Hrvaška pripravljena sodelovati pri drugem bloku nuklearke

22.7.2021 | 10:00

Vizualizacija projekta JEK2 - zahodna lokacija (GEN)

Vizualizacija projekta JEK2 - zahodna lokacija (GEN)

Zagreb/Krško - Hrvaška je pripravljena na pogovore s Slovenijo o financiranju gradnje drugega bloka nuklearke v Krškem kot tudi o nabavi elektrike iz njega, je izjavil hrvaški minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Tomislav Ćorić. Povedal je, da se bodo lahko o vsem pogovarjali, ko bo sprejeta uradna odločitev o gradnji.

Tudi hrvaški premier Andrej Plenković je novinarjem dejal, da je Hrvaška pripravljena na pogovore s Slovenijo o drugem bloku nuklearke. "Potem ko bo Slovenija dokončno odločila, kaj namerava, se bomo pogovorili in videli, kaj je dobro tudi za Hrvaško", je izjavil na novinarski konferenci po seji ožjega kabineta hrvaške vlade. Napovedal je, da se bodo pogovarjali s Slovenijo o vseh vidikih gradnje novega bloka ter da spremljajo postopke, ki potekajo pred dokončno odločitvijo Ljubljane.

Hrvaška še ni uradno obveščena o slovenskih načrtih za postavitev novega bloka nuklearke v Krškem. "Ko bodo zadeve formalizirane, smo zainteresirani za financiranje izgradnje drugega bloka v skladu s svojimi možnostmi kot tudi za nabavo elektrike," je povedal Ćorić na novinarski konferenci v Zagrebu, na kateri je govoril predvsem o neformalnem srečanju ministrov za okolje držav članic EU, ki je na temo novega podnebno-energetskega zakonodajnega paketa potekal v Sloveniji.

O tem se je v torek ob robu srečanja na Brdu pri Kranju pogovarjal tudi s slovenskim ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom. Ta je po njegovih besedah ocenil, da bo projekt izgradnje drugega bloka potekal več let. Projekt zaenkrat ni tema uradnih pogovorov med Ljubljano in Zagrebom, osebno pa pogovorom ne nasprotuje, je dejal Ćorić.

Povedal je, da je vprašanje slovenske politične odločitve, ali bo zainteresirana za sodelovanje pri financiranju izgradnje novega bloka. "Če jo bodo sprejeli, pričakujem, da bodo sodelovanje najprej ponudili svojim dolgoletnim hrvaškim partnerjem v Nuklearni elektrarni Krško," je dejal.

Hkrati je ocenil, da ne slovenski Gen-I niti hrvaško elektrogospodarstvo (HEP), ki sta partnerja v nuklearki v Krškem, nista zmožna sama financirati več milijard evrov vrednega novega bloka brez dodatnih finančnih aranžmajev, kot so posojila.

Ćorić je spomnil, da Hrvaška z elektriko iz krške nuklearke pokriva deset odstotkov svojih potreb po električni energiji, odvisno od hidroloških pogojev pa je od 30 do 45 odstotkov uvozi. Hrvaške potrebe po elektriko bodo še večje v prihodnjih letih, ker država počasi opušča rabo fosilnih goriv. Jedrske elektrarne predstavljajo stabilen vir elektrike, je še dejal.

Da je ministrstvo za infrastrukturo družbi Gen energija izdalo energetsko dovoljenje za drugi blok nuklearke v Krškem, je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec sporočil v ponedeljek. Poudaril je, da še ne gre za dokončno odločitev o tej investiciji, pač pa za prvi korak, da se postopki lahko začnejo. Kakšna bi lahko bila cena in kdaj bi blok začel obratovati, še ni znano, prav tako ni določena finančna konstrukcija. Glede slednje minister ni izključil morebitnega sodelovanja drugih držav oz. investitorjev.

STA; M. K.

Komentarji (2)

22.7.2021 6   (6)   (0)   Ocenimiha 
tole da bi delal ta blok skupaj s Hrvati in to v Sloveniji bi bila neumnost. Mi rabimo vso elektriko iz tega novega bloka. Če gremo to gradit skupaj s hrvati moramo zgradit dva bloka.... Upam da je to, ljudem ki bodo odločali jasno.
7.8.2021 4   (4)   (0)   Ocenitoto 
z Hrvati bi gradili drugi blok to lahko počnejo samo umsko omejeni ljudje elektriko njim odpadke in vzdrževanje nam šola iz Jugoslavije nam očitno ni bila dovolj ampak vse eno zgodilo se bo tako kot bo jo rekli naši gospodarji Američani, propadle podkorporacije Amerike morajo izvrševati naloge gospodarja vse to je že dogovoril slavni zunanji minister ob obisku v ZDA.če bi vlada pa nebo denar rzdelila med podjetja in gospodinjstva v namen sočnih elektrarn bi cela Slovenija proizvedla toliko energije da bi jo lahko izvažali pa še ekološko bi bila neoporečna ampak tu se ne da zaslužiti elite si bojo od nuklearke namenile 3-4 milijarde za svoje žepe "HLAPCI IN BUTALCI" bodo pa to plačali

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava