kultura

FOTO: 20 let KUD Vesel teater

16.7.2021 | 10:40 | Besedilo in fotografije: M. Ž.

KUD Vesel teater je znova navdušil v humornim skečem, tokrat o življenju družine v karanteni. Nastopili so Vanja Lukšič, Sandi Bradač, Matej Pečjak in Drago Primc.

KUD Vesel teater je znova navdušil v humornim skečem, tokrat o življenju družine v karanteni. Nastopili so Vanja Lukšič, Sandi Bradač, Matej Pečjak in Drago Primc.

Dolenjske Toplice - Ljubiteljska kulturna ustvarjalnost se v Dolenjskih Toplicah ponaša s stoletno društveno tradicijo. V vsem tem času je bila njen sestavni del tudi gledališka dejavnost, ki jo danes zagnano nadaljuje Kulturno umetniško Vesel teater. To je sinoči obeležilo 20-letnico uspešne ustvarjalne poti, ustanovljeno je bilo 25. marca leta 2001, pred tem pa so člani društva delovali kot dramska skupina v okviru Kulturnega društva Dolenjske Toplice.

»Takratni prelomni časi društvenega življenja so nas privedli do določitve o samostojni poti, kar se je potrdilo kot dobra dolgoročna odločitev, saj je usoda naših projektov odvisna le od lastne prizadevnosti. Osnovni namen društva je kreativna gledališka dejavnost, odrski umetnosti se posvečamo kot ljubiteljski igralski navdušenci v več vlogah – kot igralci, režiserji, scenaristi, tehnični sodelavci, šepetalci, maskerji, kostumografi, tonski mojstri, osvetljevalci in šoferji. Družita nas ljubezen do teatra in ustvarjalna timska energija, ki se rojevata ob snovanju in realizaciji raznovrstnih odrskih projektov,« je v ličnem zborniku, obogatenem z obsežnim slikovnim gradivom, ki so ga v društvu izdali ob jubileju, zapisal njegov predsednik Andrej Hudoklin.

Čestitke članom KUD Vesel teater za jubilej!

Čestitke članom KUD Vesel teater za jubilej!

Teh projektov se je v 20 letih nabralo kar nekaj. Na oder so postavili že dvanajst celovečernih predstav, za njimi je 18 predstav za otroke, z njimi so sicer tudi začeli, pa 40 šaljivih, krajših dramskih prizorov, skečev, običajno vezanih na aktualno lokalno problematiko, s katerimi nemalokrat postavljajo ogledalo družbi in so med ljudmi vedno izjemno priljubljeni.

Sodelovali so tudi v predstavah drugih produkcij, se preizkusili v filmu, gre za celovečerni dokumentarno igrani film Sramota, ki pripoveduje o družini Uhernik in največji sodni zmoti v Sloveniji, ter organizirali gledališka srečanja, leta 2019 so tako pod streho spravili že 14 Teden teatra v Dolenjskih Toplicah, naj omenimo še festival skečev amaterskih kulturnih društev …

Nagrade in priznanja z Linhartovih srečanj

Kot je sinoči dejal Hudoklin, je največja nagrada in aplavz amaterskim igralcem aplavz publike. In tega so bili deležni tudi včeraj, ko so znova navdušili z aktualnim humornim prizorom Družina v karanteni, zaslužili pa so si ga tudi vsi, ki so v teh dveh desetletjih soustvarjali prehojeno pot KUD Vesel teatra. Doslej se je na odru in ob njem zvrstilo 80 članov, trenutno je aktivnih okoli 35.

Sandi Bradač in Vanja Lukšič

Sandi Bradač in Vanja Lukšič

Kakovost njihovega dela dokazujejo tudi nagrade in uvrstitve na regijska Linhartova srečanja ljubiteljskih gledaliških skupin Slovenije, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Tako so posebno ponosni na priznanje za glavno moško vlogo, ki jo je prejel Sandi Bradač za vlogo Branka v predstavi Kriza pri Novakovih, priznanj, ki ji je prejela Vanja Lukšič, in sicer za najboljšo žensko vlogo Žive Piškur v Gospe poslančevi, za glavno žensko vlogo Barbre v Prsti in vlogo kardinala v Bruselj hotelu, na srebrno plaketo na srečanju lutkovnih in otroških gledaliških skupin Slovenije za predstavo Zrcalo ter priznanje za predstavo in režijo, ki jo je dobil Rok Sanda za Poštno prevaro.

Podelitev Linhartovih značk

Podelitev Linhartovih značk

Med člani je tudi kar nekaj glasbenikov.

Med člani je tudi kar nekaj glasbenikov.

O pomenu kulture, predvsem ljubiteljske kulture je na slovesnosti spregovorila Klavdija Kotar, vodja novomeške območne izpostave JSKD, ki je izpostavila, da je v slovenskem kulturnem prostoru ljubiteljsko gledališče izjemno bogato, živo in številčno. »Člani KUD Vesel teater so z vabljenimi režiserji in skrbno izbranimi besedili praviloma merili zelo visoko. Stavili so na močna sporočila, posebno odrsko energijo, zanos, s predstavami so želeli prebuditi v gledalcih določene občutke, opozorili na problematiko današnjega časa, spodbuditi k razmišljanju, želeli so biti aktualni, sodobni … Člane društva odlikujejo medsebojno spoštovanje, ustvarjalnost, sposobnost kreativnega razmišljanja, utrjevanje medsebojnega zaupanja in sodelovanje z drugimi ter srčna ljubezen so kraja, v katerem polnokrvno soustvarjajo kulturno podobo. In kar je morda najpomembneje, niso samozadostni, vedoželjno in spoštljivo si privoščijo ogled akademske gledališke umetniške produkcije, ki je v naši regiji in državi izjemno bogata,« je med drugim poudarila. Zbrane je nagovoril tudi topliški župan Franc Vovk.

Razstava gledaliških plakatov

Razstava gledaliških plakatov

Ob tej priložnosti so podelili tudi bronaste, srebrne in zlate Linhartove značke Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti ter društvena priznanja, na ogled v avli KKC-ja pa postavili razstavo društvenih gledaliških plakatov.

‹ nazaj

Galerija (34)

kud vesel teater01, kud_vesel_teater01
kud vesel teater02, kud_vesel_teater02
kud vesel teater03, kud_vesel_teater03
kud vesel teater04, kud_vesel_teater04
kud vesel teater05, kud_vesel_teater05
kud vesel teater06, kud_vesel_teater06
kud vesel teater07, kud_vesel_teater07
kud vesel teater08, kud_vesel_teater08
kud vesel teater09, kud_vesel_teater09
kud vesel teater11, kud_vesel_teater11
kud vesel teater12, kud_vesel_teater12
kud vesel teater14, kud_vesel_teater14
kud vesel teater15, kud_vesel_teater15
kud vesel teater16, kud_vesel_teater16
kud vesel teater18, kud_vesel_teater18
kud vesel teater19, kud_vesel_teater19
kud vesel teater21, kud_vesel_teater21
kud vesel teater23, kud_vesel_teater23
kud vesel teater25, kud_vesel_teater25
kud vesel teater26, kud_vesel_teater26
kud vesel teater28, kud_vesel_teater28
kud vesel teater31, kud_vesel_teater31
kud vesel teater33, kud_vesel_teater33
kud vesel teater40, kud_vesel_teater40
kud vesel teater43, kud_vesel_teater43
kud vesel teater44, kud_vesel_teater44
kud vesel teater45, kud_vesel_teater45
kud vesel teater46, kud_vesel_teater46
kud vesel teater47, kud_vesel_teater47
kud vesel teater48, kud_vesel_teater48
kud vesel teater51, kud_vesel_teater51
kud vesel teater54, kud_vesel_teater54
kud vesel teater55, kud_vesel_teater55
kud vesel teater56, kud_vesel_teater56

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava