Maraton z radarji: na teh lokacijah vas bodo čakali na območju PU Novo mesto

20.4.2021 | 20:00

Foto: Policija/AMZS

Poročali smo že, da ta teden poteka nacionalna preventivna akcija Hitrost, v sredo, 21. aprila, pa bodo policisti nadzor nad prehitrimi vozniki še nekoliko okrepili, saj bo ta dan v več državah Evropske unije potekal maraton nadzora hitrosti, ki se mu botorej  priključila tudi slovenska Policija. Maraton nadzora hitrosti bo trajal od 6. do 18. ure.

Maraton nadzora hitrosti bo potekal na 589 lokacijah

Maraton nadzora hitrosti bo potekal na 589 vnaprej napovedanih lokacijah oziroma relacijah, kjer bo hitrost merilo 208 policistov. Hkrati bodo ostale policijske patrulje v okviru nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki poteka cel teden, ob rednem delu prioritetno izvajale nadzor hitrosti, kar pomeni, da vozniki lahko pričakujejo dodatne policijske kontrole tudi na drugih lokacijah.

Maraton nadzora hitrosti v Sloveniji izvajamo sedmo leto zapored. Izkušnje iz preteklih let kažejo, da policisti na dan nadzora ugotavljamo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 % voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo okrog 8 % prekoračitev.

Lani je bilo kljub manjšemu obsegu prometa ugotovljenih kar 116.180 kršitev s področja hitrosti, kar je skoraj 2.000 kršitev več kot v letu 2019 (114.225). V letošnjem letu (do 12. aprila) je bilo takšnih že 37.577 kršitev. Lani je življenje zaradi neprilagojene hitrosti izgubilo 27 oseb, letos do začetka aprila pa že sedem. ''Mnoga od teh življenj morda ne bi bila izgubljena, če bi le malo popustili stopalko za plin,'' opozarjajo na policiji.

Dodajajo, da osnovni namen nadzora ni usmerjen v kaznovanje voznikov, temveč v spreminjanje njihovih vozniških navad.

Kje natančno in ob katerih urah bodo radarji stali na cestah PU Novo mesto, je razvidno na priloženih fotografijah. Sicer pa vam je seznam za celotno Slovenijo na voljo tu.

M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava