posavje

Teropšičeva najnovejša knjiga o posavskih teritorialcih

10.6.2021 | 10:50 | M. L.

Brežiški župan Ivan Molan in avtor monografije Posavski teritorialci v osamosvojitveni vojni 1991 Mitja Teropšič v Knjižnici Brežice med predstavitvijo Teropšičeve knjige (Foto: M. L.)

Brežiški župan Ivan Molan in avtor monografije Posavski teritorialci v osamosvojitveni vojni 1991 Mitja Teropšič v Knjižnici Brežice med predstavitvijo Teropšičeve knjige (Foto: M. L.)

Brežice - Ob osamosvojitvi Slovenije je v Posavju nastala državna meja. Na tem območju je delovalo vojaško letališče v Cerkljah ob Krki, na katerem je bila nameščena letalska brigada, ki je bila najmočnejša enota JLA v Sloveniji. Tretje zelo pomembno dejstvo je, da je v Krškem jedrska elektrarna. V tistem času bi lahko jugoslovanski politični li vojaški vrh zagrozil z napadom nanjo in to bi lahko bilo močno sredstvo izsiljevanja Slovenije.

Tako je Mitja Teropšič, upokojeni polkovnik Slovenske vojske, vojni veteran ter vojni in vojaški zgodovinar, opisal strateški pomen Posavja v času slovenskega osamosvajanja, ko je nedavno predstavil v Knjižnici Brežice svojo knjižno monografijo Posavski teritorialci v osamosvojitveni vojni 1991.

Ob predstavitvi se je posebej zahvalil vsem, ki so podprli izdajo knjige. Med temi je tudi občina Brežice. Kot je na omenjeni predstavitvi rekel brežiški župan Ivan Molan, je prav, da osamosvojitveno dogajanje poznajo tudi prihodnji rodovi. Da bi jim to omogočili tudi skozi knjige, je občina Brežice podprla izid Teropšičeve monografije.

Teropšič je poudaril zelo dobro sodelovanje med občino Brežice in območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo. Rezultat takega sodelovanja je tudi pomnik osamosvojitve. Gre za 12-metrski spomenik, ki ga bodo po županovih besedah slovesno odkrili v Brežicah 25. oktobra, ko bo v tem mestu tudi posavska regijska proslava.

Teropšičevo monografijo bodo predstavili 22. junija v Krškem in 23. junija v Sevnici.

Knjiga je izšla v 800 izvodih, ob njej so izdali tudi sto zgoščenk z vsebino o Posavju v osamosvojitveni vojni 1991.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava