj vek s predajo orožja," je povedal. Pred 30 leti je po njegovih besedah tu stala slovenska vojska z novim orožjem v bran slovenski domovini in njenim visokim ciljem.

Kot se spominja Peterle, je Demosova vlada namreč prisegla tako rekoč v vojnih razmerah, saj je JLA na dan izvolitve razorožila slovensko Teritorialno obrambo. Za tiste, ki so prevzeli ključne položaje, se je takrat začela vojna za Slovenijo, je še spomnil.

Slovesnosti se je med drugim udeležil tudi premier Janez Janša.

R.M./STA

Zvočni zapisi

Borut Pahor v Kočevski Reki

Janez Janša v Kočevski Reki

Lojze Peterle v Kočevski Reki

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava