šport

Slovenci zopet uspešni na Hrvaškem

21.6.2021 | 16:40 | Mitja Pungarčič
foto: David Boštjančič

Alojz Fortuna (Vse fotografije: David Boštjančič)

Alojz Fortuna (Vse fotografije: David Boštjančič)

Borut Koščak

Borut Koščak

Žan Oven

Žan Oven

Alex Novak

Alex Novak

Nejc Kralj

Nejc Kralj

Savski Marof - V Savskem Marofu na Hrvaškem je bila druga dirka hrvaškega odprtega državnega prvenstva v motokrosu, ki je štela tudi za prvenstvo Alpe Adria. Tudi tokrat so v skoraj vseh kategorijah tekmovali tudi Slovenci, večina naših voznikov pa končala na vrhu razpredelnice ali vsaj na zmagovalnem odru.

Najboljšo nagrado so si priredili organizatorji sami, saj so ob šestdeseti obletnici domačega društva kljub peklenski vročini uspeli zagotoviti pogoje, ki so bili še znosni za dirkanje. Legendarno stezo na Pepačevem bregu, kot jo imenujejo domačini in redni gostje od vsepovsod, je kljub tej veliki vročini obiskalo kar lepo število gledalcev. Organizatorji so se trudili zalivati stezo in vodstvo dirke je v hudi vročini tudi skrajšalo čase dirkanja po posameznih vožnjah. To je bila pametna odločitev v korist dirkačev, ki v motokrosu kot enem najnapornejših športov nasploh izgubljajo velike količine vode. Ob temu lahko dodamo, da imajo v moto zvezi v sosednje Hrvaške to srečo in privilegij, da imajo v svojih vrstah tudi Slovencem dobro znanega doktorja Srečka Margetiča, ki je že leta tudi pogost gost na slovenskih dirkah v motokrosu in speedwayu. Margetič je tudi tisti zdravnik pri FIM, ki vrši nadzor lokalnega zdravstvenega osebja na vseh dirkah serije Speedway Grand Prix. Skratka, njegov predlog o skrajšanju časa dirk je vodstvo dirke takoj sprejelo.

Od slovenskih voznikov se je z zmagami začelo že v najnižji kategoriji, do 50 ccm, kjer sta dvojno zmago slavila Leo Gajser iz Maribora, drugo mesto pa je pripadlo Nejcu Kralju iz Šentvida pri Stični. Na tretjo stopničko je stopil mladi Stefan Lenče iz Pakraca.

V kategoriji do 65 ccm je pričakovano in zelo prepričljivo slavil Brežičan Alex Novak. Kot so dejali v njegovem taboru, je manjša poškodba dlani iz Portugalske pozabljena in to se pozna tudi na vožnji in časih. Za Novakom sta zanimiv boj prikazala hrvaški tekmovalec Tim Troha in še eden od mladih posavskih upov Rok Gracer. Tokrat je bil sicer v obeh vožnjah boljši Troha, a se letošnji napredek pri Gracerju kar dobro pozna, k temu pa je potrebno dodati še to, da Gracer svojo formo prav tako kot Novak pili pri trenerju Miljenku Pernarju.

V kategoriji do 85 ccm je ob odsotnosti nekaj uveljavljenih imen zmago pričakovano domov odpeljal Dolenjec Žan Oven , da je bilo veselje v Slovenskem taboru še boljše, pa je poskrbel Gal Geršak z drugim mestom. Peto mesto je zasedel še eden Brežičan Val Miloševič, sicer član istega kluba MCK 97 kot Alex Novak.

Med veterani sta pričakovani zmagi domov odnesla dolenjska »mladeniča« Borut Koščak in Alojz Fortuna, prvi v kategoriji mlajših veteranov nad 40 let, neuničljivi Fortuna pa v kategoriji nad 50 let. Obe zmagi v veteranskih kategorijah sta bili dvojni, saj sta drugi stopnički na zmagovalnem odru prav tako zasedla Slovenca, in sicer je ob Fortuni na drugem mestu pristal Belokranjec Gorazd Vidic, Koščaku pa je družbo na zmagovalnem odru delal Simon Lavrin.

V najmočnejših kategorijah MX2 in Odprtem razredu pa Slovenci niso bili tako uspešni, kot v nižjih. V MX2 si je zmago pripeljal Marko Tumbri pred Nikolo Hraničem, v kategoriji Open pa je zmagal Matija Kelava, pred Luko Crnkovičem. Ti dve kategoriji sta šteli tudi za prvenstvo Alpe Adria.

Slovenski tekmovalci, ki nastopajo tako v slovenskem kot tudi v hrvaškem prvenstvu bodo imelo tokrat le malo časa, da se pripravijo na naslednjo dirko, saj bo ta že v torek v zagorski prestolnici v Zaboku , ko imajo na hrvaškem državni praznik in s tem tudi dela prost dan. Prav zanimivo bo videti, ali bo tudi v torek v Zaboku tako veliko slovenskih dirkačev, kot je bilo to tokrat v Savskem Marofu.

‹ nazaj

Galerija (30)

Alex Novak-2
Alex Novak-3
Alex Novak-4
Alex Novak-5
Alex Novak
Alojz Fortuna_-2
Alojz Fortuna_
Borut Koščak_-2
Borut Koščak_
Hranič-2
Hranič
Kunič-2
Kunič
Nejc Kralj-2
Nejc Kralj
Tumbri_-2
Tumbri_
Val Miloševič-2
Val Miloševič
Zmagovalni oder-2
Zmagovalni oder-3
Zmagovalni oder-4
Zmagovalni oder-5
Zmagovalni oder-6
Zmagovalni oder-7
Zmagovalni oder
Žan Oven-2
Žan Oven-3
Žan Oven-4
Žan Oven

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava