gospodarstvo

Izdaja gradbenega dovoljenja za HE Mokrice po odločitvi sodišča ostaja zamrznjena

17.7.2021 | 18:15 | M. K.

Vizualizacija HE Mokrice (vir: HESS)

Vizualizacija HE Mokrice (vir: HESS)

Ljubljana - Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo družbe Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS), ki je kot stranka z interesom skupaj s soinvestitorskima družbama Infra in Eles skušala izpodbiti zamrznitev izdaje gradbenega dovoljenja za Hidroelektrarno (HE) Mokrice, so sporočili iz Društva za preučevanje rib Slovenije. Društvo odločitev sodišča pozdravlja.

"Gre za nov pomemben korak v prizadevanjih proti začetku gradnje novega energetskega objekta, ki je škodljiv za reko Savo, življenje v in ob njej oziroma je naravovarstveno in okoljevarstveno nesprejemljiv," so v sporočilu za javnost poudarili v društvu.

Odločitev sodišča pozdravljajo. "Sodišče je že v začasni odredbi pritrdilo argumentom Društva za preučevanje rib Slovenije, ki opozarja na nepopravljivo škodo, ki jo bi gradnja HE Mokrice povzročila zaščiteni naravi - zlasti določenim zavarovanim in varovanim živalskim vrstam in habitatom v posebnih varstvenih območjih Natura 2000, v katere bi ta obsežen projekt posegel," so poudarili.

Potem ko je vlada decembra lani izdala odločbo o prevladi javne koristi energetike - obnovljivih virov energije nad javno koristjo ohranjanja narave v zvezi z integralnim postopkom izdaje gradbenega dovoljenja za HE Mokrice, se je društvo januarja odločilo, da na upravno sodišče vloži tožbo.

Hkrati je društvo sodišču podalo zahtevo za izdajo začasne odredbe, s katero bi do končne odločitve preprečilo začetek gradnje hidroelektrarne, čemur je upravno sodišče ugodilo.

Sodišče je namreč februarja sklenilo, da do pravnomočne odločitve ne more biti izdano gradbeno dovoljenje za HE Mokrice. Na to odločitev sodišča so se pritožile tri družbe investitorke, HESS, Infra in Eles, a je vrhovno sodišče pritožbo HESS nedavno zavrnilo.

Društvo sicer v tožbi, o kateri se sodišče še ni dokončno izreklo, izpostavlja številne kršitve pravil postopka, napačne uporabe predpisov in pomanjkljive ugotovitve dejanskega stanja.

Med drugim opozarja, da je ministrstvo za okolje in prostor postopek za projekt HE Mokrice vodilo postopek t. i. prevlade javne koristi energetike nad javno koristjo ohranjanja narave, čeprav je sočasno tekel tudi postopek pridobivanja okoljevarstvenega soglasja pred Agencijo RS za okolje. Vzporedno potekanje postopkov pa je po navedbah društva v nasprotju z evropskim pravom.

V društvu so tožbo zoper projekt HE Mokrice vložili z namenom zaščite narave in habitatov v in ob reki Savi, saj menijo, da gre pri HE Mokrice za "uničevalni poseg, ki se nikakor ne sme zgoditi v razviti evropski državi, utemeljeni na spoštovanju prava EU in spoštljivem odnosu do narave, ki smo jo dobili v začasno uživanje".

"Investicijski apetiti energetikov in gradbenih lobijev nikakor ne smejo diktirati trajnega in nepopravljivega uničevalnega posega v našo skupno dediščino," so še poudarili v društvu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava