Med zadnjimi okužbami skoraj 95 odstotkov različice delta - največ v naši regiji

27.7.2021 | 10:00

Profimedia

Profimedia

Ljubljana/Novo mesto - Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in klinični inštitut na ljubljanski pediatrični kliniki sta v zadnjem obdobju analizirala 222 vzorcev s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. V analiziranih vzorcih so potrdili tri različice virusa, od tega je bilo največ, kar 94,6 odstotka, različice delta, so sporočili z NLZOH.

Med 11. in 18. julijem so v NLZOH in Kliničnem inštitutu za specialno laboratorijsko diagnostiko Pediatrične klinike UKC Ljubljana potrdili tri različice novega koronavirusa. Prevladujoča je različica delta, saj je bilo med 222 vzorci potrjenih kar 210 takšnih primerov.

Zaznali so tudi različico alfa, in sicer je bilo potrjenih deset oziroma 4,5 odstotka primerov. Potrdili so tudi dva nova primera različice C.36.3, ki jo je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni uvrstil med različice, ki jih podrobneje spremljajo, so na spletni strani zapisali v NLZOH.

Dva izbruha po 'maturancih'

Največ primerov delta različice, in sicer 82, so zaznali v jugovzhodni regiji, sledi Gorenjska s 63 primeri. Iz teh podatkov je mogoče sklepati, da je veliko število teh primerov povezanih z izbruhoma na Dolenjskem in Gorenjskem po vrnitvi dijakov z maturantskih izletov v Španiji.

V drugih regijah je potrjenih primerov različice manj: v posavski 13, podravski 11, v pomurski in savinjski po deset, obalno-kraški devet, na Koroškem štiri, osrednjeslovenski tri, v primorsko-notranjski pa en primer.

Med 10.010 vzorci iz letošnjega leta so sicer skupaj zaznali 61 različic virusa. Med njimi so v največ primerih zaznali različico alfa, in sicer v 5034 vzorcih. Različico delta so letos potrdili pri 394 osebah, različici beta in gama pa v šestih vzorcih.

V Sloveniji je bilo doslej skupaj potrjenih 631 primerov različice delta in šest primerov delta plus, v največ vzorcih (10.764) pa so zaznali različico alfa. Potrdili so tudi 29 primerov različice beta in devet primerov različice gama. Različico eta so potrdili v 48 primerih, različico jota v šestih, različico B.1.1.318 pa v 19 primerih.

V NLZOH opozarjajo, da je različica delta bolj nalezljiva kot druge, zato pozivajo vse prebivalce, ki še niso polno cepljeni, da se cepijo čim prej. Polno cepljeni namreč razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici.

M. K.; STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava