Predsednik Pahor ostro obsodil nasilno dejanje v Črnomlju in pozval k strpnosti

11.4.2021 | 12:50

V dnevno sobo Fabjanovih je priletela molotovka. (foto: LMŠ)

V dnevno sobo Fabjanovih je priletela molotovka. (foto: LMŠ)

Ljubljana/Črnomelj - Predsednik republike Borut Pahor je ostro obsodil nasilno dejanje v Črnomlju, ko je neznanec v petek zvečer skozi okno v hišo občinske svetnice stranke LMŠ Vesne Fabjan vrgel steklenico, napolnjeno s petrolejem, s čimer je povzročil manjši požar. Pahor je pozval k strpnosti in opozoril na pomen medsebojnega spoštovanja.

Kot je v danes posredovanem pozivu javnosti zapisal Pahor, motivi za nasilno dejanje v Črnomlju še niso znani. "Tudi, če niso povezani z dejstvom, da je morebitna tarča nasilja občinska svetnica LMŠ, gre za zavržno dejanje, ki terja odločno obsodbo vse demokratične javnosti. Od pristojnih organov pričakujem, da ukrenejo vse za to, da bo storilec odkrit in kaznovan," je v pozivu zapisal predsednik Pahor.

Ob tem je opozoril na pomen medsebojnega spoštovanja in strpnosti, ki sta po njegovih besedah nenadomestljivega pomena tudi za uspešno premagovanje sedanje zdravstvene krize. "Razumem skrbi, tesnobe, strahove in jezo med nami, vendar prav zaradi tega ne smemo s tem opravičevati nasilja, verbalnega in fizičnega," je poudaril predsednik.

Vse je pozval, da se vzdržimo slehernih ravnanj, ki bi jih bilo mogoče razumeti kot žaljiva in sovražna. "Pozivam vse nas, da zavrnemo sleherno nasilje kot način reševanja težkih razmer, v katerih smo se znašli. Ocenjujem, da je med nami dovolj moči, da zmoremo premagati krizo po mirni in demokratični poti," je še zapisal Pahor.

Kot smo poročali, je v petek zvečer neznanec skozi okno hiše občinske svetnice stranke LMŠ v Črnomlju Vesne Fabjan vrgel steklenico, ki je bila napolnjena s petrolejem. Ob tem je izbruhnil manjši požar, ki so ga domači pogasili. Pri tem ni bil nihče poškodovan.

S Policijske uprave Novo mesto so ob tem sporočili, da kriminalisti opravljajo intenzivno preiskavo. Po nestrokovni oceni je v požaru nastalo za okoli 2000 evrov premoženjske škode, so navedli na policiji.

V stranki LMŠ so poudarili, da nobena politična ali kakršnakoli druga dejavnost ne opravičuje takšnega napada ter da je še posebej grozljivo to, da je Vesna Fabjan politično aktivna in da je bil napad izveden na domu, kjer živi z družino. Tudi v LMŠ so izrazili pričakovanje, da bo policija dejanje čim prej raziskala.

Napad obsodili tudi drugi politiki

Napad je z objavo na Twitterju obsodil tudi predsednik vlade Janez Janša. "Napad na dom občinske svetnice v Črnomlju je kaznivo dejanje, vredno obsodbe in kazni. Ne glede na motiv. Preseneča pa hitra reakcija tistih, ki ob podobnih ali hujših napadih na snemalca Nova24TV, fotografa na protestih v Ljubljani, g. Kreka, grožnjah s smrtjo ipd. - molčijo," je zapisal Janša.

Napad sta ostro obsodila tudi prvak NSi in obrambni minister Matej Tonin ter predsednica SD Tanja Fajon.

M. K.

Komentarji (4)

11.4.2021 3   (4)   (1)   OceniPopendekl 
E moj Borat, če se tisočkrat prej, ko bi se moral nisi oglasil, bi tudi sedaj lahko držal kljun zaprt.
12.4.2021 8   (9)   (1)   OceniLojzekov stric 
Predsednik ob neprimernem dogodku si se oglasil, nič ne kaže za politični motiv napada, je pa res da je vsako nasilje obsodit in kaznovati.
12.4.2021–3   (2)   (5)   OceniPopendekl 
Kaže, kaže Lojzek. Postavi se na prag, daj tiča ven, pljuni nanj in boš ugotovil, da vleče z desne.
21.4.2021OceniGunca Afne 
Kake afne pa gunca napadena svetnica?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava