AVDIO: Remont končan, nuklearka že v omrežju

5.5.2021 | 09:25

Stane Rožman (foto: NEK)

Krško - Nuklearna elektrarna Krško je bila danes zjutraj ponovno vključena v elektroenergetski sistem. Po preverjanjih na nizki moči bodo postopoma zviševali njneo moč. Med rednim remontom, ki se je začel 1. aprila, so brez zamude in v načrtovanem obsegu kljub zahtevnim epidemiološkim razmeram, ki so otežile dobavo blaga in storitev, opravili več kot 40.000 aktivnosti, sporočajo iz nuklearke.

V sredici reaktorja so 56 od 121 gorivnih elementov zamenjali s svežimi in tako zagotovili vir energije za obratovanje elektrarne do prihodnjega remonta, ki bo jeseni 2022. Opravili so načrtovana vzdrževalna dela, preverili celovitost materialov opreme in struktur ter izvedli več sto nadzornih testiranj, ki so potrdila ustreznost delovanja komponent in sistemov. Med 13 večjimi izvedenimi tehnološkimi posodobitvami je glavnina del projektov tretje faze Programa nadgradnje varnosti. Preizkušeni in na obstoječe sisteme elektrarne so bili med drugim priključeni nov neodvisni sistem za hlajenje sredice in zadrževalnega hrama, alternativni sistemi za varnostno vbrizgavanje, alternativni sistem za polnjenje uparjalnikov in električno napajanje nove, posebej utrjene varnostne zgradbe.

Kakovost remontnih del je nadzorovala Uprava RS za jedrsko varnost, spremljale pa so jih tudi pooblaščene organizacije. Zaščitni in omejitveni ukrepi, povezani z epidemijo, so delovnim procesom dodali novo zahtevnost. Čeprav je bilo dnevno v elektrarni hkrati več kot 1500 delavcev, so v NEK zadovoljni, da so uspeli v celoti končati načrtovana obsežna in zahtevna dela ter zagotoviti varno delovno okolje, še sporočajo iz Krškega.

M. K.

Zvočni zapisi

Stane Rožman o remontu

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava