dolenjska

Na Šentjernejskem sejmu včasih ne proda niti ene metle

13.5.2021 | 13:20 | Besedilo in foto: L. Markelj

Janez Klemenčič je reden prodajalec na sejmu, v vse pogostoje ne proda nič, niti ene metle.

Janez Klemenčič je reden prodajalec na sejmu, v vse pogostoje ne proda nič, niti ene metle.

Suhorobar Andrej Pucelj

Suhorobar Andrej Pucelj

Stanislav Sluga prodaja nogavice.

Stanislav Sluga prodaja nogavice.

Šentjernej - Koronavirus je prizadel tudi znameniti Šentjernejski sejem, ki ima večstoletno tradicijo in vsako drugo in četrto soboto poteka na sejmiščnem prostoru v Turopolju. Lani so namesto 24 načrtovanih sejmov izvedli le deset, povsem zaprt je bil vso lansko jesen, zdaj pa spet deluje od konca februarja – s prekinitvami, odvisno od protikoronskih ukrepov.

Pogrešali so ga vsi, od prodajalcev in ponudnikov do obiskovalcev oz. kupcev, pove tako direktor Javnega podjetja Ekološka družba Šentjernej (JP EDŠ) Gašper Bregar, kot stojničarji, s katerimi smo preteklo soboto poklepetali.

83-letni Janez Klemenčič je že skoraj sinonim za Šentjernejski sejem. Upokojeni vrtnar iz Šentjerneja sem prihaja že štiri desetletja, če je le mogoče, na vsak sejem in pravi, da se zgodi pogosto, da ne proda niti ene metle, ki jih dela sam.

Z veseljem se je na sejem vrnil tudi Andrej Pucelj iz Sodražice, ki se že nekaj desetletij ukvarja za domačo obrtjo. Pravi, da je bilo v koronačasu kar stresno, ko ni bilo sejmov in jih je pogrešal on in njegove stranke.

Redni stojničar na šentjernejskem sejmu je tudi domačin Stanislav Sluga iz priznane dolenjske hiše nogavic Sluga iz Dolenje Brezovice pri Šentjerneju. »Utrip je zdaj tu drugačen, bolj je spet živahno, vidi se, da so ljudje prav čakali in se veselili priti, pozna se tudi, da sejmov v bližnjem hrvaškem Samoboru ni. Tako v Šentjernej zaidejo tudi Posavci,« pove.

Več o utripu na šentjernejskem sejmu in o načrtih pa v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (20)

IMGP2555
IMGP2556
IMGP2562
IMGP2563
IMGP2564
IMGP2565
IMGP2566
IMGP2569
IMGP2571
IMGP2572
IMGP2573
IMGP2574
IMGP2575
IMGP2577
IMGP2578
IMGP2579
Sejem 1
Sejem 2
Sejem 3
Sejem 4

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava