gospodarstvo

Izdano energetsko dovoljenje za drugi blok nuklearke; natančna lokacija še ni znana

19.7.2021 | 12:00 | M. K.; STA

NEK; spodaj pod tekstom video vizualizacija projekta JEK2 - zahodna lokacija (vse fotografije: GEN)

NEK; spodaj pod tekstom video vizualizacija projekta JEK2 - zahodna lokacija (vse fotografije: GEN)

Minister Jernej Vrtovec na današnji novinarski konferenci

Minister Jernej Vrtovec na današnji novinarski konferenci

Na njej je sodeloval tudi generalni direktor GEN energije Martin Novšak.

Na njej je sodeloval tudi generalni direktor GEN energije Martin Novšak.

Krško - Ministrstvo za infrastrukturo je družbi Gen energija izdalo energetsko dovoljenje za drugi blok nuklearke v Krškem. Po besedah ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca še ne gre za dokončno odločitev o tej investiciji, pač pa za prvi korak, da se postopki lahko začnejo. Natančna lokacija še ni znana.

Začenja se ''najširša možna javna razprava''

"Z energetskim dovoljenjem odpiramo najširšo možno javno razpravo, ne le na strokovni ravni, pač pa tudi med državljani," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Vrtovec. Med njo se bo izkazalo, ali se strinjamo in stremimo k istim ciljem - torej k čisti in varni energetski prihodnosti Slovenije.

Lokacija še ni znana

Šele po doseženem družbenem konsenzu bodo sledili nadaljnji postopki, kot so umestitev v prostor, pridobivanje gradbenega dovoljenja, izbor dobavitelja in sama gradnja. Natančna lokacija proizvodnega objekta bo določena šele s sprejetjem državno-prostorskega načrta, je dejal Vrtovec in dodal, da bo njena skupna električna moč na pragu 1100 MW, predvidena letna proizvodnja električne energije nekaj manj kot 9000 GWh, življenjska doba pa 60 let.

TEŠ (pre)draga šola

"Projekt je preveč pomemben, da bi ga prepustili različnim interesom," je poudaril Vrtovec. Spomnil je na afero z gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj in dodal, da je bila ta šola predraga, da bi jo ponovili. "Zato želimo zagotoviti preglednost in predvsem odgovornost za vse sprejete odločitve," je dejal.

Novšak: To je pomemben mejnik

Martin Novšak, generalni direktor GEN energije, energetsko dovoljenje za JEK2 prepoznava kot pomemben mejnik na poti k odločitvi o dolgoročni rabi jedrske energije v Sloveniji, ki lahko z dodatnimi jedrskimi proizvodnimi zmogljivostmi ključno prispeva k učinkovitosti elektroenergetskega prehoda Slovenije v smeri nizkoogljičnosti, razpoložljivosti in cenovni ugodnosti. ''Doslej opravljene študije upravičenosti projekta kažejo, da je JEK2 za prihodnjo zanesljivo oskrbo Slovenije z doma proizvedeno električno energijo izvedljiv in koristen projekt, ki ustrezno odgovarja na ključne izzive energetske trileme in omogoča učinkovito soočanje Slovenije z izzivi zelenega elektroenergetskega prehoda,'' poudarja Novšak.

‹ nazaj

Komentarji (1)

20.7.2021Ocenimiha 
Hm zakaj imam občutek, da tole ne bo uspelo, vsi se pa bomo vozili z el. avti. No bo pa TEŠ zarad tega malo dlje delal ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava