Ob Rozmanovi ulici nastaja nov urbani zeleni prostor

22.1.2021 | 10:00

Takšen bo po prenovi videti novomeški Prešernov trg (vir: MONM)

Takšen bo po prenovi videti novomeški Prešernov trg (vir: MONM)

Novo mesto - Prenova novomeškega mestnega jedra se nadaljuje na spominski ploščadi oziroma na območju med Rozmanovo ulico in ulico Prešernov trg, kjer bo nastal nov urbani prostor, primeren za manjše dogodke, prepleten z drevesi in grmičevjem. V procesu prenove bo predvidoma prihodnji teden deloma odstranjena trenutna zasaditev, ki pa jo bodo ob zaključku gradnje nadomestili z novimi drevesi in dodatno ozelenitvijo.

Območje je poznano tudi kot spominska ploščad, ki jo je v sklopu ureditve severnih mestnih vrat zasnoval arhitekt Marjan Mušič. Prenova območja v obliki trikotnika, med Rozmanovo ulico in ulico Prešernov trg, je zasnovana na način, da se spoštuje njene obstoječe značilnosti in se jih ustrezno nadgradi. Stopnišče na najširšem delu bodo zamenjali z razširjeno in odprto kaskadno ploščad. Kaskade bodo urejene v brušenem betonu z ozelenitvijo lovorikovca in bršljana, površina ploščadi pa bo obložena z granitnimi kockami. Na njej bo umeščeno drevje in dodatno zelenje.

Na osrednji spominski ploščadi bo med prenovo odstranjenih sedem dreves, med tem ko hrast in ambrovec ob Rozmanovi ulici ter gredice z lovorikovci ostajajo. Poleg tega bodo na ploščadi in na kaskadah dodatno zasadili sedem brez in dodatno grmičevje, so na Mestni občini Novo mesto zapisali v izjavi za javnost.

R.M.

Komentarji (2)

22.1.2021 9   (10)   (1)   Ocenimiha 
Joj joj. Bodo podrli spet drevesa in potem zasadili pazi "sedem dreves"... Sej vse lepo in prav, vendar od leta 1956 je minilo kar nekaj let in bi lahko dali delat novi načrt. Najbrž zna še kdo drug to narisat. Sam prehod mi sicer ni napačen, mi je pa zelo glavni trg, ker ima prav duh po obdobju izpred 50 let nazaj ali celo več. Včasih me prav spominja na obdobje, ko se je folk še vozil s kočijami, to so bili ta pravi časi a ne... No v novem obdobju so okolja zaželena z zelenjem, tile bodo pa posadili neverjetno sedem dreves. Najbrž že mora biti vse tako kot je bilo takrat ko je bila novomeška pomlad pa to ....
23.1.2021 2   (2)   (0)   Ocenimartin 
Pa bomo mi dočakali to? Kaj pa druge pridobitve v občini?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava