posavje

Zakaj slabša epidemiološka slika v posavskem in dolenjskem koncu?

21.1.2021 | 07:30 | L. Markelj

Cepljenje proti covid-19 je luč na koncu tunela, torej začetek konca epidemije. Te dni pri nas že cepijo starejše nad 80 let. (Foto: L. M.)

Cepljenje proti covid-19 je luč na koncu tunela, torej začetek konca epidemije. Te dni pri nas že cepijo starejše nad 80 let. (Foto: L. M.)

Graf lepo prikazuje, da se krivulja za Posavje in JV Slovenijo že nekaj časa niža.

Graf lepo prikazuje, da se krivulja za Posavje in JV Slovenijo že nekaj časa niža.

Brežice - Med dvanajstimi slovenskimi regijami sta bili v zadnjem obdobju po okužbah s koronavirusom dolgo časa vodilni Posavje in jugovzhodna (JV) Slovenija. Posavje je imelo 8. januarja kar 192 okužb na 100.000 prebivalcev v sedmih dneh in je doseglo celo dnevni rekord okužb (213), JV Slovenija pa je bila druga – največ je imela 128 primerov na 100.000 prebivalcev v tednu dni.

V zadnjem obdobju se epidemiološka slika v obeh regijah k sreči izboljšuje. Posavje je sicer še vedno na prvem mestu, a »le še« z 91,9 primera na 100.000 prebivalcev v tednu dni, JV Slovenija pa je tretja s 76,6 primera na 100.000 prebivalcev (podatki so s 17. januarja).

Izboljšanje stanja

K izboljšanju je gotovo pripomoglo hitro testiranje občanov, tudi v podjetjih, in cepljenje, ki se je že začelo v domovih za starejše in med zdravstvenimi delavci, zdaj tudi že med starejšimi občani, tako da gre pričakovati še nižje številke in boljše stanje.

A ob tem se seveda zastavlja vprašanje, kaj je razlog za tako visoke številke okužb v regiji? Se v Posavju in na Dolenjskem ljudje obnašajo bistveno drugače kot drugje? Manj upoštevajo zapovedane ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa? So bolj kot drugje popustili med božično-novoletnimi prazniki? Gre za okužbe v DSO? Se pozna bližina državne meje? Posavje je bilo na primer do sredine lanskega novembra ena od regij v Sloveniji z nižjim delom okuženih, potem pa se je virus kar naenkrat začel zelo hitro širiti.

Virus najde pot

Marta Košir (Foto: B. B.)

Marta Košir (Foto: B. B.)

Marta Košir, dr. med., spec. javnega zdravja, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Novem mestu meni, da ne gre posploševati in ugibati ter da je nemogoče reči, da so razlike med mestom in podeželjem, saj je vse to težko dokazati.

»Epidemija je pač živa, dinamična zadeva in odvisno je, na kake ljudi virus naleti. Koronavirus je najprej našel pot v gorenjski regiji, nato v Pomurju, na Koroškem, potem pa še v našem koncu. Zdaj pa se hitro širi na Goriškem – odvisno, koliko je kje ljudi, ki še niso bili okuženi,« pravi Koširjeva.

Kaj o razlogih za slabšo epidemiološko sliko, ki se že nekaj časa k sreči izboljšuje, pravijo epidemiologinja dr. Alenka Trop Skaza, vodja celjske enote NIJZ (kamor sodi Posavska regija), pa posavski župani brežiške, krške in sevniške občine: Ivan Molan, Miran Stanko in Srečko Ocvirk ter novomeški župan Gregor Macedoni, kakšne prekrške in neupoštevanje ukrepov za zajezitev epidemije so na tem koncu zaznali zdravstveni inšpektorat in policisti PU Novo mesto, kako se množične okužbe vplivajo na stanje v obeh regijskih bolnišnicah, novomeški in brežiški, o čemer govorita Anica Hribar in prim. Milivoj Piletič, si lahko preberete več v aktualni temi današnjega Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (7)

21.1.2021 3   (4)   (1)   Ocenirim 
Ko bodo ljubljanski veleumi vedeli katere občine spadajo v jugovzhodno regijo naj ocenjujejo okuženost. Naša regija ima 21 občin in ne 30 kot jih navajajo. Dne 7.1.2021 je bilo po vladnih merilih 312 okuženih na cca. 143000 prebivalcev. Dejansko pa je bilo okuženih samo 145 na cca.143000 prebivalcev .Toliko o vladni statistiki. koliko je to % pa si zračunajte in boste videli da smo OK. Grosuplje spada pod osrednjeslovensko regijo. Iz drugih regij je bilo 167 okuženih.
22.1.2021 2   (2)   (0)   OceniNenad Jević 
Zakaj? Zato ker so jih iz drugih občin pošiljali v Brežice na testiranje, pa se je povečalo število okuženih. Kaj je cilj tega bil?
22.1.2021 3   (3)   (0)   Ocenimiha 
Dejte nehat nabijat. Številke so pravilne, sem včerej preveril. In v JV Slovensko regijo je zajetih 21 občin in ne 30. Da pa pride tisti faktor 76,6% pa je treba delit s 145 tisoč ljudmi. Tole da so folk pošiljali v Brežiče iz ostalih občin je problematično edino v popisu (prikazani številki), drugače se pa pošilja na testiranje tam kjer imajo zadosti kapacitet. Dvomim da gre za kakšne zarote, morda bi pa bile številke kaj boljše, če ne bi toliko hodili po zidancah, garažah, pa undercover po raznih gostilnah. Je pa tudi najbrž res, da marsikdo ne bi šel v zidanico, če ne bi imeli teh bedastih zapiranj po občinah in policijskih ur, ker nima veze niti z zdravo pametjo niti s samo boleznijo.
22.1.2021 5   (5)   (0)   Ocenirim 
MIHA včeraj je bilo prvič tako podeljeno. Prej je pa bilo vse v enem žaklju. Zidanice in vsa tvoja fantastika ne vzdrži. To je samo nakladanje megle v glavah državnih nakladačev za lažje manipuliranja z ljudmi.
22.1.2021—   (1)   (1)   Ocenimiha 
Kar se podatkov tiče, moraš gledat prave podatke ( kovid sledilnik ima podatke po občinah od 4.3.2020 dalje). Tam sem vse našel in je res tako kot so prikazali. Sicer lahko da tudi same številke napačno zapisujejo. Potem res ne moremo vedeti kaj in kako. Za zidanice ne bom trdil, sem pa opazil v več gostilnah mimo katerih sem šel, da folk hodi not v skupinah in da pri tem zelo oprezajo. Zato si mislim za kaj gre. Da se pa manipulira mi je pa tudi jasno, vendar resnica je nekje vmes. Če se bi samo lagali bi ne imeli tako nenavadne številke. Mimogrede število umrlih se ne da zameglit...
25.1.2021 5   (5)   (0)   OceniFranci D 
Mejni prehod Obrežje mecejo v skupno število regije. Mar ne?
27.1.2021 1   (1)   (0)   OceniPopendekl 
Med drugim tudi zato, ker nekatere firme vse, ki so v bolniškem staležu zaradi odškodnine, ki jo prejmejo od države vodijo kot Covid bolnike. Poznam kar nekaj ljudi, ki so jih klicali kadroviki in jih spraševali, če jih lahko vodijo pod to boleznijo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava