dolenjska

Strokovna skupina predlaga popolno zaprtje države; sobotni podatki slabi

28.3.2021 | 12:00 | M. K.; STA

Posvet na Brdu (STA)

Posvet na Brdu (STA)

Strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje vladi enotno predlaga popolno zaprtje države od 1. do 11. aprila, je na sestanku političnega vrha s stroko na Brdu pri Kranju povedala vodja skupine Mateja Logar. Slednje je po njenih besedah nujno glede na vnovično naraščanje okužb.

Po besedah Logarjeve so omenjeni ukrepi nujni, če želimo v tretjem valu, v katerega sta po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja zakorakala ves svet in Evropa, z njima pa tudi Slovenija, zaščititi prebivalce in obdržati vzdržen zdravstveni sistem.

Kot izjema je po predlogu po besedah Logarjeve na velikonočno nedeljo druženje izven regij, in sicer do dveh gospodinjstev (pet odraslih oseb in otroci), sicer pa bi bilo gibanje v času zaprtja omejeno na regije. Šolanje bi potekalo na daljavo, v vrtcih in prvi triadi osnovnih šol bi bilo poskrbljeno za nujno varstvo otrok staršev, katerih delo je pomembno za delovanje države.

Javni potniški promet bi v času zaprtja deloval po sobotnem oziroma nedeljsko-prazničnem razporedu, delo naj bi v največji možni meri potekalo od doma, zaposleni naj bi v čim večji meri koristili dopust. Zaposlene v t. i. kritični infrastrukturi, ki bi odhajali na delo, bi še naprej testirali, celoten čas pa izkoristili za čim hitrejše cepljenje.

Po vnovičnem odprtju države 12. aprila bi se po besedah Logarjeve šole znova odprle, ne glede na vladin semafor sproščanja. V preostalem delu bi znova ocenili stanje, nadaljevali pa z ukrepi po vladnem semaforju, ki bi jih sicer še enkrat pregledali in po potrebi popravili.

Po besedah Poklukarja so dodatni ukrepi potrebni, ker so se od zadnjega sestanka političnega vrha s strokovnjaki sredi marca epidemiološke razmere močno spremenile. Podatki namreč nakazujejo, da beležimo pozitiven trend okužb. "Še včeraj je bil sedemdnevno povprečje 927, danes je že 944," je dejal.

"Razlika med ukrepanjem in neukrepanjem je 500 smrti do 30. junija," je dejal. "Obstaja velika nevarnost, da zdravstvo ne bo vzdržalo, če ne ukrepamo," je dejal.

Po njegovih besedah je grožnja zlasti angleška različica virusa, ki ima 65-odstotno višjo sposobnost prenosa, katere pojavnost v zadnjem času v Sloveniji eksponentno narašča. Še pred enim tednom smo potrdili 541 primerov te različice, v zadnjem tednu pa 831, je dejal. Trenutno se različica širi predvsem v Velenju in Kranju.

Pri cepljenju mesec dni v zaostanku

Premier Janez Janša je predstavil dobave cepiv in med drugim povedal, da smo mesec dni v zaostanku. Tako do poletja ne bomo uspeli učinkovito ustavili virusa. Kot je dejal, iz podatkov jasno izhaja, da je pred nami april, mesec v katerem bomo ob obljubljenih dobavah lahko precepili najbolj ogroženo populacijo, a to še ne bo zelo vidno zaustavilo širjenja virusa, začelo pa bo vplivati na zmanjšanje posledic, torej na število hospitaliziranih in smrti. "V maju ob dobavi obljubljenih količin cepiv lahko računamo na neposredno zaustavljanje virusa in v juniju na to, da bomo lahko razglasili vsaj rumeno, če ne zelene barve in sprostili večino ukrepov," je ocenil.

Dodal je, da se vlada zaveda, da je sprejetje teh odločitev težko, saj bo to imelo finančne in socialne posledice. Učinki zaprtja in ukrepov pa bodo vidni, če bomo ukrepom sledili vsi, je opozoril.

Počivalšek proti strogemu zaprtju države

Imeli bomo tako ekonomske kot politične posledice, je posvaril minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek: "Vlada ne uživa dovolj zaupanja, da bi naše poteze javnost sprejela kot izraz skrbi za zdravje, zapiranje bi pomenilo konec dela," meni Počivalšek,

"Razumem stališče zdravstvene stroke in deloma je njihovo razmišljanje tudi utemeljeno. Želim si, da tudi v prihodnje zaščitimo 🇸🇮 gospodarstvo, zato predloga strogega lockdowna ne podpiram," pravi minister za gospodarstvo in dodaja, da bi morali nujno dopolniti strokovno skupino z drugim profilom strokovnjakov, "treba je nasloviti psihološki profil krize"

Počivalšek je izpostavil, da imamo še sedem oranžnih regij in da je višjo rast okužb zaznali v regijah, kjer je bila prej boljša epidemiološka slika. Omenil je, da se v regijah z odprtimi terasami lokalov ni povečalo število pozitivnih primerov.

"Analiza Trgovinske zbornice je pokazala, da je med njihovimi zaposlenimi le 0,00128% pozitivnih. Statistično je popolnoma naravno, da je procentualna rast v regijah, kjer je bila epidemiološka slika prej boljša, višja. Brez jasnih dokazov o vplivu gospodarstva na število okužb, enostavno ne morem pristati na to, da je zapiranje tega smiselno," je odločen Počivalšek.

Jelinčič: Ljudje so na koncu z živci

Prvak SNS Zmago Jelinčič se strinja s Počivalškom, da je popolno zaprtje države nesmiselno in bi bila grozljiva stvar. Ljudje so po njegovih besedah na koncu z živci. Sprašuje se, zakaj se NIJZ ne bolj posveti zdravljenju bolezni. Poudarja pa, da je treba kaznovati tiste, ki že predpisanih ukrepov ne upoštevajo. Opozarja še, da ni nadzora pri vstopu ali izstopu iz države. Prav tako je izpostavil, da se morajo potruditi za čim višjo precepljenost, ob čemer je čestital vladi za njena prizadevanja pri nabavi cepiv.

Epidemiologi: Vemo, da bodo težave, a je nujno

Iz nastopov epidemiologov na današnjem sestanku vrha politike s stroko na Brdu pri Kranju je razbrati, da se zavedajo, da bi enajstdnevno zaprtje države povzročilo težave, a je nujno, da tretji val zaustavimo že na začetku. Zaprtje bi bilo kratko, a učinkovito, je dejal direktor NIJZ Milan Krek.

Prvi epidemiolog in član strokovne skupine, ki je politiki predlagala zaprtje države, Mario Fafangel je povedal, da vsi podani predlogi za zaprtje slonijo na številkah. Več znakov namreč vodi k istemu zaključku, to je, da se krivulja okužb zopet dviga.

Mnenja o zaprtju so bila po njegovih besedah med člani skupine različna, a je na koncu tudi sam glasoval zanj. Sam ga sicer vidi predvsem kot nekaj, s čimer kupujemo čas za cepljenje. Poudaril je, da bi bilo zaprtje, za katerega se zaveda, da bo povzročilo veliko težav, kratko, ljudje pa lahko tudi vedo, kaj sledi potem.

Tudi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je izpostavil, da predloga niso podali na pamet, ampak na podlagi strokovnih osnov. "Odločili smo se za kratko, a temeljito prekinitev, ki učinkuje," je dejal.

Krivulja okužb se namreč počasi dviga, pri čemer pa opozarja na past. "Zakonitost te epidemije je taka, da se počasi dviga in potem naenkrat dvigne," je dejal. Po njegovih besedah imamo možnost za uspeh, če ukrepamo, dokler smo v nizki rasti. V eksponentni rasti so namreč ukrepi bistveno manj učinkoviti in jih je treba izvajati dlje časa, je opozoril.

Član strokovne skupine, infektolog intenzivist Matjaž Jereb je opozoril na rast bolnikov s covidom-19 na intenzivnih oddelkih bolnišnic. "Če krivulje ne bomo obrnili navzdol, bomo imeli katastrofo. Brez ukrepov tega ne bomo zdržali," je dejal. Dodal je, da bodo v tem primeru umirali tako covidni kot necovidni bolniki.

Po besedah predsednice zdravniške zbornice in članice strokovne skupine Bojane Beović smo trenutno na delu krivulje, ko je učinkovito in resno ukrepanje lahko zelo hitro učinkovito. Pri tem se je do zdaj kot najbolj učinkovita izkazala omejitev zbiranja.

Prav želja po omejitvi zbiranja je bila po besedah vodje strokovne skupine Mateje Logarjeve razlog, da so se odločili predlagati tudi zaprtje šol, saj se od tam lahko virus širi v domača okolja. Po njenih besedah je bil sicer po zadnjem odprtju šol opazen porast števila primerov okužb, a ne tako, "da bi to generiralo velik porast epidemije".

Sobotni podatki, v intentivni terapiji manj covidnih bolnikov

Včeraj se je nadaljeval trend iz zadnjih dni.

Za soboto so opravili zelo veliko testov. 3461 molekularnih PCR testov in 6580 hitrih testov. Odkrili so 640 pozitivnih primerov, kar predstavlja 18,5 odstotni delež, ki ni nič višji od pretekle sobote.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb na dan pa se je v primerjavi s petkom dvignilo z 927 na 944. Umrlo je sedem bolnikov s covidom-19, kar so štirje več kot dan pred tem.

V soboto je bilo hospitaliziranih 499 covidnih bolnikov, kar je dva več kot v petek. Na intenzivni negi je bilo 105 bolnikov, kar je sicer dva manj kot dan pred tem. Iz bolnišnice so v soboto odpustili 29 oseb.

Slovenija je tako kot celota še vedno v oranžni fazi vladnega semaforja epidemije, vendar pa se z rastjo števila sedemdnevnega povprečja počasi približuje zgornji meji, ki je postavljena pri 1000.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno 12.341 aktivnih primerov okužbe. Do zdaj je skupno umrlo 4.018 oseb s covidom-19, je še razvidno s spletne strani sledilnika.

V Splošni bolnišnici Novo mesto je tako kot včeraj 27 covidnih bolnikov - enega so sprejeli in enega odpustili.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava