Na meji s Hrvaško policisti iz Estonije, Litve in Poljske

7.5.2021 | 09:45

Nadzor na meji (foto: PU Novo mesto, arhiv DL)

Ljubljana/Novo mesto - Slovenskim policistom se bo prihodnji teden pri varovanju meje s Hrvaško pridružilo tudi 21 policistov iz Estonije, Litva in Poljske, so danes sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Iz Estonije jih bo pet, iz Litve šest, iz Poljske deset.

Delo naj bi začeli v ponedeljek. Pred policijsko upravo Novo mesto jih bosta dopoldne pozdravila tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs in generalni direktor policije Anton Olaj, napovedujejo na MNZ.

Estonski, litovski in poljski policisti bodo pri varovanju zunanje schengenske meje delovali v skupnih patruljah s slovenskimi. Delovati bodo morali v skladu s slovenskim pravom, Slovenija pa bo odgovorna za njihovo delovanje.

Delovanje skupnih patrulj bo torej vodila slovenska policija, napoteni obmejni policisti pa bodo ravnali v skladu z njenimi navodili. Tuje policiste, ki se bodo pridružili slovenskim, so že seznanili z delom, organizirani so bili uvodni sestanki in usposabljanja. Seznanili so jih s trenutnimi razmerami na področju varovanja zunanje meje EU ter poučili o njihovih pravicah in dolžnostih, pooblastilih in drugih podrobnostih, pojasnjujejo na MNZ.

Vlada se je z nameravanim podpisom ustreznih memorandumov za tovrstno sodelovanje seznanila 31. aprila. Danes so na MNZ pojasnili, da so bili tovrstni memorandumi sklenjeni s "posameznimi državami članicami EU". Ali so policisti iz omenjenih držav edini, ki se bodo pridružili slovenskim ali kasneje pridejo še dodatni, še ni jasno.

Notranji minister Aleš Hojs se je namreč v minulih dneh mudil na Poljskem in v Litvi, pa tudi v Latviji. Pogovori so potekali o pripravah na slovensko predsedovanje EU, pa tudi o sodelovanju tujih policistov pri varovanju slovensko-hravške meje. Kot je v sredo sporočilo notranje ministrstvo, naj bi se "v kratkem" slovenskim policistom pridružili ne le litovski policisti, ampak tudi latvijski.

STA; M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava