Vladna pomoč vinarjem in prašičerejcem

6.5.2021 | 09:00

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Vladna pomoč vinarjem in prašičerejcem

Vlada je izdala uredbo o ukrepih za odpravo motenj na trgu v vinskem sektorju zaradi pandemije covida-19. Ta tudi za letos določa začasna izjemna ukrepa krizno destilacijo vina in krizno skladiščenje vina. Zanju bo namenjenih okvirno 5,1 milijona evrov, in sicer 4,8 milijona evrov za krizno destilacijo in 300.000 evrov za krizno skladiščenje vina.

Glede na stanje zalog v letu 2020 in poizvedbo o zastojih v prodaji vina se ocenjuje, da je za vzpostavitev ravnovesja na trgu z vinom v Sloveniji treba umakniti s trga predvidoma 10 milijonov litrov vina, so ocenili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Ukrepa se bosta financirala iz sredstev nacionalne ovojnice za vino, na račun manjše porabe sredstev v letošnjem letu za obstoječa ukrepa, dodatno pa so vir financiranja tudi sredstva državnega proračuna na podlagi zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covid-19.

Že lani so bili zaradi občutnih motenj na trgu z vinom tako v veleprodaji, maloprodaji in v sektorju storitev dobave hrane oz. pijače v gostinski branži sprejeti ukrepi za umik določenih količin vina, ki se ne tržijo. Gre za krizno destilacijo vina v industrijski alkohol ali alkohol za medicinske namene ter za krizno skladiščenje vina, s katerim se določena količina začasno umakne s trga, so pojasnili.

Vlada je včeraj izdala tudi novelirano uredbo o izvajanju podpornega programa v vinskem sektorju. Spremembe ne prinašajo novih finančnih posledic. Uvaja se dodaten ukrep zelena trgatev v letošnjem letu, ki smo ga v Sloveniji izvajali lani, razmere pa so zaostrene tudi letos.

Z uvedbo novega ukrepa zelene trgatve se bo spremenila razdelitev sredstev nacionalne ovojnice za vino v letu 2021 in se bo v načrt razvojnih programov uvrstil nov projekt zelena trgatev, na katerega bodo v okviru nacionalne ovojnice za vino prerazporejena sredstva v višini 400.000 evrov.

Za pomoč prašičerejcem 3,6 milijona evrov proračunskih sredstev

Vlada je izdala odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka pri reji prašičev zaradi posledic drugega vala epidemije covida-19 za obdobje od 1. novembra 2020 do 31. januarja. Za ta ukrep je predvidenih 3,6 milijona evrov iz državnega proračuna.

Namen ukrepa je dodelitev finančnega nadomestila upravičencem v sektorju prašičjega mesa zaradi izpada dohodka zaradi drugega vala epidemije covida-19, zaradi najmanj 30-odstotnega izpada dohodka glede na povprečje med leti 2017 in 2019, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Vzroki za izpad dohodka so negativne spremembe na trgu, predvsem neprodaja dražjih kosov prašičjega mesa in mesa nasploh, zaprtja gostinskih obratov in javnih zavodov. Kot posledica pojavljanja viškov prašičjega mesa na trgu so drastično padle odkupne cene prašičjega mesa.

Izpad dohodka v sektorju se predvsem izkazuje z nižanjem neto dodane vrednosti pri reji prašičev. Ta izpad je bil v tem obdobju v višini 99,3 odstotka, v decembru lani in januarju letos pa je bil negativen, tako da je prikazoval čisto izgubo, so pojasnili na kmetijskem ministrstvu.

Glede na navedeno je za obdobje od novembra 2020 do januarja 2021 predlagano finančno nadomestilo v višini 156 evrov na glavo velike živine - prašičev pitancev oz. 306 evrov na glavo velike živine - plemenskih prašičev.

STA; M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava