Poostren nadzor hitrosti na slovenskih cestah

19.4.2021 | 08:10

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Neprilagojena hitrost je v Sloveniji še vedno med glavnimi vzroki nastanka prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo danes začenja nacionalno preventivno akcijo nadzora prometa Hitrost. Potekala bo do nedelje.

Namen takih akcije je zmanjšanje števila voznikov s preveliko hitrostjo na cestah. Kadar potekajo nadzori, vozniki navadno zmanjšajo hitrost vožnje. Dolgoročna želja policije in Agencije za varnost prometa pa je, da bi vozniki te navade obdržali tudi, ko ni poostrenih nadzorov.

Slovenska policija se bo v sredo priključila tudi 12-urnemu izvajanju nadzora, ki jo koordinira Evropska mreža prometnih policij ROADPOL. Vanjo bo vključenih več držav Evropske unije. Nadzor se bo začel ob 6. uri, lokacije pa bodo objavljene na spletni strani policije.

Kljub temu da je bilo v letu 2020 zaradi epidemije covida-19 na cestah manj prometa kot prejšnja leta, so ugotovili 116.180 kršitev vožnje s previsoko hitrostjo. To je skoraj 2000 več kot leta 2019.

Letos so do 12. aprila ugotovili 37.577 kršitev zaradi prehitre vožnje. Od teh je 514 primerov vodilo v prometne nesreče. V enakem obdobju lani je bilo 711 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti. V letošnjem letu torej beležijo 28-odstotno zmanjšanje.

Lani je zaradi prehitre vožnje umrlo 27 ljudi. Letos do začetka aprila je bilo sedem smrtnih žrtev, v enakem obdobju lani pa tri. Podatki iz let 2019 in 2020 kažejo na to, da se tretjina vseh smrtnih prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti zgodi ponoči.

M. K.; STA

Komentarji (1)

19.4.2021Ocenitoto 
ja sedaj se bodo zopet skrivali za prometnimi znaki za drugimi objekti in lovili ali se boš peljal 52 ali 53 km na uro in kaznovali na avtocestnem odseku obrežje - novo mesto jih pa ni divjakov pa vsako uro 100-200 ki nepopisno divjajo in ogrožajo druge in sebe, najlažje je loviti reveže ki prekoračijo hitrost 50 km na uro za 2-3 km. Zakaj smo davkoplačevalci dali denar za provide teh pa nikjer govorijo o avtocestni policiji in nabavi novih hitrih vozil na to bo pa stalo vse nekje na parkirišču policijska patrulja z provido ki ni sposobna na avtocesti v 8 urah kasirati vsaj 5000 EUR na odseku obrežje-novo mesto je bolje da tak nadzor ne obstaja in da ne trošimo davkoplačevalski denar za nabavo opreme za policijo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava