dolenjska

Nevzdržne razmere zaradi Romov v Dobruški vasi

18.5.2021 | 07:30 | Jelica Koršič

Sestanek v Škocjanu

Sestanek v Škocjanu

Škocjan - V poslovni coni (PC) v Dobruški vasi se že več let soočajo z veliki težavami, ki jih povzročajo Romi iz bližnjega romskega naselja. Z županom Jožetom Kaplerjem in nekaterimi podjetniki, ki imajo v industrijski coni svoja podjetja, sta se o tem včeraj pogovarjala državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler in generalni direktor policije Anton Olaj.

Župan Jože Kapler in nekateri podjetniki so ju seznanili, da Romi iz objestnosti povzročajo škodo na njihovem in občinskem premoženju, zato si želijo, da se vzpostavi red. Občina je v zadnjih sedmih letih v ureditev 10 h velike PC vložila preko tri milijone evrov proračunskega in evropskega denarja, da bi spodbudili razvoj podjetništva. »Zemljišča smo prodali, podjetniki pa vedno bolj pogosto opozarjajo na nevzdržne razmere, stanje se ne izboljšuje, celo poslabšalo se je,« je dejal Kapler.

Tudi podjetnik Bogdan Krašna je potrdil, da že več let trpijo neprimerno obnašanje Romov, zato zahtevajo, da država na tem območju vzpostavi red. »Nismo nestrpni do Romom, absolutno ne, to lahko zatrdim, pričakujemo pa, da se najde neka rešitev, da se ne bodo delale škode, kot se to dogaja sedaj. Upam, da bo z današnjim pogovorom storjen velik korak k temu, da se razmere uredijo,« je dejal Krašna.

»Romi se morajo zavedati, da je potrebno spoštovati pravni red države, v kateri živijo. Tako ravnanje je nedopustno. Potrebne so sistemske rešitve, ki so odvisne od več ministrstev, socialne pomoči, ki jih dobivajo Romi, so eno, drugo je izobraževanje in tretje je večji nadzor policije. Jaz verjamem, da bo policija našla način za učinkovito preventivo na tem področju,« je prepričan Kangler.

Prvi mož policije Olaj, ki kot nekdanji direktor novomeške Policijske uprave dobro pozna razmere v tem in ostalih romskih naseljih in je tudi vodja delovne skupine za reševanje romske tematike, je pritrdil Kanglerju: »Spremembe so potrebne, a se vsa ministrstva ne vključujejo dovolj intenzivno, predvsem z delom ministrstva za izobraževanje sem le delno zadovoljen.«

Sicer pa je Olaj napovedal poostren nadzor: v Škocjanu bo vsaj nekaj mesecev delovala mobilna policijska pisarna, v nadzor bodo vključili policiste na konjih, na novomeško Policijsko upravo pa prihaja tudi policistka romskega porekla Nataša Žagar.

‹ nazaj

Komentarji (5)

18.5.2021 6 (6) (0)Ocenixxx 
To pa, mobilna policijska pisarna, bo kot spovednica. Nimate tudi malo idej, kako bi rešili to situacijo z etničnim.
20.5.2021 3 (3) (0)OceniPopendekl 
Nekoč v davnih časih je obstajala ena okrogla valjasta črna stvar, narejena iz surove gume, ki je pri "nedotakljivih" čudežno vzbudila božji strah in globoko umirjenost, posebno, če mu je nekajkrat pristala na hrbtu ali zadnji plati. Mohoče kdo ve kako se je imenovala in kdo jo je imel?
20.5.2021 2 (2) (0)OceniFelix 
Torej bo sedaj policija ki je plačana iz proračuna varovala privat zemljišča! Ste v redu! Kot da ti ki so te parcele kupili niso vedeli kakšno je tam stanje in kakšno se bo. Seveda so,ampak poceni parcele,pohlep in lakomnost(posebno pri enem) nimate meje. Naj plačajo privat varnostne firme in naj jim noč in dan varujejo. Aja....plačat jih je treba,policija je pa za njih gratis...
20.5.2021Ocenidelec 
Sami mehkužci na položajih brez prave strategije in volje do dela. Ko se pa zgodi vstaja kot je bila v Ambrusu, se pa čudijo zakaj pa zdaj to.
20.5.2021 4 (4) (0)Ocenirim 
Romi so tam staroselci podjetniki so prišleki in se morajo prilagoditi romom. tako je sedaj v tej naši preljubi državi. Drugače pa pobrskajte po koših in boste mogoče našli navodila kako je prejšna oblast delala z nepridipravi .Tako kot je napisal popendekel kos črne gume za masažo in stvar je urejena brez državnih stroškov. Policija uradno ne more narediti narediti ne vem kaj dokler bo država z svojim aparatom skrbela za nedotakljivost izgrednikov

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava