kultura

VIDEO: Ob inavguraciji Bidna krvava projekcija na pročelju Fotopuba

20.1.2021 | 13:40 | R.M.

Vir: Fotopub

Vir: Fotopub

Ljubljana - Ob inavguraciji ameriškega predsednika danes med 18. in 20. uro bo na pročelju projektnega prostora Fotopuba v Ljubljani na Tivolski 44 projekcija projekta ruskega umetnika Andreja Molodkina z naslovom Bela hiša v krvi državljanov ZDA. Gre za kontroverzen projekt, v katerem umetnik s krvjo, ki so jo darovali ameriški državljani, napolni skulpturo Bele hiše iz pleksi stekla, skozi katero projicira svetlobo, je zapisal Dušan Josip Smodej iz Fotopuba, katerega začetki sodijo v Novo mesto. 

»Bela hiša je simbolno srce zahodne demokracije,« pravi Molodkin, »in v tem projektu jo vidimo tako kot je, živeča od krvi njenih državljanov.«

Delo, ki ga je Molodkin začel razvijati že leta 2019, je umetnik oživel po nedavnem napadu na Kapitol, sicer pa je bilo v začetku zamišljeno kot opozorilo na grozote, ki se lahko zgodijo s Trumpom na oblasti.

Umetnik, ki bi sicer razširjen projekt moral trenutno predstavljati v Washingtonu, a je bila njegova razstava zaradi političnih pritiskov odpovedana, je omenjeno projekcijo priredil na več lokacijah po ZDA, danes pa jo bodo predstavili v Ljubljani kot napoved njegove samostojne razstave v projektnem prostoru Fotopuba, ki se obeta aprila letos. Molodkin je sicer tesen sodelavec in mentor Petra Davidčenka, ki je septembra pred Državnim zborom RS pojedel živega netopirja.

Molodkinova video projekcija s pročelja Bele hiše v Ljubljano

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava