dolenjska

Mestna občina Novo mesto s pobudo za čistejši zrak

12.2.2021 | 19:00 | R. N.

Novomeški župan Gregor Macedoni in dr. Nike Kranjc, vodja oddelka za gozdno tehniko in ekonomiko na Gozdarskem inštitutu Slovenije. (Foto: MO Novo mesto)

Novomeški župan Gregor Macedoni in dr. Nike Kranjc, vodja oddelka za gozdno tehniko in ekonomiko na Gozdarskem inštitutu Slovenije. (Foto: MO Novo mesto)

Novo mesto - Mestna občina Novo mesto se je v sklopu pobude oSkrbni lotila projekta Kakovost zraka, cilj katerega je osveščanje občanov o kakovosti zraka v Novem mestu, njegov osrednji poudarek pa bo na obremenjenosti zraka z delci PM10 in problematiki nepravilnega kurjenja v zimskem času, so sporočili z MO Novo mesto in dodali, da so občani na domove tudi prejeli letake s sloganom Skupaj izboljšajmo kakovost zraka, ki ga dihamo.

 »Z njim želimo predvsem osvestiti občane, da lahko vsi prispevamo k oblikovanju okolja, v katerem živimo, in vplivamo na zrak, ki ga dihamo. Gre za projekt Mestne občine Novo mesto, k sodelovanju smo pa povabili tudi Gozdarski inštitut Slovenije in Splošno bolnišnico Novo mesto ter smo hvaležni, da so takoj pristopili h kampanji,« je danes ob predstavitvi projekta navedel novomeški župan Gregor Macedoni.

Dr. Nike Krajnc, vodja oddelka za gozdno tehniko in ekonomiko na Gozdarskem inštitutu Slovenije je o problematiki kakovosti zraka in povezavi z napačnim kurjenjem pojasnila: »S pravilnim kurjenjem in izbiranjem kakovostnih lesnih goriv lahko bistveno vplivamo na kakovost zraka v kurilni sezoni.« Kot so še navedli v sporočilu za javnost je poudarila tudi, da velike težave za kakovost zraka predstavljajo napačna izbira lesnih goriv, zastarele peči in kurjenje na prostem.

V času projekta, od 12. do 19. februarja, bo Mestna občina Novo mesto osveščala o kakovosti zraka in njenem pomenu. V ospredju bo vpliv kurjenja na vrednost delcev PM10 ter velika vloga posameznikov pri izboljšanju stanja zraka, predstavili bodo pa tudi vplive vdihovanja z delci PM10 obremenjenega zraka na zdravje ljudi.

Aktivnosti, ki jih bodo izvajali, obsegajo letak o kakovosti zraka, ki so ga občani že prejeli na svoje domove, ostale vsebine pa bodo dostopne na spletu. Na spletni strani Mestne občine Novo mesto novomesto.si bodo na voljo prispevki z dodatnimi informacijami in nasveti o tematiki, vključno s strokovnimi intervjuji, na družabnih omrežjih pa bo mogoče sodelovati tudi v nagradni igri, so še sporočili z MO Novo mesto.

‹ nazaj

Komentarji (4)

12.2.2021 12 (12) (0)Ocenimiha 
Če želite očistiti zrak v NM, je treba zmanjšati promet v mestu. Glede na to, da se mora vsak vozit naokoli s prevelikim rabljenim nemškim dizl smrduhom, ni za pričakovati, da se bo zmanjšalo št. avtov skozi mesto s tem da se folk enostavno ne bo vozil. Torej je treba naredit obvoznice, da se bo folk lahko iz enega dela mesta v drugi pripeljal po obvoznici ne pa čez natančno samo dve točki ki povezujeta celo mesto... Pač ves čas se zanemarja gradnja neke pametne infrastrukture v mestu, namesto tega pa se gradijo razne potkice in razsvetljave po hostah ki itak ne vem čemu služijo. Pač narobe zastavljene prioritete. Bi bilo pa tudi dobro če bi se različni deli mesta enako razvijali, potem ne bi bilo treba teh masovnih migracij, ne zaradi najbolj pomembne stvari na svetu kot je šoping, kot tudi ne bi bilo potrebnih voženj čez celo mesto na šiht pa nazaj. Konkretno Šmihel z okolico in Drska nimata niti nakupovalnih središč niti delovnih mest, zato se ves ta folk vozi čez prej omenjeni dve točki da pridejo na šiht al pa v šoping centre. Dokler se to ne reši, se onesnaževanje v mestu ne bo odpravili z ukinitvijo raznih šporhetov na drva. Je pa res da se na določenih lokacija pojavlja ogromno dima na cesti, pa ne vem ali gre za fuč peči ali notri kurijo smeti.... Zadnjič ko sem šel mimo ene izmed teh lokacij sem si dal anti-kovid masko, ker drugače bi me pobralo zaradi zadušitve z dimom ....
13.2.2021 8 (10) (2)Ocenitrue truic 
Boljši zrak bomo dihal , ko bo ta kabala pospremljena v Gitmo/Dob hotel, takrat se bo zadihalo s polnimi pljuči- tudi v NM. Zrak bo takrat zopet čist - po tolikih letih reptilskega smradu.
14.2.2021–11 (1) (12)Oceniqwd634 
@miha: Obvoznice so v načrtu in se na tem pospešeno dela. Da se ureja peš/kolesarske poti, pa je več kot pohvalno. Žalostno, da se sploh sprašuješ o smiselnosti slednjega.
14.2.2021 10 (10) (0)Ocenimiha 
Nekam dolgo se že gradijo vse te ceste a ne? Kakšno je potem stanje v Mačkovcu? Kaj je z obvoznico in z mostom na Brodu?? Za to slednje niti lokacija ni najbolj jasna... ja zelo se dela. Kot velik suporter oz. celo član le tega najbrž res ne razumeš, da so vsa ta dejanja drugotnega pomena, dokler v samem urbanistčno zelo slabem okolju niso urejene osnovne stvari ki bi morale biti, kot se za prava mesta spodobi. Urejanje raznih potk in kolesarskih stez je zadnja prioriteta v situaciji kot jih ima ta vas. Definitivno bi pa bilo treba tudi narediti nekaj da se ta brezvezen promet in s tem onesnaževanje in hrup tudi zaustavi. In ena izmed rešitev je ta ki sem jo povedal, da je treba mesto razvojno izenačiti, drugače bo ves čas ta direndaj in onesnaževanje... Verjamem pa da tam pri vas sploh niste na tej stopnji, da bi to razumeli, kaj šele da bi začeli razmišljat o tem... pač kar sanjajte o potkah, ki so sicer že prej obstajale in o svetenju ribam v Krki in srnam v Portovalu.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava