gospodarstvo

Francoski Treves zapušča Slovenijo, brez dela sto zaposlenih; tovarno zapirajo septembra

29.3.2021 | 08:30 | STA; M. K.

Direktor podjetja Treves Andrej Baškovič

Direktor podjetja Treves Andrej Baškovič

V Trevesu po januarskem požaru (obe fotografiji: arhiv; R. N.)

V Trevesu po januarskem požaru (obe fotografiji: arhiv; R. N.)

Trebnje - Podjetje Treves iz Biča pri Trebnjem, ki izdeluje avtomobilske sestavne dele s področja zvočne in termične izolacije in katerega proizvodnjo je januarja prizadel obsežen požar, bo po nedavni odločitvi matične družbe v Franciji septembra zaprlo vrata. Brez dela naj bi ostalo sto zaposlenih.

Omenjeno informacijo je direktor Trevesa Andrej Baškovič danes potrdil za STA, pisno izjavo Trevesove matične družbe pa naj bi STA prejela danes.

Po neuradnih informacijah so se v matičnem Trevesu za tako potezo odločili zaradi posledic januarskega požara in ker ima novomeški Revoz, eden glavnih Trevesovih naročnikov, naročila za izdelavo Renaultovega modela twingo zagotovljena le srednjeročno, kaj pa si v Revozu lahko obetajo dolgoročno - predvsem po letu 2024 - pa še ni znano.

Požar hud udarec

Kot je znano, je sicer požar v Trevesu na Biču zajel celoten objekt. Del proizvodnje in pisarniških prostorov je pogorel, zrušila se je tudi streha. Po Baškovičevih besedah se je požar hitro razširil, dosegel je proizvodnjo avtomobilskih preprog in zvočnih izolatorjev za avtomobile. Zgorel je stari del tovarne, požar pa se v novi del ni razširil.

V tovarni so se po požaru hitro reorganizirali in del proizvodnje začasno preselili v sestrsko podjetje v Španiji, v treh tednih pa tudi z delom v štirih izmenah uspeli zagotoviti dobavo izdelkov svojim kupcem v Sloveniji, Avstriji, Franciji, Italiji in na Slovaškem.

Baškovič je tudi tri tedne po žaru napovedal sanacijo pogorelih prostorov, ki jih imajo sicer v najemu. Za sanacijo in vrnitev proizvodnje na staro mesto naj bi izdelovali načrt, o prenovi stavbe pa naj bi tekli pogovoru z lastnikom pogorelih prostorov. Takrat je dejal, da naj bi po grobi oceni proizvodnjo v prejšnjih okvirih zastavili v nekaj mesecih.

Prostorsko so sicer v požaru izgubili polovico podjetja, praktično skoraj vse stroje in skoraj vse surovine. Večina orodij je bila uničenih ali poškodovanih, usposobiti pa so jih uspeli do te mere, da so lahko zagotavljali redno dobavo. Škoda je bila po takratnih direktorjevih ocenah večmilijonska.

Omenjeni požar je začasno prekinil tudi dobavo sestavnih delov za Renaultove modele twingo, ki jih Treves izdeluje za novomeški Revoz. Tamkajšnja proizvodnja je zato štiri delovne dni stala.

Podjetje Treves na Biču so ustanovili leta 2005. Njegov ustanovitelj je podjetje Treves iz Francije, ki je v večinski družinski lasti in so ga ustanovili leta 1836. To kot ključni partner sodeluje v avtomobilski industriji in je globalna družba, specializirana za razvoj, izdelavo in dobavo avtomobilskih sestavnih delov s področja zvočne in termične izolacije.

Dodano ob 10.20:

Iz biškega Trevesa so naknadno poslali izjavo lastnika, ki je sporočil, da se je družba Treves SA odločila, da zaradi slabih poslovnih perspektiv ne bo nadaljevala gospodarske dejavnosti v Sloveniji. Odločili so se, da po januarskem požaru ne bodo obnovili tovarne. Podjetje ima 102 zaposlena, tovarno pa bodo zaprli septembra, so dodali.

Družba bo sicer med postopkom sprejemanja programa presežnih delavcev skušala sprejeti čim več ukrepov za omilitev negativnih posledic za delavce, katerih delo bo postalo nepotrebno. Družba bo o predvidenem številu presežnih delavcev, predvidenem datumu prenehanja potreb po delu ter o možnih načinih za preprečitev in omejitev števila odpovedi ter možnih ukrepih za preprečitev in omilitev škodljivih posledic prenehanja delovnega razmerja javnost obveščala po izvedenem posvetovanju z vsemi deležniki ter sprejeti odločitvi.

Informacijo o zaprtju tovarne so zaposlenim sporočili na zboru delavcev v četrtek, so dodali v Trevesu.

‹ nazaj

Komentarji (1)

29.3.2021 1   (1)   (0)   OceniGunca Afne 
Škoda. Je vzrok požara že znan? Še en primer požara, ki nam daje vedeti, da nima smisla šparati (in deregulirati!!) pri: - protipožarni zaščiti in varnosti, - zavarovanju premoženja ter - vzdrževanju stanja Verjetno pa v tako propulzivnem okolju kot je zadnja leta Trebnje in celotna Dolenjska ne bo težko najti druge zaposlitve. Srečno vsem, na pomoč.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava