Tudi letos sedem novomašnikov, posvečenje popoldne tudi na Kapitlju

29.6.2021 | 09:45

Lani je bil edini novomašnik v novomeški škofiji Blaž Franko iz Šentjerneja (v sredini), Jakob Piletič (na levi) in Janez Meglen pa sta bila takrat posvečena v diakona. (foto: arhiv; Škofija NM)

Ljubljana/Novo mesto - V Katoliški cerkvi na Slovenskem bo letos duhovniško posvečenje prejelo sedem kandidatov za duhovnike, kar je enako število kot lani. Večina jih bo zakrament duhovništva prejela danes, na god svetega Petra in Pavla, na katerega v Katoliški cerkvi običajno posvečajo nove duhovnike.

Na Kapitlju v Novem mestu bo popoldne v duhovnika posvečen Jakob Piletič iz župnije Kostanjevica na Krki.

Slovesna maša se bo začela ob 16. uri, vodil jo bo novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Slovesnosti se bodo udeležili sorodniki, prijatelji in drugi iz župnije Kostanjevica na Krki. Ta se že pripravlja na slovesnost nove maše, ki jo bo novomašnik daroval v nedeljo, 4. julija, v domači župnijski cerkvi v Kostanjevici.

Še šest novomašnikov

V ljubljanski stolnici bodo dopoldne v duhovnika posvečeni Peter Čemažar iz župnije Ljubljana Ježica, Boštjan Dolinšek iz župnije Stranje in Jurij Slamnik iz župnije Breznica.

V koprski stolnici bo popoldne posvečen Tilen Kocjančič iz župnije Bertoki.

V mariborski stolnici je bil že v nedeljo v duhovnika posvečen Simon Lampreht iz župnije Svečina. Letošnji novomašnik je tudi Klemen Slapšak iz nadžupnije Laško, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Lani je imela Katoliška cerkev na Slovenskem sedem novomašnikov, predlani pa šest. V letu 2019 je v Katoliški cerkvi na Slovenskem delovalo 1014 duhovnikov, je razvidno iz letnega poročila Katoliške cerkev na Slovenskem za leto 2020.

M. K.; STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava